Nu beți apă de la robinet!
• apa de la Bacău și Podu Turcului reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră • specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică spun că în zona Podu Turcului, din cauza apei, pot apărea epidemii
Locuitorii din Bacău ar trebui să se gîndească de două ori înainte să bea apă de la robinet. Fiecare pahar de apă potabilă ne poate trimite în spital. Despre aceste lucruri s-a scris atît de mult în ultimii ani, încît oamenii s-au obișnuit cu nefirescul situației. Nu mai dau prea mare importanță pericolelor, dar asta nu înseamnă că acestea nu există. Fapt dovedit de un raport prezentat ieri, la ședința Comisiei Consultative, de medicul Antoaneta Dobreanu, de la departamentul de Igienă a Mediului din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bacvău. Potrivit documentului, apa din orașul Bacău și comuna Podu Turcului a fost găsită anul trecut cu cele mai multe și mai serioase probleme.
Reprezentanții DSP Bacău au făcut, în 2003, mai multe controale la stația de apă din Bacău și au luat probe din mai multe zone ale orașului. Din 1.553 de probe de apă, în care s-a verificat aspectul chimic și bacteriologic, 59 au fost necorespunzătoare chimic, iar 14 au ridicat probleme bacteriologice. Dintre alte 8.439 de analize chimice și bacteriologice prelevate, 90 s-au dovedit necorespunzătoare în ce privește aspectul chimic, iar alte 14, bacteriologic. Specialiștii Direcției de Sănătate susțin că apa era, în principal, neagră, avea clor rezidual și germeni care nu trebuiau să existe în ea. Cei puși să vegheze la sănătatea noastră au precizat în raport că numărul de probe cu rezultate rele nu sînt suficient de mari cît să devină alarmante, dar asta nu înseamnă că pericole nu există. De fapt, nimeni nu poate garanta că nu pot apărea îmbolnăviri. Cum, de altfel, nimeni nu poate nega că nici una dintre stațiile de apă, cu excepția celei din Dărmănești, nu are autorizație sanitară de funcționare.
L-am întrebat și pe Adrian Craiovan, directorul Regiei Autonome de Gospodărire Comunală (RAGC) din Bacău, care e opinia lui vizavi de raportul prezentat și de pericolul ca oamenii se pot îmbolnăvi dacă beau apă distribuită de firma pe care o conduce. Adrian Craiovan a spus că lucrurile trebuie bine delimitate. „Din datele pe care le am eu, reiese că, din cele 3.600 de probe recoltate, doar 12 au fost necorespunzătoare. Astfel de situații au apărut doar atunci cînd pe la cîte un bloc s-au făcut branșamente și erau infiltrații. Eu vă spun că apa din municipiul Bacău se încadrează în stasurile chimice și bacteriologice. Aceleași buletine prelevate de DSP din rețeaua de distribuție pot fi văzute de cetățeni la cele două casierii ale RAGC din oraș. Sigur, problemele care sînt, și, într-adevăr, există, țin de turbiditate, adică atunci cînd apa e neagră. Dar oamenii nu se pot îmbolnăvi decît dacă beau apa cînd e neagră. În rest, nu se poate, fiindcă apa e clorinată. Iar de la apa neagră, consumatorii se pot strica cel mult la stomac”, ne-a declarat Adrian Craiovan.
La Podu Turcului pot izbucni oricînd epidemii
Lucrurile stau și mai rău la Podu Turcului. Pentru că s-a renunțat la stația de înmagazinare și tratare a apei și dezinfecție cu clor gazos, în comunele Sascut și Podu Turcului există oricînd pericolul să apară epidemii transmisibile prin apă. Cifrele vorbesc cel mai bine despre situația existentă. Din cele 18 probe prelevate anul trecut, patru au fost cu probleme la indicatorii bacteriologici.
Și în stațiunea Slănic Moldova pot apărea îmbolnăviri din cauza apei potabile. Și asta, deoarece în apropierea sursei de captare de la suprafață, în perioada estivală mai ales, turiștii vin în mod neorganizat, fapt care contravine normelor de igienă. Nici aceste stații, ca și cea de la Bacău, nu au fost autorizate sanitar.
În schimb, la Ciobănuș, Buhuși și Dărmănești lucrurile stau perfect. Raportul DSP arată că nici una dintre probele recoltate de la aceste stații de apă nu au avut rezultate negative. Mai mult, stația de la Dărmănești este singura care are autorizație sanitară.
Fîntînile, și ele un pericol public
Nu doar băcăuanii care beau apă de la robinet pot avea probleme de sănătate, ci și cei care locuiesc la sate și se alimentează cu apă de băut și pentru mîncare din fîntîni. DSP a verificat anul trecut 1.114 fîntîni, din care 187 au avut probleme de ordin bacteriologic și 161, chimic. Necazurile derivă din amplasamentul nefericit, modului în care au fost construite sau ca urmare a exploatării necorespunzătoare. În special în localitățile din zonele de șes, apa din fîntîni conține o cantitate de nitrați peste limita maximă admisă. Este cazul localităților Luizi Călugăra, Răcăciuni, Tamași, Plopana, Blăgești (Poiana Negustorului), Podu Turcului, Pădureni, Oituz și Faraoani.
Aproape 2.700 de bolnavi cu diaree și 600 cu hepatită A
Bilanțul celor care s-au îmbolnăvit anul trecut din cauza apei insuficient clorinate și filtrate demonstrează pericolul existent. Nu mai puțin de 2.671 de persoane din județul nostru au suferit de boala diareică acută, iar alte 571 au contactat virusul hepatic A, care a declanșat boala. Medicii de la Direcția de Sănătate Publică spun că numărul celor care s-au îmbolnăvit din cauza apei a fost în scădere, dar cifrele oricum rămîn ridicate. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns