Taxa vamală la importurile carcasă de carne de porc din țările CEFTA rămîne în continuare scăzută, motiv pentru care produsele provenite din Polonia sau Ungaria vor face concurență celor de pe piața autohtonă. Crescătorii de porci din România au cerut încă de la începutul anului ca importurile din această categorie să fie taxate cu 45% din valoarea declarată, astfel încît să nu mai ocupe un procent însemnat din piața de profil. Luați de valul protestelor care mai de care mai originale – inclusiv un miting al porcilor în Capitală, oficialii Ministerului Agriculturii, Alimentației și Pădurilor au promis atunci că taxa vamală la carcasa de carne de porc va crește. Ulterior, elanul protecționist a scăzut simțitor. Ca parte a Organizației Mondiale a Comerțului, România a semnat anumite înșelegeri internaționale, peste care nu este ușor de trecut.
Tariful vamal de import prevede ca în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2003 taxa vamală pentru carcasa de porc să fie unitară, adică 20% din valoarea declarată. De la 1 iulie, cuantumul acestor taxe se modifică, dar schimbarea nu ajută prea mult crescătorii de porci. Astfel, taxa vamală pentru carcasa de porc importată din țările Uniunii Europene se mărește la 45%, dar cea pentru importurile similare din țările CEFTA crește doar la 25%. De asemenea, produsele importate din alte țări decît cele două zone nominalizate sînt taxate tot la 45% din valoare. Esențial în aceste schimbări este faptul că principalii concurenți ai produselor autohtone vor avea mai departe prețuri competitive. Există posibilitatea negocierii cu țările în discuție a taxelor la importuri, dar asta este o chestiune de timp.
„Ca să fim cinstiți, această stare de lucruri nu ne miră prea mult – a declarat vicepreședintele grupului Agricola Internațional, Grigore Horoi. Chiar dacă s-au anunțat măsuri de protejare a efectivelor autohtone de porcine, pînă acum au existat prea multe schimbări în atitudinea și deciziile oficialilor de la București, așa că nu ne-am făcut iluzii. Cel mai tare ne concurează importurile din Polonia și Ungaria, dar nu este nimic de făcut decît să încercăm să rezistăm pe piață”. În prezent, Agricola Internațional este cel mai mare crescător de porci din județ și are în complexele sale zootehnice peste 50.000 de capete. Un kilogram de porc în viu se obține cu aproximativ 42.000 de lei, dar randamentul de obținere a carcasei este de 76%. Cu alte cuvinte, prețul kilogramului în carcasă ar trebui să fie cu cel puțin de 25% mai mare. Dar, în același timp, produsul similar importat din țările amintite intră în țară la un preț cuprins între 39.000 de lei și 42.000 de lei/kg. În aceste condiții, firma băcăuană este obligată să mențină prețurile materiei prime sub costuri, astfel încît sortimentele finite să fie competitive pe piață. Dintr-o astfel de ecuație rareori poate rezulta profit și mai degrabă se fac eforturi de menținere pe linia de plutire. Pe moment însă, taxele vamale la carcasa de porc sînt cele menționate. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns