• doar cheltuielile cu judecata ale unuia dintre frați au atins 250 de milioane
Gheorghe Oprea și Ana Vuță, din Slănic Moldova, sînt frați buni. De ceva vreme, între ei se derulează un conflict punctat de numeroase aspecte de natură juridică. Ieri, Gheorghe Oprea a aflat că se va prezenta, pe 22 martie a.c., la cel de al 80-lea termen de judecată. Omul susține că a cheltuit prin instanțe nu mai puțin de 250 milioane lei, pentru o problemă pe care o credea rezolvată încă de acum 14 ani.
Pe data de 2 iulie 1990, între Oprea I. Florin, reclamant într-un dosar civil de partaj succesoral, pe de o parte, și Oprea I. Elena, Oprea I. Gheorghe și Oprea I. Ștefan, de cealaltă parte, toți din Slănic Moldova, a intervenit o tranzacție cu privire la o moștenire de la părinți, operațiune menită să stingă un conflict mai vechi între părți. Valabilitatea tranzacției a fost consfințită pe calea unei sentinței civile, pronunțată de Judecătoria Onești, la 5 iunie 1990. Sentința nu avea să fie contestată, niciodată. Dar surprizele aveau să apară pentru Gheorghe Oprea și alți doi frați, la opt ani de la încheierea tranzacției.
Dușul scoțian
În luna septembrie 1998, Ana Vuță și soțul ei, Ion Vuță, formulează o acțiune în instanță, împotriva fraților Gheorghe, Florinel și Ștefan. În acțiune se solicită partajarea moștenirii rămase de la părinții Ion și Elena, precum și recunoașterea calității de moștenitori, pentru Ana și soțul ei, a unui imobil situat în Slănic Moldova, pe strada Nicolae Bălcescu. nr.110 B. Practic, Ana Vuță susține că că, de pe urma părinților decedați, au rămas bunuri care nu au fost supuse procedurii de partaj succesoral. Nemulțumit de sentința inițială, dată la Judecătoria Onești, Gheorghe Oprea a contestat decizia instanței, pe rînd, la Tribunalul Bacău, apoi la Curtea de Apel. Dosarul s-a întors, pentru rejudecare, de mai multe ori, dar, din rațiuni nu prea clare, nu se poate da un verdict ferm, care să pună capăt acestui război între frați.
Gheorghe Oprea susține că, odată ce problema a fost lămurită, cu ocazia tranzacției survenite în 1990, nu vede a mai avea rost un astfel de turnir prin tribunale, mai ales că valabilitatea respectivei tranzacții nu a fost contestată, în termenul prevăzut de lege. „Cînd am contestat sentința de la Onești, i-am acuzat pe cei de aici de incompetență juridică și de faptul că nu au studiat dosarul. Am fost, în audiență, la fostul președinte al Judecătoriei Onești, Nicolae Lazăr, de 13 ori”, a precizat Gheorghe Oprea. De cealaltă parte, Ana Vuță susține că dosarul nu poate fi judecat din cauza fratelui său, „care îl tot freacă la deal și la vale, pe la Bacău”.
Cert este, pînă acum, că acest ping-pong al dosarului, între Onești și Bacău, a devenit antologic. Următorul termen de judecată a fost fixat, pentru 22 martie, la Onești. Gheorghe Oprea ne-a declarat că se va adresa, cu memorii, către instituțiile statului, ba chiar și către presa centrală, pentru a-și face cunoscută situația. „Am discutat și cu fiul meu, care se află la lucru, în Marea Britanie. Mi-a spus că va lua legătura și cu ziarele britanice, pentru că ceea ce se întîmplă în România este strigător la cer”, n-a mai precizat el. (Măriuca BOBOȘA, Victor PAPADOPOL)
Lasă un răspuns