• fabrica de hîrtie, care este a primarului Dumitru Sechelariu, a obținut dreptul să-și construiască locuințe pe un teren aflat la intrarea în Parcul Gherăiești • suspect, acest proiect nu era cu o zi înainte de ședință pe ordinea de zi • nimeni nu are o explicație pertinentă pentru graba cu care s-a votat acest proiect • tot ieri, firma Transport Public, care este a mamei lui Sechelariu, a mai primit 1,1 miliarde de lei de la bugetul local
Dumitru Sechelariu, primarul orașului Bacău, nu va pleca cu mîna goală de la primărie, dacă de săptămîna viitoare nu va mai fi primar. Ieri, în urma unei ședințe fulger, consilierii locali au aprobat două proiecte propuse de executiv care avantajează din plin familia Sechelariu. Prin unul dintre ele, fabrica Letea, care este a primarului, a obținut dreptul de a construi apartamente chiar la intrarea în Parcul Gherăiești, iar cel de-al doilea permite alocarea a peste un miliard de lei firmei Transport Public, care este a mamei primarului de Bacău, Agripina Sechelariu.
Proiectul referitor la terenul de la Gherăiești avea la bază o documentație de urbanism privind construirea unor locuințe. Alături de cîteva persoane fizice, printre cei care vor avea dreptul să își construiască aici locuințe proprietate privată se numără și societatea Letea. Conform planului de urbanism prezentat spre aprobare consilierilor băcăuani, fabrica de hîrtie deține în proprietate aproximativ o treime din terenul care a stat în analiza consilierilor locali și pe care urmează să fie construite aceste imobile.
Totul a devenit suspect datorită grabei cu care acest proiect de hotărîre a fost supus spre aprobare consilierilor băcăuani la final de mandat. Și mai ciudat este că, doar cu o zi înainte de ședință, acest proiect nici nu apărea pe ordinea de zi. Nici unul dintre consilierii locali prezenți la ședință nu a putut să ne explice de ce a fost atît de urgent ca acest document să fie introdus fulger în ședința de ieri, fără să se mai aștepte constituirea viitorului consiliu. În plus, din schița elaborată de General Proiect, firmă care este a soției primarului, Laudeta Sechelariu, în care se precizează ca dată doar „2004”, nu se poate vedea foarte clar decît o parte din beneficiari.
Motivații subțiri
Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău, spune că s-a procedat în acest fel, deoarece în discuție se aflau cîteva locuințe private care mai au nevoie de o serie întreagă de avize și acorduri pînă la demararea lucrărilor de construcții. „Sîntem deja în luna iunie, iar viitorul consiliu se va putea constitui legal abia luna viitoare. Pînă cînd s-ar fi obținut și celelalte aprobări legale ar fi trecut vara și, ca atare, beneficiarii nu ar mai fi avut prea multe șanse de a demara lucrările de construcție în acest an”, a mai explicat Dumitru Popa. Nimeni nu poate contesta grija lăudabilă pe care administrația publică băcăuană a manifestat-o în acest fel pentru cîțiva dintre locuitorii municipiului care vor să își împlinească visul de a avea propria locuință. Puțini au fost, însă, băcăuanii care au avut șansa ca cererile lor să fie aprobate cu o așa rapiditate și să se bucure de o atenție asemănătoare din partea consilierilor locali.
Semne mari de întrebare asupra terenului
Un alt semn de întrebare l-a ridicat și modul în care o societate comercială a putut să intre în proprietatea unui teren aflat în proprietatea privată a municipiului. Suspiciunile pornesc de la următorul fapt: pînă în urmă cu puțin timp, terenul care îi aparține acum lui Sechelariu făcea parte din domeniul privat al Primăriei. Peste noapte, foștii proprietari, care au așteptat ani buni un răspuns de la Primărie, s-au trezit puși în posesie pe suprafața de teren de la intrarea în parcul Gherăiești. Curios, o bună bucată de teren a fost vîndută societății Letea.
Mai mult, chiar pe la marginea acestui teren, care are o generoasă deschidere la strada asfaltată de la intrarea în Parcul Gherăiești, trec, de cîteva săptămîni, conductele de gaz metan sau apă potabilă care au fost trase pentru a asigura cu utilități locuințele ANL din Gherăiești. De menționat și faptul că utilitățile respective sînt realizate cu fondurile Primăriei. Cum de a fost posibil ca un astfel de teren să intre în proprietatea societății Letea explică Dorinel Ifrim, șeful Serviciului Comunitar, Cadastru și Agricultură din cadrul Primăriei Bacău. „În planul de urbanism zonal care a fost supus spre aprobare consilierilor este vorba de un teren care a fost retrocedat foștilor proprietari. Legea 1 permite ca terenurile aflate în proprietatea privată a administrațiilor publice locale să facă obiectul retrocedărilor. Cît privește societatea Letea, aceasta a cumpărat teren aici de la actualii proprietari, după ce au fost repuși în posesie”, a explicat Dorinel Ifrim.
Toate bune și frumoase, numai că există la această oră sute de băcăuani care așteaptă de ani buni să își vadă înapoi terenurile pe care au fost proprietari părinții lor. Un astfel de teren, care are deja aduse pînă la o azvîrlitură de băț toate racordurile de utilități, nu poate să fi fost decît o mană cerească pentru proprietarii care s-au văzut astfel împroprietăriți.
Ca și la Tombolă, Sechelariu iar n-a fost la ședință
Chiar dacă a fost introdus rapid pe ordinea de zi, proiectul a fost supus votului secret și a fost aprobat „la mustață”, cu 23 de voturi pentru, din totatul celor 27 de consilieri locali prezenți în sală, la ședința prezidată de viceprimarul Dragoș Benea, în absența lui Dumitru Sechelariu. Opoziția a fost reprezentată de doi consilieri PD, unul PNL, unul PNȚ-CD, unul PUR și doi PRM. Cu toate acestea, au existat doar patru voturi împotrivă. Cu alte cuvinte, trei consilieri și-au dat acceptul ca fabrica lui Dumitru Sechelariu să construiască pe acel pămînt.
1,1 miliarde pentru firma mamei primarului
Tot ieri, aleșii locali au mai adoptat, în ultima lor întrunire din acest mandat, acordarea sumei de 1,1 miliarde de lei pentru acoperirea cheltuielilor legate de asigurarea abonamentelor gratuite sau subvenționate cu 50% pentru călătoria cu mijloacele de transport public în comun a persoanelor defavorizate din municipiul Bacău. Abonamentele urmează să fie asigurate de societatea Transport Public SA, unde unul din acționari este Agripina Sechelariu, mama actualului primar Dumitru Sechelariu. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns