Bacauanul Gabriel Cârciumaru, actionarul majoritar al societatii World Machinery Works Bacau, a aparut in ultimul numar al revistei Forbes, care trateaza, la rubrica „Afaceri”, situatia industriei de masini unelte din Romania. O industrie infloritoare cu peste 20 de ani in urma, in care Bacaul era un pion important, prin fosta Intreprindere de Masini Unelte. Forbes il numeste pe investitorul din Bacau, „unul dintre ultimii mohicani într-o industrie a carei epoca de aur s‑a incheiat imediat dupa 1989: productia de masini‑unelte”. Declinul acestei industrii de la noi a facut ca intreprinderea din Bacau, acum World Machinery Works (WMW), sa ajunga printre ultimele trei care mai functioneaza, dar prima intre ele ca valoare si calitate a productiei.
Din articolul aparut in Forbes, bcauanii pot afla cite ceva din povestea vietii lui Gabrie Carciumaru, altfel un om de afaceri discret.
Absolvent al Facultatii de Autovehicule Rutiere din Brasov, directorul general si proprietarul de acum al WMW, lucrat la producatorul de autocamioane Roman‑Brasov, dar in 1994 a plecat in SUA, unde a fost angajat de World Machinery Company, fond de investitii din New York, specializat in domeniul industrial. In 1998, fondul a preluat pachetul majoritar de actiuni la Intreprinderea de Masini Unelte din Bacau. Astfel a revenit in tara pentru a se ocupa de dezvoltarea afacerii americanilor in Bacau. „Cind lucrurile pareau ca intrau pe un fagas bun – scrie Forbes -, atentatele teroriste de la World Trade Center din septembrie 2001 au schimbat complet strategia de dezvoltare a fondului american, in sensul lichidarii unor businessuri din strainatate. Astfel, in 2003, impreuna cu un alt fost angajat al fondului, Carciumaru a achizitionat pachetul de actiuni al fabricii bacauane, care in acel an inregistra o pierdere de peste un milion de euro”. (Petru DONE)
Lasă un răspuns