Tergiversarea hotararii finale in procesul aflat pe rolul Tribunalului din Brasov, in care se judeca Programul de reorganizare judiciara a societatii Rafo Onesti ii exaspereaza si pe actionari si pe salariatii rafinariei. „Din motive pe care nimeni din structura partilor care apara Rafo in procesul de reorganizare nu le mai intelege si nu stiu ce interpretari sa mai dea, procesul va continua, spre necazul nostru, aproape sigur si in 2010” – declara liderul sindicatului Rafinorul, Ion Marian. De incheierea acestui proces depinde, in mare masura, programul de modernizare a rafinariei, aflat in curs, si repornirea acesteia.
La ultimul termen al procesului, consumat saptamina trecuta, presedintele instantei, respectiv judecatorul sindic, a avut pe masa nu mai putin de alte patru noi contestatii ale creditorilor Rafo. Prima a fost a Rafinariei Darmanesti, cu privire la memoriul depus de reprezentantii Rafo de a se inchide Programul de Reorganizare. „Nu stim ce urmareste – a precizat Ion Marian -, pentru ca Rafo s-a judecat cu Rafinaria Darmanesti pe un litigiu comercial, solutionat conform legislatiei si hotaririlor judecatoresti emise”. Contestatia firmei Bedecom a fost tot pe tema inchiderii Programului de Reorganizare. Bedecom a mai depus o contestatie in mai 2009, cu acelasi subiect, fiind, insa, respinsa. „Din acest motiv – a opinat liderul sindicatului – nu intelegem de ce judecatorul sindic accepta o noua contestatie pe aceeasi motivatie”. Contestatia firmei Compet pare simplu de rezolvat. Ea a continuat actul procesual pentru ca unitatea este cu capital de stat, iar creanta pe care o are de recuperat de la Rafo nu poate fi convertita in actiuni. Tribunalul Ploiesti a hotarit, saptamina trecuta, ca Rafo sa achite creanta de 2,4 milioane de lei. Cum rafinaria nu poate, direct, creanta va fi cesionata de o terta persoana (juridica). Pentru toate cele trei contestatii, judecatorul sindic a fixat un
nou termen, pentru 12 noiembrie.
Ce mai vrea Glencore
Desi, dupa aproape doua ore de judecata, cu o suspendare de 20 de minunte, judecatorul sindic a ramas, la ultimul termen, in pronuntare pentru 29 octombrie, avocatii Glencore au mai depus o contestatie cu privire la memoriul Rafo de inchidere a Programului de Reorganizare, precizind ca dupa ce vor avea motivatia asupra contestatiilor, pe 29 octombrie, vor depune o noua contestatie. „La acest termen – spune Ion Marian -, avind in vedere ca judecatorul sindic nu a deschis nicio discutie cu privire la memoriul privind inchiderea Programului de Reorganizare, avocatii Rafo au solicitat ca la termenul din 12 noiembrie sa fie pus in discutie, odata cu judecarea contestatiilor, si memoriul privind inchiderea Programului de Reorganizare. Pentru ca Legea Reorganizarii Judiciare si falimentului nu are un articol concret cu privire la inchiderea procedurii de reorganizare, legea prevazind doar in partea a doua, respectiv Falimentul, modalitatea de inchidere a procedurii prin faliment, avocatii Rafo au solicitat ca judecatorul sindic sa coroboreze prevederii articolului cu privire la faliment si in cazul inchiderii procedurii de reorganizare”. Juduecatorul sindic a precizat, insa, ca nu se poate utiliza de prevederile acestui articol si a precizat ca va inchide Programul de Reorganizare in momentul in care toate hotaririle emise, definitive si executorii, vor deveni si irevocabile. „Aceasta – a mai opinat Ion Marian – presupune asteptarea emiterii unor hotariri definitive si irevocabile de o Curte de Apel, aspect care poate dura luni si luni. Constatam ca avem de a face cu cel mai greu caz de reorganizare, fata de care se pare ca nimeni nu crede ca Rafo va indeplini toate elementele din plan. Chiar si judecatorul sindic are rezerve. La nivel national ar fi al doilea caz in care o unitate initiaza un Program de Reorganizare care se inchide fara deschiderea procedurii de faliment”.
Rafo implineste, astazi, 8 ani de la privatizare
Astazi, 26 octombrie, se implinesc opt ani de cind s-a semnat actul de privatizare a societatii Rafo Onesti. Pe 26 octombrie 2001, consortiul format din Imperial Oil Bacău si Canyon Servicos LDA Portugalia cumparau 59,96% din acţiunile Rafo, pentru 7,48 de milioane de dolari. Ulterior, pachetul a ajuns la 90%, prin achizitia, pentru 11,5 milioane de dolari, a actiunilor rezultate in urma conversiei datoriilor catre bugetul de stat.
cocoru' a zis
LA ANUL SI LA MULTI ANI!
lilica a zis
Imi fac griji cum o sa ne mai luam salariile ? Cine va mai pleca in urmatoarele 3 luni de somaj caci noi am fost si legea nu mai permite acest fapt. Vor pleca sefii,secretarele si noii angajati caci avem destui. Cred ca pentru doua rotatii. Astept raspuns ca sa-mi tihneasca sarbatorile.