• la primul termen de la Cluj Macovei a cerut o amînare pentru a-și pune apărător, iar la al doilea acuzatorii lui au solicitat o amînarea pentru administrarea unor noi probe la dosar • termenul următor va avea loc pe 3 aprilie
Curtea de Apel Cluj este instanța care îl va judeca pe procurorul băcăuan Valeriu Macovei, trimis în judecată în luna octombrie a anului trecut de Parchetul General sub acuzația de favorizarea infractorului, fals intelectual și represiune nedreaptă. Lui Macovei i se impută că ar fi falsificat o semnătură. Potrivit Parchetului, Valeriu Macovei ar fi închis dosarul în care un anume Mihai Telegraf ar fi reclamat o vătămare corporală. El ar fi semnat în fals o hîrtie prin care Telegraf și-ar fi retras plîngerea și, astfel, a închis dosarul.Tot în sarcina lui s-au reținut și acuzațiile de ascundere a 400 de dosare în perioada în care a deținut funcția de prim procuror al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Bacău.
La primul termen de judecată, care a avut loc pe 13 martie, acuzatorii procurorului băcăuan au cerut o amînare pentru „administrarea de noi probe”. Instanța clujeană a admis cererea Parchetului General și a stabilit un nou termen de judecată pe 3 aprilie 2003.
Valeriu Macovei a fostul prim procuror mai întîi al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Bacău, în perioada 1997 – 1999, și apoi al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Bacău. El este procuror de 36 de ani și, din aceștia, zece ani a deținut funcții de conducere. În anul 2000, în urma unei inspecții a Parchetului General, Valeriu Macovei a fost demis din funcție și trecut pe funcția de procuror la instituția pe care a coordonat-o. Motivele pentru care a fost „decapitat” fostul prim procuror nu au fost făcute niciodată publice. Nici Valeriu Macovei nu a făcut vreo declarație la acea vreme.
Ca urmare a trimiterii lui în judecată pe 30 octombrie, procurorul a fost suspendat din funcție pe perioada judecării acestui dosar. În momentul suspendării, Valeriu Macovei s-a abținut să comenteze în vreun fel acuzațiile grave care i-au fost aduse. Imediat după sosirea rechizitoriului la instanță, fostul prim procuror a solicitat strămutarea procesului. Curtea Supremă de Justiție i-a aprobat cererea și a desemnat ca instanță de judecată Curtea de Apel Cluj. Pînă acum au avut loc două ședințe de judecată. La prima a cerut o amînare Valeriu Macovei pentru a-și alege un avocat, iar la cea de-a doua, de pe 13 martie, au cerut amînare chiar acuzatorii lui pentru a administra noi probe în dosar. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns