• AJOFM a epuizat deja banii pentru încadrarea temporară a șomerilor pentru primul trimestru al acestui an
Primăriile din județ au dat năvală să angajeze șomeri, încă de la debutul acestui an, ceea ce a făcut ca Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău, care suportă toate cheltuielile, să epuizeze fondurile destinate acestui capitol pentru primul trimestru al anului. „Noi primim banii trimestrial, iar pentru primul trimestru ne-a fost alocată suma de 4,7 miliarde de lei, pentru care s-au încheiat convenții cu 20 de primării din județ. Banii s-au epuizat deja. Mai avem vreo 15 milioane de lei, din care se poate angaja însă un șomer”, ne-a declarat Octavian Țicău, director executiv la AJOFM Bacău. Primarii au dat buzna la instituție pentru a fi prinși în programul de ocupare temporară a forței de muncă, deoarece pe perioada iernii șomerii sînt plătiți integral de la fondul de șomaj, iar primarii nu trebuie să contribuie cu nimic.
„Noi nu avem bani la bugetul local pentru a angaja șomerii din comună. Eu chiar am mai scos de la venitul minim garantat. Singurul inconvenient este acela că nu se poate încheia programul finanțat sută la sută de șomaj și pe perioada verii. Pentru primării, este destul de mult să contribuie și cu 30%”, ne-a declarat Iorgu Pușcașu, primarul comunei Corbasca. În această comună băcăuană s-au angajat temporar, pînă în martie, 30 de șomeri. Cei mai mulți șomeri au fost încadrați de primăriile din Vultureni (100 persoane), Moinești (100) și Tîrgu Ocna (60).
Primăriile care au încheiat contracte șomerilor au ales realizarea de
lucrări și activități de interes local. „În perioada de toamnă-iarnă sînt
foarte multe de lucru în comună. Sînt drumuri de deszăpezit, șanțuri de decolmatat, de adus lemne pentru școli, așa că avem la ce-i pune pe șomeri. Important este că au o sursă de venit, fie și ea pe durată limitată de timp. Oamenii sînt mulțumiți. Noi am încheiat contracte pentru 100 de persoane, iar anul trecut am avut 165 de săteni care nu aveau serviciu și nici alte venituri”, ne-a spus Niculai Ailinei, primarul comunei Vultureni. Acum doi ani, la Vultureni s-au angajat temporar 264 de oameni, comuna băcăuană fiind cap de afiș în cererea de fonduri pentru șomerii din satele componente.
AJOFM Bacău a angajat, anul trecut, prin programul de ocupare temporară, peste 1.000 de șomeri. Anul acesta, instituția vizează angajarea temporară a 723 de persoane, dar deja în două săptămîni s-au încheiat contracte pentru 499 de oameni. „Deocamdată nu știm dacă vom mai primi alți bani. Din experiența anilor trecuți știm că primarii solicită acest program mai ales iarna, cînd nu contribuie de la bugetul local cu fonduri. Din martie, cînd încadrarea șomerilor se va face cu subvenționarea doar în proporție de 70%, iar primăriile vor trebui să asigure celelate 30 de procente, va scădea numărul solicitărilor”, a precizat Octavian Țicău.
Pe perioada iernii, AJOFM Bacău plătește pentru fiecare șomer angajat temporar 2,8 milioane de lei. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns