• doar primarii din Orbeni și Podu Turcului au acceptat deschiderea unor centre de zi pentru ocrotirea copiiilor săraci • pentru că este situat la trei kilometri de centrul satului, copiii selectați pentru Centul de zi din Podu Turcului vor face naveta cu mașina angajaților
Astăzi își va deschide porțile cel de-al doilea Centru de Zi pentru îngrijirea copiilor aflați în dificultate din mediul rural. După ce săptămîna trecută a fost deschis Centrul de zi de la Orbeni, acum a venit rîndul centrului de la Podu Turcului să fie inaugurat. Cele două centre au fost realizate cu bani proveniți din fondurile Phare. Mai exact, Direcția Generală pentru Protecția Copilului Bacău a avut la dispoziție pentru amenajarea lor 59.000 de euro la Orbeni și 78.000 de euro la Podu Turcului. Pentru că proiectele înaintate la Phare prevăd că, după patru ani, cheltuielile de exploatare să fie preluate de administrațiile locale, primăriile din județ au refuzat sistematic să accepte derularea proiectelor în comunele lor. Singurii care au fost de acord ca în localitățile lor să se înființeze centre de zi în care să fie îngrijiți copiii aflați în dificultate, pentru prevenirea abandonului și a instituționalizării, au fost primarii din Podu Turcului și Orbeni. Conform proiectelor de finanțare, cele două centre de zi ar fi trebuit deschise în urmă cu un an, însă din motive organizatorice sau din lipsa specialiștilor care ar fi trebuit să fie angajați în aceste centre inaugurarea a fost amînată.
Protocolul de finanțare prevede că, în primul an, cheltuielile sînt susținute de Phare, în următorii trei ani Consiliul Județean va oferi cîte 20.000 euro pe an pentru finanțarea fiecăreia dintre cele două instituții, iar după acest interval consiliile locale vor fi cele care vor trebui să achite cheltuielile salariale și de întreținere. Fiecare dintre cele două centre de zi va ocroti, în timpul zilei, cîte 20 de copii proveniți din familii aflate în dificultate, cu vîrsta între 5 și 13 ani. Copiii vor beneficia de două mese pe zi, de îngrijire și terapie, iar părinții beneficiarilor vor fi consiliați pentru a-și găsi un loc de muncă.
Chiar dacă nu și-a deschis încă porțile, Centrul de zi de la Podu Turcului se confruntă deja cu probleme organizatorice. Pentru că instituția este situată în localitatea Dănceni, la aproximativ trei kilometri de centrul satului Podu Turcului, copiii vor trebui să facă zilnic naveta cu mașinile salariaților. Și asta pentru că autoturismul instituției nou înființate este zilele acestea în revizie, iar atunci cînd va fi apt pentru trafic nu va putea transporta decît patru copii. „Cei 13 copii care au fost selectați din familiile aflate în dificultate din Podu Turcului vor trebui să facă naveta, însă nu îi putem lăsa să meargă pe joc. O parte dintre ei vor fi duși și aduși la Centru cu mașina instituției, iar ceilalți vor merge cu mașina mea, pentru că nu avem altă soluție”, spune Silvia Leahu, coordonatorul Centrului de zi din Podu Turcului. Scopul înființării centrelor de zi în localitățile rurale este de a preveni abandonul și instituționalizarea copiilor proveniți din familiile cu dificultăți financiare. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns