• ultima probă a concursului a fost marcată de o nouă întîrziere, dar și de un leșin • ambele cazuri s-au petrecut la Școala nr. 21 Bacău
Proba de geografie sau istorie a tras, ieri, cortina peste testarea națională a elevilor de clasa a VIII-a. Curios, ultima zi a concursului a fost marcată de o nouă întîrziere, de data asta cea în cauză fiind Alexandra Micu, elevă la Școala nr. 21. „Am înțeles că ambii părinți sînt plecați și, dimineață, fata nu a auzit ceasul. Aceasta a dat examen de la ora 12,00, pe baza subiectelor de rezervă”, a explicat Georgeta Tănăsescu, director în cadrul Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și una din cele două reprezentante ale ministerului care au supervizat testarea de la Bacău. Alexandra Micu nu a fost, însă, singura eroină a zilei de la fosta școală nr. 29, în condițiile în care un alt elev a leșinat în timpul examenului. Intervenția promptă a asitentei medicale a rezolvat problema în cîteva minute. De altfel, aceasta ne-a spus că elevul este un mai vechi caz de-al dînsei, fiind cunoscut ca hipoglicemic”, a mai spus directorul Tănăsescu. Altfel, cele două reprezentante ale MEC au recunoscut că, dată fiind atmosfera politică din Bacău, le-a fost puțin teamă ca aceasta să nu se resfrîngă și asupra examenului, dar „se vede trreabă că ne-am făcut griji degeaba”.
Subiectele i-au purtat pe candidați prin toată materia
În ceea ce privește subiectele de ieri, atît celel de la istorie, cît și cele de la geografie au fost astdfel formulate încît i-au plimbat pe candidați prin mai toată materia. „Subiectele au fost de nivel mediu, un copil care are cît de cît cultură generală putînd lua nota 5,00. Notele mari, de peste 9,00, se pot lua însă, destul de greu. Oricum, subiectele au fost ceva mai dificile decît anul trecut”, ne-a declarat profesoara Viorica Grigoriu, inspector de istorie în cadrul Inspectoratului Școlar. La rîndul lor, specialiștii în geografie au avut un punct de vedere asemănător. „Subiectele au fost frumoase. Nu foarte grele, dar ceva mai dificile comparativ cu anul trecut, candidații fiind plimbați prin toată materia. Prima parte a subiectului, care permite obținerea notei 5,00, a fost ușoară, dar, de aici încolo, unele cerințe presupuneau existența unor cunoștințe destul de temeinice”, a spus inspectorul general adjunct Ana Marchiș, care, de formație, este profesor de geografie. Cît privește prezența la ultima probă a testării, numărul absenților a crescut, compartiv cu proba de matematică, cu 11 oameni. Astfel, numărul total al elevilor care au lipsit de la testare a ajuns la 602, în condițiile în care la concurs s-au înscris 9544 de absolvenți de gimnaziu. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns