Lefurile mizere, traiul situat la limita decenței, nesiguranța unui loc de muncă n-au reușit să stîrnească oprobiul cadrelor didactice prezente la examenul de definitivat din 2004. Înarmate cu răbdare și cunoștințe asimilitate, cadrele didactice prezente anul acesta la examen s-au prezentat peste așteptările profesorilor corectori. La Matematică, din cei 36 înscriși, au fost prezenți 33 de candidați, fără nici un respins. La fel a fost și la Biologie, unde au fost 11 prezenți și tot atîția promovați. La Franceză, din cei 19 înscriși, au fost 16 prezenți și promovați. La Engleză, din 102 înscriși, au fost 11 absenți, 90 prezenți și 90 promovați. La Română, din cei 40 de înscriși, sînt 3 absenți, 37 prezenți și tot atîția promovați. La Economie au fost doi prezenți, ambii promovați. La Inginerie, din 21 de înscriși, 19 au fost prezenți, unul picat, și 18 promovați. La Fizică, au fost trei înscriși și tot atîția promovați. La învățători, din cei 225 de înscriși, s-au înregistrat 16 absenți, 5 picați și 204 promovați. La Educatori, din cei 80 de înscriși, 7 au fost absenți, 67 prezenți, 5 picați și 65 promovați.
„Candidații înscriși anul acesta sînt mult mai bine pregătiți față de cei de anul trecut. Educatorii, învățătorii și profesorii au dat dovadă că sînt mai serioși și mai conștienți de misiunea lor decît colegii de breaslă care și-au susținut examenele în anii trecuți. Au beneficiat de condiții la cursurile din această vară, cînd li s-au oferit cărți, îndrumare de specialitate, suport teoretic și metodic. Au dat dovadă că sînt mai responsabili, mai detașați și au dovedit că sînt foarte bine ancorați în realitatea învățămînului românesc”, a declarat conf. univ. dr. Gheorghe Dimitriu, directorul Departamentului pentru Pregătirea Corpului Didactic din cadrul Universității Bacău.
Finalul examenelor de defintivat deschide seria examenelor de grad II, la care sînt înscriși nu mai puțin de 335 de învățători, educatori și profesori din 19 județe ale țării. Candidații pentru obținerea acestui grad vor susține, de astăzi și pînă la 31 august, probe de examen scris și oral. Învățătorii vor susține proba scrisă la Limba și limba Română și Metodica predării. Educatorii vor avea examen scris la Metodica activității instructiv-educative la grădinițe. Profesorii ingineri vor da o probă scrisă la specialitate și metodică, iar profesorii de engleză și franceză vor susține examen la Limba și literatura engleză, respectiv franceză, și metodica predării. Un singur candidat va susține examenul de grad II la Economie, susținînd astăzi probă scrisă la specialitate și metodică. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns