• zeci de profesori băcăuani se adresează lunar CAR Învățămînt Bacău pentru a solicita împrumuturi • cei mai mulți cer bani pentru plata întreținerii, dentist și concedii • plata taxelor la facultate ale copiilor reprezintă un alt motiv pentru care profesorii apelează foarte frecvent la împrumuturi • sumele solicitate variază între 10 și 15 milioane de lei
Salariile derizorii pe care le primesc de la stat îi detemină și pe dascălii băcăuani să găsească fel de fel de artificii pentru a supraviețui de la o zi la alta. Una dintre metodele destul de frecvent utilizate de cei care nu se mai descurcă doar din salarii este de a face împrumuturi la bănci sau la Casa de Ajutor Reciproc (CAR) Învătămînt. Ultima variantă este preferată împrumuturilor la bănci, deoarece dobînda pe care trebuie să o plătească este foarte mică: la zece milioane de lei împrumutate, profesorii trebuie să achite o dobîndă de 967.000 de lei, iar la 15 milioane de lei, dobînda restituită la CAR este de aproape 1,5 milioane de lei. Comparativ cu dobînzile practicate de bănci, avantajele la CAR Învățămînt sînt evidente, împrumutul fiind restituit în nouă luni.
Profesorii tineri împrumută puțin, din cauza salariilor mici
În evidențele CAR Învățămînt din Bacău figurează circa 1.300 de cadre didactice din totalul de aproape 11.000 care lucrează la catedră în învățămîntul băcăuan. „Numărul înscrierilor a crescut foarte mult în ultima perioadă. Motivația este foarte simplă: salariile sînt destul de mici, iar cei care au de achitat sume mai mari nu au de unde să facă rost de atîția bani, motiv pentru care preferă să se înscrie la CAR și să facă un împrumut”, ne-a declarat Mirela Dascălu, contabilul șef al CAR Bacău. Singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească dascălii care vor să facă împrumuturi este să aibă o vechime de minimum șase luni ca membru cotizant, timp în care ei trebuie să vireze la fond sume cuprinse între 100.000 și 500.000 de lei. Dacă îndeplinesc și criteriul vechimii de cotizant, dascălii mai trebuie să aducă o adeverință de salariat de la școala la care predau și să își găsească, tot printre cadrele didactice, doi giranți. Avînd aceste documente, ei pot împrumuta sume care pot ajunge pînă la 15 milioane de lei. „Numărul solicitărilor de împrumut este foarte mare, însă lunar putem onora doar 60-65 de cereri de creditare. În general, profesorii tineri, care nu au salarii foarte mari, împrumută cîte zece milioane de lei ca să plătească ratele fără prea mare efort. Cei care au salarii mai mari pot împrumuta pînă la 15 milioane de lei, aceasta fiind maximul pe care îl putem împrumuta”, mai spune contabilul șef Dascălu.
Și cu bilet prin sindicat, dascălii tot nu au bani de concedii
Cei de la Casa de Ajutor Reciproc din învățămînt nu au stat să facă o evidență a celor care vin și împrumută bani. Se știe însă că cei mai năpăstuiți și care vin să se împrumute sînt învățătorii și profesorii de la orașe. Viața în oraș este cu mult mai scumpă, iar salariile sînt singurele surse de venit. Cît privește motivele pentru care dascălii contractează creditele, acestea sînt destul de diferite, în funcție de anotimpul în care se solicită împrumutul. Dacă în alții ani cele mai multe solicitări erau depuse în timpul verii, acum cererile sînt repartizate destul de uniform pe întreg anul calendaristic. În timpul verii, cei mai mulți educatori, învățători și profesori contractează creditele pentru a putea merge în concedii. Chiar dacă merg cu bilete achiziționate de la sindicat, unde prețurile sînt cu mult mai mici decît la agențiile de turism, cei mai mulți dascăli tot nu își permit să petreacă un concediu fără să facă un împrumut.
Trăiesc din împrumut în împrumut
În ultimii ani, cererile de împrumut depuse în timpul lunilor de toamnă a crescut destul de mult pentru că profesorii se împrumută ca să plătească taxele la factultate ale copiilor. „Faptul că numărul locurilor cu taxă la facultăți a crescut foarte mult în ultimii ani se reflectă și în solicitările de împrumut pe care le înregistrăm. Fie că sînt de la țară sau de la oraș, membrii noștri care au copiii la facultate nu au de unde să scoată 10-15 milioane de lei să achite taxa, și atunci vin să solicite împrumuturi”, mai spun salariații de la CAR Bacău.
Și în timpul iernii și primăvara împrumuturile sînt numeroase, iar petenții cei mai numeroși sînt tot dascălii din orașe. Mulți sînt de-a dreptul sufocați de facturile enorme la întreținere. Nu e vorba doar de o lună, ci, în unii ani, și de cinci luni de iarnă, iar sumele restante la întreținere îi pot aduce în stradă. Asociațiile de locatari au devenit neîndurătoare cu datornicii, pe care-i acționează în instanță, așa că oamenii preferă să se împrumute și să plătească apa caldă și căldura, apoi, strîngînd cureaua, să restituie banii luați de la CAR. Alți profesori cer bani pentru a plăti examenele și lucrările făcute la stomatolog. Doar înlocuirea unui dinte costă cîteva milioane de lei, așa că o intervenție a stomatologului devine o adevărată povară. Mai trebuie spus și că profesorii tineri sau cei de la țară solicită împrumuturi pentru a-și lua bunuri de folosință îndelungată sau chiar pentru a cumpăra medicamente, în situațiile în care afecțiunile de care suferă sînt mai grave. Astă vară, de exemplu, mulți dascăli au cerut bani ca să-și monteze centrale de apartament. „Banii pe care-i luau de la noi nu ajungeau, dar au preferat să facă împrumut la CAR, pentru că este mult mai convenabil decît să ia întreaga sumă de la bancă”, spun salariații de la CAR Bacău.
O parte din membrii cotizanți la CAR Învățămînt au ajuns să trăiască din împrumuturi, pentru că, imediat ce termină de achitat ratele, o iau de la început cu un nou credit. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns