• membru marcant PSD și lider al primarilor din județ, Ioan Răuță a atras atenția la ultima Comisie Consultativă despre gravele probleme din sănătate, cele referitoare la acordarea ajutoarelor sociale și eliberarea titlurilor de proprietate • supărat pe atitudinea lui Teodor Agachi, directorul de la Direcția Muncii, Răuță l-a asigurat pe acesta de „moarte lentă și sigură”
Ioan Ruță, primarul din Sascut, a izbutit la ultima ședință a Comisiei Consultative să le spună încă o dată pe șleau șefilor județului despre cît de grave sînt problemele cu care se confruntă primarii. Răuță a atras atenția ori de cîte ori a considerat necesar că neajunsurile sînt multe și vechi, iar de vină nu sînt doar primarii, ci și șefii instituțiilor publice care nu colaborează cum ar trebui, sistemul actual și cei care conduc destinele acestei țări. Idee care a culminat cu o frază pe care primul gospodar din Sascut a punctat-o la un moment dat cu o sintagmă mai mult decît sugestivă: „peștele de la cap se-mpute”.
Ioan Răuță a „punctat” prima dată cînd cei prezenți la ședință au discutat despre sistemul sanitar. După ce cîțiva primari s-au plîns de necazurile pe care le au cu dispensarele și medicii de familie din comunele pe care le păstoresc, primarul din Sascut a spus că „în sănătate stăm cel mai prost”. „Colaborarea e proastă și nu mă refer doar la comuna mea. Sînt convins că și ceilalți colegi care mă aud sînt de acord cu mine. M-am chinuit să fac investiții de miliarde într-un cabinet medical la Sascut și nu are cine să ne asigure gărzile. Medicii sînt prost plătiți, pe cei tineri nu-i încurajează nimeni, iar cei vechi nu dau ciolanul din mînă”, a spus primarul din Sascut. El i-a atras atenția doctoriței Cornelia Cojocaru, directorul Direcției de Sănătate Publică, că cei doi medici tineri de la Sascut n-au nici măcar o trusă medicală, iar instituțiile care conduc sistemul sanitar în județ nu alocă nici un leu.
„Dacă eu nu pot să-mi iau o trusă medicală, ceilalți ce fac?”, s-a întrebat retoric Răuță, care a admis că el este unul dintre primarii favorizați din județ. Primul gospodar din Sascut i-a cerut directoarei Cojocaru și Oanei Chelaru, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate, să facă întîlniri zonale cu toți primarii, pentru a afla de la fiecare care sînt necazurile cu care se confruntă. „Dacă ne mulțumim că dispensarul arată ca un coteț de porci, că n-are nici măcar clanță la ușă, n-am rezolvat nimic. Trebuie să trecem totul la primării, să avem un control clar a acestei activități. Cu doctorii n-ai ce vorbi, că-s comozi, nu stau de vorbă cu noi”, i s-a adresat Ioan Răuță directoarei Oana Chelaru.
Răuță a revenit în forță cînd s-a ajuns la un alt punct de pe ordinea de zi: plata ajutoarelor sociale. Teodor Agachi, directorul Direcției de Muncă și Solidaritate Socială din Bacău, și el membru PSD, a dat citire unui raport în care erau nominalizate localitățile în care au existat nereguli grave cu plata ajutoarelor sociale. La final, el le-a dat primarilor cîteva indicații, pentru ca lucrurile să meargă mai bine. Imediat după aceea și-a cerut permisiunea și a plecat din sală. Lucru care l-a iritat pe primarul Răuță, care nu s-a putut abține să-l atace pe mai tînărul coleg de partid. „Mie-mi pare rău că a plecat domnul director. Noi, cei de la țară am învățat să mai tăcem, ca să creăm un cadru civilizat. Eu nici nu-l cunosc pe domnul care a vorbit, da’ îmi place că are vînă. Nici nu știu dacă știe unde-i pe hartă Sascutul”, a venit reacția virulentă a lui Răuță. Ultima intervenție în forță a primarului din Sascut a avut drept punct de plecare eliberarea titlurilor de proprietate. Deși comuna Sascut n-a fost amintită printre cele cu probleme, Ioan Răuță a vrut să ia din nou cuvîntul. „Eu îi mulțumesc domnului Joița că m-a omis, dar vreau să-i spun că și eu am probleme, pentru că nu am specialiști. Mi-a fost vîndut teren din domeniul public, ăla care l-a luat merge cu intervenții peste tot, iar eu pierd procesele pe rînd. Noi ducem lipsă de specialiști”, a explicat Ioan Răuță.
Între timp, directorul Teodor Agachi a revenit în sala de ședințe a Teatrului Bacovia. Primarul Sascutului nu a scăpat ocazia să-l interpeleze. „Dacă domnul subprefect ne respectă, dacă domnul prefect are răbadare și ne ascultă, de ce nu faceți același lucru? Dacă nu aveți aceeași colaborare cu noi, aveți o moarte lentă și sigură”, i-a spus scurt Răuță mult mai tînărului său coleg de partid.
La finalul ședinței, subprefectul Gabriel Vlase i-a bătut obrazul lui Ion Gosav, primarul din Cașin, care a ridicat în timpul întîlnirii o serie de probleme legate de sănătate. „Nea Ion, ne-am întîlnit de atîtea ori pînă acum și nu mi-ai spus niciodată chestiile astea”, i-a atras atenția subprefectul, înainte ca primarii să iasă din sală. Primarii PSD au fost rugați să rămînă la sfîrșit cu șefii județului. Probabil pentru o scurtă urecheală, măcar ca cea pe care a luat-o primarul din Cașin.
Departe de apartenențe politice, idei și acuze lansate, ședința Comisiei Consultative de ieri a decurs altfel decît pînă acum. Primarii și-au spus ofurile, iar cei îndreptățiți să ia măsuri au aflat unde trebuie să intervină. Prefectul Radu Cătălin Mardare și-a dus astfel la îndeplinire o idee. A reușit să transforme ședințele sforăitoare de pînă acum într-un dialog cinstit și direct cu primarii și șefii instituțiilor publice. Un lucru lăudabil, care n-ar trebui să se încheie aici. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns