La Bacău a avut loc prezentarea proiectului „Descentralizarea și dezvoltarea administrației publice locale, a Ministerului Administrației și Internelor, prin Unitatea Centrală pentru Reforma Administrației Publice (UCRAP)”. La întrunire au participat Dumitru Maxim, secretarul general al Institutului Național pentru Administrație, Marius Drenea, reprezentantul UCRAP, primari, viceprimari sau delegați ai primăriilor din județ, precum și reprezentanți ai Consiliului Județean, ai Direcției de Dezvoltare și ai Grupului de modernizatori ai reformei din administrația județului Bacău.
Programul vizează obținerea unui proces de modernizare a administrației publice care trebuie să se adapteze la realitățile economice și sociale ale societății romănești. De asemenea, este urmărită dezvoltarea capacităților colectivităților locale de a asigura o gestionare mai eficientă a fondurilor disponibile. Reforma în administrația publică implică un proces continuu de adaptare la condițiile care apar în cadrul unei societăți și cuprinde trei priorități. Este urmărită reforma funcției publice, a administrației locale și îmbunătățirea managementului la nivel central, în special guvernamental. Prioritățile au fost prezentate în acest an în România, în prezența reprezentanților Uniunii Europene, și au fost acceptate ca fiind acțiuni obligatorii. Reforma funcției publice urmărește o mai clară definire a acesteia. De accea, legislația va suferi modificări. „Se cere a fi stabilizate procedurile de recrutare și gestionare a carierei funcționarilor publici. De asemenea, este necesară clarificarea sistemului de salarizare. Se află în lucru Legea salarizării, care trebuie terminată și aprobată pînă în toamnă. Mai este necesară ameliorarea imaginii administrației publice. Orice neajuns în cadrul comprtamentului funcționarului implică o imagine negativă a instituției. Este de făcut mult. Sînt de schimbat atitudini în instituțiile noastre” a spus Dumitru Maxim, secretarul general al Institutului Național pentru Administrație.
Pentru că peste 60% din funcționari au doar studii medii, în viitor vor fi pregătiți peste o mie de înalți funcționari publici și o mie de tineri profesioniști. Toți funcționarii vor beneficia de cursuri de pregătire. Pentru monitorizarea procesului de implementare a reformei în administrația publică va fi creeat un Institut al Observatorului funcției publice. (Oana MĂGUREAN)
Lasă un răspuns