În ultima vreme, oriunde te uiți, dai de Constituție. În presă, la televizor, nu scapi de ea nicicum. Eu nu pot vota, dar dacă aș avea 18 ani poate că aș arunca o privire, să văd și eu despre ce e vorba, să văd ce se pregătește. Din curiozitate, am vrut să aflu printre colegii mei, cam cîți au citit măcar noul text al Constituției, sau ce cred ei despre Constituția modificată. „Nu am citit Constituția și, sincer, nu mă interesează, pentru că sînt cu totul dezamăgită în privința schimbărilor care au loc în această țară. Votul a fost foarte mediatizat și toți ne îndeamnă să mergem să votăm. Cu toate acestea, nu pot spune că sînt în măsură să iau o astfel de decizie. Oricum, voi citi din curiozitate noua Constituție și părerea mea o voi păstra doar pentru mine”, a spus Anca Adam, o colegă dintr-un an terminal.
În afară de mass-media, în școli nimeni nu a pomenit despre acest subiect”. Părerea unei persoane informate este totuși diferită. „Am citit și vechea, și noua Constituție și cred că aceasta din urmă conține modificări care pot fi benefice populației, dacă vor fi respectate. În plus, este un pas necesar pentru a putea adera la forumurile europene. La școală nu mi s-a spus nimic despre Constituție. Le-am cerut părinților mei să-mi explice despre ce e vorba, apoi le-am citit și le-am comparat, ajungînd la o decizie proprie. Așa că șe 19 octombrie voi merge și voi vota noua Constituție”, mi-a spus Iulia Panait, o colegă de-a XII-a.
Ce mi-a plăcut cel mai mult a fost că tinerii au avut toți un punct comun: vor să voteze doar în cunoștință de cauză. Și cred că e cel mai important lucru: tinerii nu iau decizii fără a ști despre ce e vorba. „Nu am citit nici vechea și nici noua Constituție, deci nu am informațiile necesare pentru a decide între cele două variante. Oricum, avînd în vedere că noua Constituție are ca model constituțiile țărilor membre U.E., cred ca va fi în avantajul țării noastre să votam pentru ea. Ceea ce nu mi se pare normal este că nu ni s-a spus nimic în școli despre acest lucru”, mi-a spus și Ana, o colegă care încă nu a ajuns la majorat și, deci, nu poate vota.
În general, cei care nu au implinit 18 ani nici nu vor să știe ce se întîmplă în țară, ce se votează, de ce. „Nu am discutat nimic despre acest subiect și, de altfel, nici nu am dreptul la vot”, mi-a declarat o elevă de 17 ani.
Într-adevăr, cum putem vota, dacă nu știm ce votăm? Și dacă stăm să ne gîndim, nici jumătate dintre cei ce vor vota noua Constituție nu au avut curiozitatea să o citească. Publicitate cu carul, dar informațiile esențiale lipsesc cu desăvîrșire. Hai să votăm, chiar dacă nu știm ce! (Mara IONESCU AMBROSIE)
Lasă un răspuns