• o băcăuancă, soțul ei și fiica suferă de boli cumplite și abia se descurcă cu banii pentru medicamente • în aceeași zi și la aceeași oră în care mamei i se făcea transplantul de rinichi în România, fiica era operată, tot de rinichi, în Italia • tatăl, țintuit într-un cărucior, nu le poate ajuta cu nimic
Într-un apartament de două camere de pe strada Oțelarilor locuiesc patru oameni cu adevărat bătuți de soartă. Soțul, soția și fiica lor, toți sînt bolnavi. Au niște maladii cumplite și au fost la un pas de moarte. Banii de care dispun sînt extrem de puțini comparativ cu nevoile, iar experiențele prin care au trecut, de-a dreptul traumatizante. Cu toate astea, nu s-au dat bătuți. Și-și caută în continuare de grijă unul celuilalt, chiar dacă numai ei știu cum.
Ana Salahoru a lucrat în domeniul alimentației publice pînă în 2002. De atunci, femeia s-a pensionat pe caz de boală. Suferă de o boală rară la rinichi. Practic, ea are mai multe chisturi, dar a fost depistată și cu insuficiență cirulatorie, a suferit și un infarct miocardic, și are și icter. Ultimii șapte ani i-a petrecut prin spitale, timp în care a suferit mai multe intervenții chirurgicale. După un an și jumătate în care a făcut dializă, Ana Salahoru a început o nouă viață. I s-a făcut un transplant renal la Institutul Clinic de Urologie și Transplant din Cluj Napoca.
Efortul financiar depus de întreaga familie pentru această operație a fost enorm. Cheltuielile au depășit 150 de milioane de lei, sumă din care a fost plătit și donatorul, găsit cu foarte mare greutate. „Au venit foarte mulți oameni care păreau de bună credință, niște escroci, care și-au făcut toate analizele pe banii mei, apoi au dispărut”, ne-a povestit cu un gust amar Ana Salahoru. Transplantul nu a rezolvat însă, toate problemele femeii bolnave. O dată pe lună, ea trebuie să facă un drum la Cluj, la clinica la care a fost operată, pentru analize. Numai transportul o costă 1,7 milioane de lei și doar o singură analiză ajunge la 915.000 de lei, iar ea are nevoie de patru astfel de teste.
Dacă ar fi doar boala soției, lucrurile ar mai fi cum ar mai fi, însă și soțul, dar și fiica lor suferă de boli grave. Anton Salahoru își trăiește viața într-un cărucior, din cauza unei paralizii. El nu poate să-și susțină soția decît moral, paralizia împiedicîndu-l să meargă chiar și la toaletă. După 25 de ani de muncă, Anton Salahoru are un venit de cinci milioane de lei, constituit din pensie și ajutorul social, din care nu reușește să își cumpere medicamentele lunare. Costul lor trece ușor peste 5,2 milioane de lei, acestea nefiind incluse pe lista medicamentelor compensate.
Suferința celor doi soți este sporită de faptul că anul trecut, în luna octombrie, a fost descoperită și boala fiicei lor. La doar 20 de ani, aceasta suferă de aceeași boală ca și mama ei: are mai multe chisturi pe rinichi. Boala fetei a fost descoperită în Italia, la numai o săptămînă după ce medicii băcăuani au diagnosticat-o cu pietre la colecist. ”Fata mea slăbea văzînd cu ochii. Ajunsese la numai 40 de kilograme. Doctorii de aici i-au făcut analize și au spus că rinichii sînt perfect sănătoși, dar că are piatră la colecist. După o săptămînă, a mers în Italia și, acolo, a fost internată de urgență. I-au găsit pietre și chisturi la rinichi”, a spus Ana Salahoru. Fata a fost operată în Italia, în aceeași zi și la aceeași oră la care mamei ei i se făcea transplantul de rinichi, dar la clinica din România.
Singurul ajutor primit din afară de familia Salahoru a venit de curînd din Fondul Național de Solidaritate. Ana Salahoru beneficiază de 20 de milioane de lei, dar această sumă este infimă față de nevoile financiare reale ale acestei familii. (Oana MĂGUREAN, Alexandru COVACI)
Lasă un răspuns