• cei de la primărie se arată zgîrciți în a oferi detalii despre acest caz
Firma unui cetățean sirian care exploatează lemn pe Valea Muntelui a intrat în litigiu cu Primăria din comuna Agăș, din cauza unei suprafețe de teren. Pe de o parte, patronul firmei Master Wood SRL Comănești spune că a dobîndit terenul cu acte în regulă, iar de cealaltă parte, Primăria spune că societatea a cumpărat de fapt un teren de la o societate care nu l-a deținut niciodată. Mai mult, o parte din terenul revendicat de Master Wood a intrat acum în proprietatea altei societăți.
Povestea a început în anul 2000, mai precis în data de 11 septembrie, cînd Ministerul Industriei și Comerțului, în baza Legii 15/1990, H.G. 834/1991 și H.G. 864/1999, emite un certificat de atestare, cu seria M03 și numărul 5879, care se referă la dreptul de proprietate asupra unui teren. Certificatul în cauză a fost emis pentru societatea comercială cu capital de stat EFIL SA Comănești, înființată prin H.G. 15/ 1994. De asemenea, se menționează că suprafața de teren în proprietatea exclusivă a SC Efil SA este 26135 metri pătrați, conform documentației de stabilire și evaluare a terenurilor înregistrate cu nr.110/2000 la Oficiul de Cadastru, Geodezie și Cartografie al Județului Bacău. Să mai subliniem că terenul respectiv se află în comuna Agăș.
EFIL vinde terenul celor de la Master Wood
În primăvara lui 2001, SC Efil SA hotărăște să vîndă acel teren la SC Master Wood SRL Comănești. În acest sens, între cele două părți se încheie un contract de vînzare-cumpărare, autentificat la un notariat public din Moinești în 4 aprilie 2001 și intabulat cu numărul 1453, din aceeași zi, la Judecătoria Moinești. Conform contractului, societatea EFIL vindea „întregul drept de proprietate asupra suprafeței de 26.135 metri pătrați, teren și construcții, situat în comuna Agăș, sat Simbra, avînd numărul cadastral 102, cu vecinii Crăciun Sorin Vasile, Mușat Georgică, proprietăți particulare, drum acces, zonă protecție CFR, cu coordonatele, forma și dimensiunile prevăzute în schița cadastrală anexă, înregistrată la OJCGC Bcău la nr.122/12.10.2000, ce face parte integrantă din contract”. Din partea cumpărătorului, societatea Master Wood, semna în calitate de asociat administrator Fidaa Asaad, cetățean sirian. După tranzacție, cei de la Master Wood redimensionează calculele pentru terenul necesar activității de producție și concluzionează că o suprafață de aproximativ 1.800 metri pătrați este excedentară. În consecință, decid la rîndul lor ca aceasta să fie scoasă la vînzare. „Am demarat procedura de întocmire a documentației apelînd la topografie pentru măsurători. Însă, între timp am fost anunțați de primărie că exact acea suprafață nu aparținea SC EFIL și, implicit, nu ne-ar aparține nici nouă. Mai mult, după puțină vreme am aflat că respectivul teren, pe care primăria și-l consideră în proprietate, a fost concesionat prin licitație societății Arcarod SRL Comănești, unde unul dintre administratorii asociați este rudă cu primarul comunei Agăș. Noi nu am știut nimic de această licitație. Surprinzător e că primăria ne-a înștiințat că cei 1.800 metri pătrați, ce practic se regăsesc pe terenul cumpărat de la EFIL, s-ar afla în altă zonă a comunei. Acolo, suprafața specificată de primărie are ca vecini un drum de acces și, în rest, numai terenuri aflate în proprietatea primăriei. Ori, este clar că în contractul de vînzare-cumpărare încheiat cu EFIL nu este stipulat așa ceva”, afirmă Fidaau Asaad.
La Primăria Agăș se evită comentarea cazului
Am încercat să aflăm mai multe detalii despre această situație la primăria Agăș. Aici însă, primarul Toma Marian Spoială s-a arătat lapidar, rezumîndu-se la a declara: „Terenul despre care este vorba se află acolo unde am indicat noi. Cel pretins de Master Wood este al primăriei. Altceva în plus nu am ce să vă spun și nu înțeleg de ce vă interesează acest caz”. Deocamdată, pe cei 1800 metri pătrați aflați în discuție, noul proprietar, respectiv societatea Arcarod, și-a ridicat mai multe construcții. De partea cealaltă, reprezentanții Master Wood au luat calea instanțelor judecătorești, considerînd că dreptatea este de partea lor. „Am demarat în zonă o afacere în care am investit pînă acum două milioane de dolari, iar prin această societate de prelucrarea lemnului am asigurat locuri de muncă la aproape 450 de persoane din Agăș și Comănești. Nu am refuzat nici o solicitare venită din comuna Agăș pentru a sponsoriza diferite acțiuni. Așa că nu înțeleg cum am ajuns în ipostaza de perdant, mai ales că toate actele pe care le posed arată că în această problemă sînt total nedreptățit», a mai completat Fidaa Asaad, administrator la Master Wood. Acum, rămîne ca doar competența organelor judecătorești să lămurească pe deplin acest caz. (Mihai VIERIU)
Lasă un răspuns