Aparitia unei monografii dedicata satului Tescani („Tescani – File de istorie”, de Ioan Cozma) si controversele in jurul datei atestarii documentare a acestei localitati au prilejuit, la sfirsitul saptaminii trecute, o interesanta dezbatere pe aceasta tema, organizata la Centrul de Cultura „Dumitru si Alice Rosetti-Tecanu-George Enescu”, dar si o veritabila reuniune a fiilor satului, prima de acest fel. Initiatorul ei a fost tot un fiu al satului, Vlad Marin, la a carui chemare au raspuns Vilica Munteanu, dircetorul Directiei Judetene a Arhivelor Statului Bacau, conf. univ. dr. Ioan Danila, de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau, prof. Constantin Th. Ciobanu, presedintele Fundatiei „G. Calinescu” din Onesti, cercetator al istoriei familiei Rosetti-Tescanu si autorul unor lucrari pe aceasta tema, etnograful dr. Dorinel Ichim, de la Directie Judeteana pentru Cultura Bacau, precum si primarul comunei Beresti-Tazlau, Dumitru Tulpan.
Manifestarea de la Tescani a fost, in fapt, o intilnire de suflet, intrunirea fiilor satului dornici sa afle mai multe despre trecutul lor, constienti ca acesta trebuie sa fie conservat, pentru ca generatiile urmatoare sa beneficieze de el. „Familia Rosetti-Tescanu – a spus Vlad Marin – a lasat statului roman si satului Tescani constructii si terenuri pe care au aparut, apoi, dispensarul uman si cel veterinar, o scoala, o fabrica de bauturi spirtoase si altele. Se cuvine sa ne punem intrebarea: ce lasam noi statului, generatiilor urmatoare? Nu este corect sa ne laudam doar cu mostenirea familei Rosetti-Tescanu, ci este necesar sa ne mobilizam pentru ca satul in care ne-am nascut sa capete o noua infatisare”.
Fixarea incerta a datei de atestare documentara a satului Tescani se datoreaza unui fals comis, in epoca, asupra unui document autentic, de pe care au fost sterse anumite date si lasate intacte alte insemne care sa dea noului document tenta de autenticitate. Anul 1493 a fost, initial, anul de atestare a localitatii care apare in mai multe lucrari, cu caracter stiintific sau literar, dar dovedirea falsului din documentul in care apare aceasta data i-a determinat pe unii cercetatori sa ajunga la urmatorul document autentic despre Tescani, datat cu anul 1581. Astfel de controverse documentare si necesitatea cercetarii lor atente duc, insa, la anevoiase lucrari de alcatuire de monografii ale satelor, benefice pentru fixarea corecta a traditiilor si istoriei acestora, pe care se poate cladi viitorul. Cum trebuie facute astfel de lucrari, ce trebuie retinut din trecutul unei localitati a fost un subiect de dezbatere la Tescani, sustinut de etnograful Dorinel Ichim si de profesorul Vilica Munteanu. „A face o monografie – a opinat Vilica Munteanu – e o preocupare grea, uneori iti trebuie o viata si poate ar fi necesar si mai mult. Insa orice incercare este bine venita, pentru ca poate fi punct de plecare pentru alte cercetari. Important este ca ele sa existe”.
Vorbind despre trecutul Tescanilor, inevitabil trebuie sa vorbesti despre rolul mostenirii lasate de familia Rosetti-Tescanu, implicata profund in dezvoltarea localitatii si civilizarea comunitatii de aici. „Reuniunea de la Tescani este un moment cultural, datorata organizatorului ei, dar si participantilor – a spus Constantin Th. Ciobanu. S-a vorbit despre trecutul istoric si autenticitatea unor documente, despre traditii si importanta conservarii lor. La fel de importanta este, insa, si latura culturala a fenomenului Tescani, datorata mai ales stabilirii, aici, a familiei Rosetti. Fenomenul cultural s-a perpetuat de la o generatie la alta, incit locul a ajuns unul sfint si sfinteste in continuare”.
Organizatorii i-au propus primarului comunei ca ziua de 20 iulie sa devina Ziua satului Tescani, in care sa fie organizate, anual, intilniri cu fii satului. „O astfel de initiativa cred ca va perpetua in timp, adunind in jurul unor idei frumoase oameni ai satului, care sint mindri de el, sa-i putem evoca pe inaintasii nostri” – a opinat primarul Dumitru Tulpan.
Asupra ideilor dezbatute la Tescani vom reveni, insa, in editiile viitoare.
Lasă un răspuns