– confortul locuitorilor municipiului Bacau a fost o alta prioritate a administratiei conduse de primarul Romeo Stavarache – aductiunea de apa de la Valea Uzului a fost primul proiect semnat de primarul Bacaului cind a ajuns la sefia urbei si care a urmarit rezolvarea problemei apei in oras – au urmat apoi constructia si modernizarea statilor de epurare si tratare – Romeo Stavarache si echipa lui au reusit sa atraga in Bacau cea mai mare finantare pusa de europeni la bataie pentru reabilitarea CET-ului, numai putin de 78 milioane de euro – reabilitarea termica a blocurilor a fost un alt aspect prioritar al actualei administratii, concretizat prin 100 de blocuri izolate si punerea pe agenda UE de catre edilul Bacaului a unui proiect prin care sa se reabiliteze toate locuinte din Uniune
Stefan POPA, Ramona IONESCU
Confortul de zi cu zi in fiecare casa din Bacau a crescut de la an la an. Daca in 2004 bacauanii aveau apa cu program si de o calitate proasta, plateau pierderi la CET de neimaginat, iar blocurile nu puteau conserva energia termica, care se pierdea prin pereti, treptat, toate acestea au inceput sa se imbunatateasca. Primarul Romeo Stavarache si echipa lui au pus la punct o strategie, pe termen lung, care sa duca la cresterea confortului si a calitatii vietii locuitorilor din municipiul Bacau. Astfel a fost semnat contractul ce viza aductiunea de apa de la Valea Uzului, s-au atras bani europeni in statii de tratare si epurare, s-au reabilitat termic 100 de blocuri si s-a atras cea mai mare finantare europeana, de aprope 80 milioane euro, pentru retehnologizarea CET-ului. “Toti membrii unei comunitati isi doresc apa, caldura, servicii de salubritate, pentru care sa nu plateasca jumatate din salariu. Proiectele pe fonduri europene s-au demonstrat a fi, in cazul nostru solutia”, a declarat primarul Romeo Stavarache.
Apa de calitate pentru bacauani
Apa potabila a reprezentat in ultimii 20 de ani una dintre cele mai mari probleme ale municipiului Bacau. Imbunatatirea calitatii apei in oras a fost si una dintre marile provocari ale ultimilor opt ani. Prin proiectul “Imbunatatirea sistemelor de alimentare cu apa, colectare si tratare a apelor uzate in municipiul Bacau” s-a reusit atragerea de importante fonduri europene si constructia unei noi aductiuni de apa. Peste 52.000.000 de euro, dintre care 39.000.000 de euro nerambursabili, au fost alocati pentru cresterea calitatii apei. Fondurile au fost atrase prin programul ISPA. Compania Regionala de Apa Bacau a finalizat lucrarile de investitii la conducta de aductiune Valea Uzului. Investitia este cunoscuta sub denumirea „Constructia si reabilitarea aductiunii principale care face legatura intre Bacau si sursa de apa de suprafata lacul Poiana Uzului” si urmareste ca municipiul Bacau sa beneficieze de apa potabila de foarte buna calitate si la un pret de productie mai mic. Noua captare a apei brute este situata la baza barajului de la Poiana Uzului, apa fiind transferata gravitational de la Poiana Uzului la cel mai inalt punct, Moinesti, situat la 20,3 km fata de punctul de captare. O noua statie de pompare din apropierea acestui punct va compensa temporar insuficientele „naturale” ale debitelor gravitationale in concordanta cu nivelul apei din lac si ale cerintelor temporare de apa ale municipiului Bacau. O unitate de preoxidare situata in acelasi loc va limita dezvoltarea in interiorul conductei a biofilmelor, care ar putea deveni excesiva luind in considerare lungimea totala a aductiunii de aproximativ 62 km. In continuare transferul apei dinspre Moinesti catre microhidrocentrala Stejaru de Jos se face printr-o conducta de 23,6 km, iar de aici apa bruta este transportata gravitational prin conducta deja existenta, reabilitata la intrarea in statia de tratare Barati.
Bacaul are o noua statie de tratare a apei
Amplasata pe dealul Barati al comunei Magura, statia de tratare a apei brute permite ca apa sa ajunga gravitational in oras. Lucrarile au constat in realizarea de decantoare, echipamente de coagulare – flocurare, unitate de pretratare, filtre gravitationale rapide cu nisip, echipamente de dozare si post clorinare. In urma tratarii, calitatea apei va raspunde in totalitate Directivelor Comunitatii Europene. Obiectivul este in valoare de 7,5 milioane de euro, finantat din fonduri europene. Statia de tratare poate procesa un volum maxim de 730 l/secunda, reprezentind 63.000 mc/zi, iar in conditii medii statia va trata 56.000 mc/zi, reprezentind 650 l/secunda. Statia de tratare a apei este o premiera pentru Bacau, pentru ca nu a existat pina acum o astfel de initiativa. Cert este ca pe viitor, bacauanii vor beneficia de o apa buna, de calitate, certificata din punct de vedere bacteriologic. “Apa este acum suficienta, iar calitatea este mult imbunatatita. Mai este nevoie de inca o investitie ca sa fiu pe deplin multumit, sa consider problema definitiv incheiata. Serviciile publice ieftine si de calitate reprezinta marea provocare pentru administratia oricarui oras din lumea asta”, a mai spus primarul Romeo Stavarache.
Statia de epurare a orasului a fost modernizata
Vechea statie de epurare a orasului a fost reabilitata si are acum capacitatea de a filtra apele reziduale ale unei localitati cu 295.000 locuitori. Reabilitarea Statiei de epurare a municipiului Bacau a presupus inlocuirea in totalitate a echipamentelor si instalatiilor tehnologice, respectiv, automatizarea acestora. Apele sint epurate si se incadreaza la iesire in parametrii impusi la nivel European. In cadrul aceluiasi proiect a fost construita si o statie de ingrosare si deshidratare a namolului, care este utilizat la producerea de biogaz. Intr-o instalatie speciala, biogazul este folosit la producerea de energie electrica, ce asigura independenta energetica a statiei de epurare. La capitolul modernizari intra si canalizarile din Bacau. Reteaua de canalizare a orasului are o lungime totala de 258 km, din care 80 km de conducte aveau o vechime mai mare de 30 ani. Conductele au fost inlocuite pe aceasta distanta, investitie ce a insumat aproape trei milioane de euro.
Confort pentru consumatorii CET Bacau
Municipalitatea bacauana a atras 78 de milioane de euro pentru modernizarea sistemului de incalzire din oras. Este cea mai mare suma acordata de europeni unui astfel de proiect. Banii provin din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, prin Programul Operational Sectorial Mediu. Uniunea Europeana a suplimentat cu 15 milioane de euro acest program, pentru ca functionarea sistemelor centralizate face parte din Strategia Europeana pe termen lung. “Am diminuat consistent poluarea din oras, atit prin investitiile realizate la CET, cit si prin banii atrasi pentru salubritate”, a declarat primarul Stavarache. In cadrul proiectului derulat de CET Bacau s-au finalizat lucrarile de reabilitare a retelelor termice secundare de la punctele termice PT7, PT13, PT31, PT33 si PT69. Agentul termic circula de la cele cinci PT-uri spre consumatori prin conducte preizolate, montate direct in sol, dotate cu un sistem de fire de detectare a avariilor. Acestea permit identificarea cu precizie a defectiunilor, reducind substantial costurile intervenetiilor si distrugerea infrastructurii. In paralel a fost refacut si sistemul de recirculare a apei, la fiecare scara de bloc s-au schimbat contorii vechi, iar apa are aceeasi presiune indiferent de etaj.
Investitii in derulare
Pina la sfirsitul anului 2013, toata reteaua de transport spre punctele termice si cea de distributie de la punctele termice spre apartamentele bacauanilor vor fi complet inlocuite, prin alocarea suplimentara a 15 milioane de euro. O solutie tehnica speciala a fost gasita pentru punctele termice PT25 si PT28 si pentru centralele termice CT 9 Mai, CT Marasesti si CT Primarie. Acestea vor fi desfiintate si inlocuite cu module termice complet automatizate si compacte. In planul de investitii, noul grup de cogenerare va fi alimentat doar cu gaz metan, ceea ce va duce la diminuarea poluarii. Dupa ce al doilea grupul de cogenerare va deveni functional, depozitul de zgura si cenusa se va inchide. Fara carbunele folosit acum de CET, emisiile de sulf si pulberi poluante in oras vor fi aproape zero.
Facturile la intretinere scad: Bacaul are cel mai mic pret la gigacalorie din Moldova
Dupa implementarea completa a proiectului de investitii pretul gigacaloriei se va diminua. Gigacaloria produsa de CET va fi mult mai ieftina decit cea produsa in sistem individual, de centrala termica de apartament. Diminuarea pierderilor de pe traseu va determina o reducere suplimentara a facturilor si o mai buna calitate a serviciilor. Acest lucru deja se vede in oras, pentru ca intr-un top national, municipiul Bacau se situeaza printe orasele cu cele mai mici facturi la caldura. La inceputul acestui an, intr-un top al celor mai importante 60 de orase din tara, realizat in functie de pretul la gigacalorie, municipiul Bacau se pozitiona pe locul 51, avind unul din cele mai mici preturi.
Depozitul ecologic al municipiul Bacau respecta toate normele europene
Proiectul „Managementul integrat al deseurilor în municipiul Bacau si in comunele învecinate” a adus in municipiul Bacau peste 20 milioane de euro. De acest proiect, care a implicat si constructia unei noi gropi de gunoi ecologice, beneficiaza 275.000 de locuitori din municipiu si din cele 22 de comune limitrofe. Proiectul vizeaza separarea la sursa a diferitelor categorii de deseuri, colectarea întregii cantitati de deseuri generate, eficientizarea fluxului deseurilor colectate separat, închiderea si ecologizarea depozitelor neconforme si construirea de noi depozite conforme. Obiectivele majore sint protectia mediului si a sanatatii locuitorilor, extinderea colectarii deseurilor solide in municipiul Bacau, introducerea si extinderea sistemelor de colectare selectiva si nu in ultimul rind conformarea cu legislatia europeana. Proiectul se intinde pe o suprafata de 32 ha, iar fost groapa de gunoi, veche de peste 35 de ani, un focar de infectie, a fost inchisa. Primaria Bacau a achizitionat, prin proiect, utilaje si echipamente pentru colectarea si transportul deseurilor, precum si pentru operarea noului depozit: 13.000 europubele, 110 eurocontainere metalice, doua masini speciale pentru stringerea deseurilor vegetale, trei vehicule pentru curatenie stradala, un concasor pentru deseurile provenite din constructii, un buldozer si un compactor pentru depozitul de deseuri, 5.000 europubele de compost, o autospeciala pentru transportul deseurilor periculoase sau sase autospeciale pentru colectarea si transportul deseurilor menajere.
Au fost reabilitate termic 100 de blocuri
Primaria Bacau a reabilitat in ultimii ani circa 100 de blocuri din oras, pentru care s-au alocat 10 milioane de euro. Efectul a fost resimtit de fiecare beneficiar, peste 5.000 de familii au avut costuri de intretinere diminuate cu pina la 40%. “In 2006, am fost printre primii care am spus ca blocurile vor trebui reabilitate, sa eliminam pierderile prin pereti si sa platim mai putin. Inclusiv asociatiile de proprietari au privit cu suspiciune aceasta idee. Viitorul mi-a dat dreptate, iar astazi, bugetul UE este construit pe reabilitarea termica a locuintelor”, a declarat primarul Romeo Stavarache. Toate acestea au fost rezultatul faptului ca edilul Bacaului este raportor al UE pe fondul de coeziune.
Lasă un răspuns