• Octav Cozmîncă amenință că era baronilor locali stă să apună
Primarii PSD din județul nostru vor fi cît de curînd analizați de propriul partid. Nici nu a fost bine înscăunat în funcția de președinte executiv al PSD, că Octav Cozmâncă și-a suflecat mînecile și s-a pus pe treabă. Primii vizați de actualul președinte executiv al PSD sînt prefecții, primarii și viceprimarii PSD. „Trebuie să vedem exact ce au făcut primarii și viceprimarii PSD de la preluarea mandatului pînă în prezent, cu atît mai mult cu cît nu mai este nici un an pînă la alegeri și trebuie să vedem foarte clar care este și implicarea lor politică și demersul lor politic în localitățile în care își desfășoară activitatea”, au fost cîteva din primele planuri ale fostului ministru al Administrației Publice, după numirea în noua funcție din partid. Octav Cozmâncă a atenționat că vor fi făcute analize în fiecare județ, iar acolo unde se va demonstra că sînt probleme, vor fi stabilite și măsurile cuvenite pentru îmbunătățirea activității din fiecare județ.
Intențiile conducerii PSD au fost primite cu detașare de liderii administrațiilor publice locale din județ. „La urma urmei, este normală o asemenea analiză acum, cînd mai este exact un an pînă la alegeri. Cred că este o treabă bună și folositoare atît pentru noi, cît și pentru partid”, ne-a spus Emil Lemnaru, primarul municipiului Onești. De aceeași părere a fost și primarul Moineștiului, Vasile Ailincăi. „Pot veni oricît de multe controale, nu mă tem. Dacă mă temeam, nu candidam pentru această funcție. Este în firescul lucrurilor să vină o vreme cînd cineva trebuie să fie pus să explice ce a făcut și de ce a făcut așa și nu altfel”, a întărit primarul Vasile Ailincăi.
Nici viceprimarul de Bacău Laurian Lucaș nu așteaptă cu inima încordată venirea echipelor de control de la partid. „Din punctul meu de vedere, poate veni oricine, în orice moment, să ne analizeze activitatea. Nu avem nimic de ascuns”, a spus, ferm, Laurian Lucaș. „Îi aștepătăm să vină oricînd. Cineva nesupravegheat își face de cap. Orice control are și partea sa bună prin sfaturile de îndrumare pe care le primești. am avbut pînă acum mai multe controale, la un nivel mai mic, ce e drept, însă am scăpat de fiecare dată neurecheați”, ne-a mărturisit, mîndru de el, și Dorinel Miron, primarul orașului Comănești. Numai că Octav Cozmîncă nu și-a propus să facă doar un simplă analiză asupra activității depuse de fiecare prefect, primar sau viceprimar de localitate în parte. El vrea ca ideea de baron local să dispară.
Baronul local este o noțiune inventată de presă
Octav Cozmîncă și-a anunțat și intenția de a deplasa centrul de greutate al partidului de guvernămînt la nivelul localităților. „Vrem ca în județe să domine spiritul de echipă, conducerea echipei, și nu conducerea de către unul sau altul. Asta vrem în teritoriu. Deci nu mai avem nevoie de așa ziși lideri, ci de lideri autentici și de echipă autentică”, a mai declarat Octav Cozmîncă în prima sa zi de președinte executiv al PSD. Fostul ministru al Administrației Publice nu a ascuns că face referire aici strict la baronii locali. „Nu cred că mă regăsesc aici. Nu sînt aproape de ei și nici nu am făcut parte vreodată din această categorie. În fond, dacă stau să mă gîndesc bine, nici nu știu ce înseamnă baron local”, s-a întrebat, nedumerit, Vasile Ailincăi.
Nici primarul Oneștiului nu pare să aibă mai multe noțiuni despre baronii locali.”Ce poate să însemne cu adevărat acest cuvînt? Noi nu am avut baroni în toată istoria noastră. Noțiunea de baron local a fost inventată de presă. S-au făcut pînă acum o groază de etichetări în acest sens. Ceea ce pot să vă spun este că nu cunosc să existe baroni locali în administrația oneșteană. Noi aici sîntem o echipă omogenă”, susține primarul Lemnaru. Cel mai informat în materie de baroni locali s-a dovedit a fi Dorinel Miron, primarul orașului Comănești. „Un baron local este un om foarte influent financiar, care sfidează, prin gîndirea și comportamentul său, întreaga comunitate din care face parte”, a dat o definiție primarul Comăneștiului. El a mai adăugat că poate pune mîna în foc că pe toată valea superioară a Trotușului nu există picior de baron local. Singurul primar care a eziatat că comenteze în vreun fel deciziile fostului ministru al Administrației Publice a fost primarul Bacăului. Dumitru Sechelariu ne-a declarat ieri că va face, în cîteva zile, o declarație politică în acest sens.
Are temei legal controlul lui Cozmâncă?
Dicolo de panica, declarată sau nu, pe care prefecții, primarii și viceprimarii o resimt înainte de apropiatul control al partidului, se pune acum întrebarea cît de justificat este un amestec al politicului în administrația publică locală. Cea care ne-a oferit un răsșuns a fost Ana Gură, secretarul primăriei din Comănești. „Mă mir că Octav Cozmîncă, om care știa administrație publică locală cît zece primari la un loc, a luat o asemenea decizie. Oricît ar fi un primar membru de partid, odată intrat în administrație, este pus în situația de a lua decizii de o factură mai mult economică și administrativă, decît politică. Un primar este pus în fruntea unei administrații să vegheze la buna administrare a banului public și la aplicarea corectă a legii. Sincer vorbind, nici nu știu ce criterii vor fi avute în vedere în momentul în care se va face un astfel de control”, s-a întrebat Ana Gură.
Dacă acțiunea noului președinte executiv al PSD va avea sau nu un efect benefic în teritoriu vom vedea abia după plecarea echipelor de control. Dorinel Miron ne-a dat asigurări că va fi primul care ne va informa despre concluziile pe care șefii săi de partid le-au tras în urma descinderii în orașul de pe valea Trotușului. (E. SOLOMON)
Lasă un răspuns