Propunerea de mercurial venită din partea Ministerului Agriculturii pentru legumele vîndute în piețele României cuprinde prețuri mai mici la aproape toate sortimentele de marfă. Prețurile sînt calculate prin media prețurilor de achiziție la poarta fermei în principalele bazine legumicole ale țării și nu includ cheltuielile de transport și de comercializare. Cum bazinele legumicole cele mai mari se află în sudul României, prețurile din propunerea de mercurial au cîteva „grade” sub cele stabilite în zonele a doua și a treia de cultură, în zonele de deal și de munte. Județul Bacău se află în zona a doua de cultură din punct de vedere pedoclimatic, deci prețurile legumicultorilor sînt, la producător, ceva mai mari decît în Sud, dar sînt și legume care la Bacău se vînd mai ieftin decît în restul țării. Astfel, după datele furnizate de Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Bacău (DADR), în județ ceapa este livrată de producători cu 8.500 de lei pe kilogram, în timp ce ieri în țară media era fixată la 9.000 de lei pe kilogram. În Piața Centrală din Bacău ceapa se vinde de cîteva săptămîni cu 10.000 de lei kilogramul și cu 8.000 de lei en gros. Dar cartofii, roșiile, varza, ardeii grași și capia, precum și gogoșarii sînt mai ieftini la alții decît la noi. Un kilogram de cartofi este livrat la Bacău cu 7.000 de lei, în timp ce în țară media a ajuns la 6.400 de lei. Roșiile costă la poarta fermei unui legumicultor din Sud 15.100 de lei, iar la Bacău 16.000 de lei. Varza a ajuns la 6.000 de lei la Bacău, iar în Sud la 4.300 de lei, ardeiul gras la 16.000 de lei în țară, iar la noi la 12.700 de lei. Pentru oțet și murături, ardeii capia sînt la Bacău 17.000 de lei kilogramul, iar în Sud 16.500 de lei, iar gogoșarii – atît de căutați în aceste zile, la 24.000 de lei kilogramul la fermierii băcăuani, în timp ce în țară se vînd cu numai 18.100 de lei. Interesant este că DADR nu are prețuri pentru castraveți (17.800 de lei în țară), vinete (13.400 de lei kilogramul în Sud), fasole verde și fasole uscată (15.300, rerspectiv 24.600 de lei kilogramul în țară). De altfel, fasolea verde a ajuns trufanda pe piețele băcăuane, fiind foarte rar la vîanzare.
Prețurile la furnizori sînt mai mici, dar în piețe adaosurile comerciale ajung și la 100% și chiar peste, astfel încît un kilogram de gogoșari se vinde la Bacău și cu 40 – 45 de mii de lei pe kilogram. Mercurialul propus de Ministerul Agriculturii se încăpățînează să furnizeze prețuri numai pentru unele legume, în timp ce altele, cum sînt gogonelele, nu au preț, deși chiar acum este sezonul lor cel mai bun. (Petru DONE)
Lasă un răspuns