Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat o noua emisiune de obligatiuni ale Primariei Bacau, in valoare totala de 35 de milioane de lei, iar aceste titluri urmeaza sa fie tranzactionate, ulterior, la Bursa de Valori Bucuresti. Este a doua emisiune de obligatiuni, de aceeasi valoare, lansata in mai putin de un an de Primaria Bacau si a patra in patru ani.
Cele 350.000 de obligatiuni care urmeaza sa fie emise vor fi vindute la 100 de lei pe titlu, pret egal cu valoare nominala. Maturitatea obligatiunilor va fi de 18 ani, iar principalul urmeaza sa fie rambursat prin 68 de rate trimestriale egale, de la inceputul lunii februarie a anului 2010. Pentru obligatiunile emise, Primaria Bacau va oferi o dobinda egala cu media dobinzilor interbancare la sase luni, la care se va adauga o prima de 0,85%. Emisiunea de obligatiuni se va face printr-o oferta de vinzare, administrata de Raiffeisen Capital & Investment, care se va desfasura in perioada 5 – 11 septembrie. La Bursa de Valori mai sint, acum, listate alte doua emisiuni de obligatiuni ale Primariei Bacau, in valoare de 35 de milioane de lei si, respectiv, 8,95 de milioane de lei. Obligatiunile din prima emisiune vor ajunge la maturitate in anul 2026, iar cele din a doua la jumatatea lunii septembrie a acestui an.
Care sint riscurile tranzactiei
Conform legii, CNVM cere celor implicati in acest tip de tranzactie sa precizeze, intre altele, si care sint riscurile ei. Sint, astfel, enumerate, in primul rind, riscul de tara, prin aderarea la Uniunea Europeana in special, riscul trecerii la moneda euro, care se va produce in perioada emisiunii de obligatiuni, ca si inflatia si cursul de schimb valutar din cei 18 ani. Interesante sint si riscurile asumate de Municipiul Bacau. Adica reforma administratiei publice locale, aparitia unei catastrofe naturale de proportii, riscuri aferente proiectelor de investitii derulate sau riscul nerespectarii obligatiilor contractuale, avind in vedere ca municipiul are, din 2006, un credit de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, in valoare de cinci milioane de euro, cu termene si clauze scadente.
Primariile se imprumuta frecvent
Municipalitatile au lansat asemenea obligatiuni in scopul finantarii unor proiecte la nivel de administratie locala. Nivelul redus al fondurilor de care dispun administratiile publice locale si imposibilitatea de majorare a taxelor locale, in scopul obtinerii unor venituri mai mari incasate de bugetele locale impun gasirea unor surse alternative de finantare pentru sustinerea proiectelor locale de investitii. Municipalitatile s-au imprumutat pe termene cuprinse intre un an si jumatate si sase ani. Sint administratii, precum Predeal, Sebes, Oradea, Bacau, Tirgu Ocna, Alba Iulia, Cluj Napoca sau Deva care au derulat, pina in prezent, doua sau chiar trei emisiuni de obligatiuni, in cazul Bacaului doar doua. O alta parte dintre emisiunile de obligatiuni nu au ajuns pe piata de capital, asa cum a fost cazul celei de la Tirgu Ocna. Piata romaneasca de obligatiuni municipale a fost deschisa in anul 2001, primele emisiuni de acest fel apartinind municipalitatilor Mangalia si Predeal. Municipalitatea Bacau a lansat obligatiuni in doua transe. Prima a fost in valoare de 35 de miliarde de lei, cu o maturitate de 2,5 ani, in decembrie 2002. A doua emisiune a fost lansata in februarie 2004, pentru 89,5 miliarde de lei, pentru o perioada de maturitate de patru ani. In ambele cazuri, dobinda promisa este de 21%, care intrece, acum, cu cinci – sase procente dobinda bancara de pe piata. La prima emisiune de obligatiuni, conform Acordului de Garantare, Municipiul Bacau, reprezentat de primar, a garantat plata integrala a principalului si a dobinzilor cu parte din creantele pe care le are de încasat, creante care reprezinta veniturile curente si cotele defalcate din impozitul pe venit aferente bugetelor locale pe anii 2003, 2004 si 2005.
Lasă un răspuns