• Vasile Mierlea obișnuia să-i convingă pe cei mici să-l lase în casă, după care fura toate bunurile de valoare • în cele 12 județe în care a acționat, el a păcălit peste o sută de copii și a adunat, în total, peste cinci miliarde de lei • ieri, în arestul poliției Bacău, Vasile Mierlea nu avea bani nici pentru un pachet de țigări
A fost necesar să treacă cinci ani pentru ca unul dintre cei mai perfizi infractori să ajungă în spatele gratiilor. Nu este vorba, așa cum s-ar crede la prima vedere, despre un criminal în serie și nici despre un devalizator de bănci, ci despre un bărbat care și-a ales un mod de operare mai puțin obișnuit, în urma căruia s-a ales cu un cîștig de peste cinci miliarde de lei. Vasile Bogdan Mierlea, de 28 de ani, cu domiciliul oficial în municipiul Rîmnicu Vîlcea, a fost căutat timp de cinci ani de polițiștii din Bacău, Iași, Covasna, Brașov, Sibiu, Dolj, Argeș, Prahova, Harghita, Buzău, Bihor și Vîlcea. Numai în municipiul Bacău, el a dat 20 de „tunuri”, în urma cărora s-a ales cu bani și bijuterii în valoare de peste o jumătate de miliard de lei. În opinia polițiștilor, la nivelul întregii țări, prejudiciul depășește cinci miliarde de lei. Și asta, pentru că escroicul a găsit o modalitate inedita de a deveni „prietenul copiilor”.
Este un bărbat tînăr, dezinvolt, ușor ironic. Pășește ferm spre camera în care are lor recunoașterea în grup și pare a nu avea nici un fel de remușcări. Se așează la perete după ce polițistul în scoate cătușele și chiar începe să facă glume cu cei din jurul său. După ce victima îl indică drept autor, el face un pas în față. Pare a fi obișnuit cu asta. Totul se termină mai repede decît s-ar fi așteptat. La finalul „reprezentației”, Mierlea simte că ar fuma o țigară. Dar nu o are. Deși, la viața lui, a avut bani pe mînă cît pentru un combinat. Dar acum nu mai are nici un sfanț. Îi întind o țigară, se uită la ea și decide să-mi ia tot pachetul. Deși nu este marca lui favorită. Dar trebuie să se mulțumescă și cu asta. Încet, încet, își dă seama și el că nu mai este ce-a fost. Îmbrăcat întotdeauna „la patru ace”, Mierlea obișnuia să-și fixeze dinainte victima, despre care, în timp, reușea să obțină toate informațiile de care avea nevoie: nume, prenume, vîrsta, ocupația, pasiuni, cunoștințe, orice îl va putea ulterior ajuta.
Un lucru esențial: toate victimele sale au fost copii cu vîrste cuprinse între cinci și 12 ani. După această tatonare, Mierlea acosta copiii, de regulă la intrarea în bloc sau suna la apartament, unde se recomanda un coleg al unuia dintre părinți și spunea că a fost trimis să ia un document important care se află în locul unde țin părinții banii. Pentru a fi mai convingător, hoțul se prefăcea că apelează de pe telefonul său pe tatăl copilului, după care spunea că acesta are telefonul închis. Odată ajuns în apartament, Mierlea cerea un pahar cu apă și, pînă cînd copilul revenea din bucătărie, el lua din sertar banii – lei, valută și tot ce găsea, precum și toate bijuteriile. „Nu au fost cazuri în care hoțul să ia și altceva, deși în casă se mai găsea și aparatură electronică sau alte obiecte de preț, însă mult mai voluminoase”, ne-a declarat comisarul șef Valerică Bucur, de la Biroul de Investigații Criminale Bacău.
Mierlea zîmbește ironic. „Nu am luat niciodată mai mult decît mi-a trebuit. Doar cînd mai aveam cîteva sute de mii în buzunar și simțeam că rămîn fără bani, operam din nou. Să mă înțelegeți bine: nu am folosit niciodată violența. Am și eu principiile mele”, spune Mierlea. Cînd vine vorba despre banii care i-au trecut prin mînă, bărbatul din fața mea își schimbă culoarea. Abia acum își dă seama cîte ar fi putut face. „Nu știu ce a fost în viața mea. Am o soție și un copil, care m-au părăsit după ce au aflat ce am făcut. Dacă aveam un ban în buzunar, îmi luam costume, mîncam la restaurant, dormeam la hotel, jucam la Bingo. Asta a fost viața mea”, adaugă resemnat Mierlea. Din cele 20 de furturi comise de Vasile Mierlea pe raza municipiului Bacău, două au fost probate pe baza amprentelor de pe paharele cu apă și celelalte prin recunoașterea fizionomiei hoțului. Ultima lovitură pe care a dat-o Mierlea în orașul Bacău s-a petrecut vara trecută, cînd acesta a furat dintr-un apartament 900 de euro și șase milioane de lei. Despre numărul „tunurilor” date în celelalte județe, Mierlea nu are nici un fel de evidență. Va afla însă după ce va trece pe la polițiile din toate județele unde există reclamații împotriva sa și va fi nevoit să facă mereu același pas în față în sala de recunoaștere în grup. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns