• procurorul general al României a menționat că unul dintre procurorii băcăuani a fost pus în discuția Consiliului de Disciplină, iar numele lui va fi făcut public la București la o conferință de presă, săptămîna viitoare • Ilie Botoș a anunțat că un număr de aproximativ 3.000 de ofițeri de poliție vor trece în subordinea parchetelor
Ilie Botoș, procurorul general al României, a anunțat că Ministerul Public va face publică, de acum înainte, și incompetența, dar și meritele procurorilor vor fi făcute publice fără reticențe. El a apreciat activitatea Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău Bacău ca fiind una deosebită din punct de vedere al realizărilor profesionale, în special pe linia criminalității organizate. Asta nu înseamnă însă cu nu sînt și oi negre printre procurorii băcăuani. „Carențe deosebite au fost înregistrate în privința operativității cu care au fost soluționate unele cauze și în privința comunicării între colegi și cei care au probleme de competența noastră. De altfel, unul dintre procurorii băcăuani a și fost pus, din această cauză, în discuția Comisiei de disciplină a Ministerului Public”, a anunțat Ilie Botoș, fără a preciza dacă împotriva procurorului s-a aplicat vreo sancțiune. Potrivit legii, un procuror al cărui caz a fost discutat în Comisia de disciplină poate fi sancționat în funcție de abaterile constate cu observație, mustrare, diminuarea salariului de bază cu pînă la 15 la sută pe o perioadă de 1-3 luni, mutarea disciplinară pentru o perioadă de 1-3 luni la un parchet, situat pe raza teritorială a aceleiași curți de apel, suspendarea din funcție pe timp de maximum 6 luni, sau, în cel mai grav caz, cu îndepăratarea din magistratură. „Numărul celor pe care au fost remarcați pentru meritele profesionale este mult mai mare decît al celor care au fost trecuți pe lista aspectelor negative. Raportul este de 11 exemple pozitive la trei negative. Pe viitor, aceste calificative vor fi trecute în grila de pregătire profesională și vor conta pentru nominalizarea pe anumite funcții. În acest fel, fiecare va obține calificativul pe care îl merită. Cert este că incompetența și indisciplina vor fi făcute publice, la fel ca și profesionalismul. Am dat ordin ca toți factorii de conducere să manifeste deschidere și comunicare directă, cu rezerva păstrării secretului investigației acolo unde este cazul, pentru a nu permite celor vizați de activitatea de cercetare să scape nepedepsiți”, a declarat Ilie Botoș.
Migrație a polițiștilor spre Parchete
Ilie Botoș a mai apreciat că propunerea ministrului justiției de a trece în subordinea directă a procurorilor ofițerii de poliție judiciară este îndreptățită, în condițiile în care România intenționează să se alinieze la cerințele Uniunii Europene. „Să fie clar! Titularul acțiunii penale este procurorul și, în aceste condiții, ofițerul de poliție trebuie să fie agentul investigator. Nu dorim o destructurare a poliției, ci o funcționalitate și eficientizare a activității de urmărire, cercetare și sancționare a infracțiunilor. În prezent, noi funcționăm după modelul rusesc, ori în toată lumea se lucrează cu personal specializat din mai multe instituții care este coordonat de procurori”, a mai spus Botoș. Procurorul general al României a ținut să precizeze că nu este vorba de un război între instituții, dar nici nu se va ține seama de orgolii. „Voi cere consultanță din partea Uniunii Europene în ceea ce privește poliția judiciară în special din Franța și Italia pentru a avea un exemplu despre ce înseamnă unitate de acțiune între procurori și polițiști. De exemplu, în Franța, poliția judiciară are două componente: una de la poliția națională și una de la jandarmerie, care lucrează împreună cu procurorii. Repet, nu este o chestiune de luptă între instituții cu una tenhică. Nu văd cine este interesat să mențină o birocrație excesivă și, pînă la urmă, este o coordonată impusă de Uniunea Europeană”, a punctat procurorul general. Potrivit aprecierilor procurorului general al României. aproximativ 3.000 de ofțeri de poliție ar urma să migreze către parchete. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns