• el a cîștigat mai multe premii pentru creațiile sale, dar nu s-âa gîndit serios să debuteze în volum
E greu să crezi, astăzi, cînd intri în laboratorul B 13 al Universității din Bacău, că profesorul aplecat asupra textelor și imaginilor cu motoare și piese de mașini este și un poet, care altădată apărea pe aceleași pagini de revistă cu nume mari ale literaturii române.
Pare ciudat, dar profesorul Vasile Puiu, prorectorul Universității Bacău, este poet. Și nu unul de duzină, care face poezie la ceas de seară din lipsă de ocupație, ci unul cît se poate de serios. A debutat în anul 1972, în cunoscuta revistă de cultură „Convorbiri Literare”, care apare la Iași, într-o pagină unde era sărbătorit Marin Preda la 50 de viață. Au urmat apoi colaborări cu revista „Cronica”, „Tribuna”, „Alma Mater”, „Dialog”, și altele, precum și în ziarele locale din Suceava și Bacău. Începutul literar s-a consumat în copilărie, cînd a suferit și mare dezamăgire. „Nu m-am așteptat să aflu că personajele din literatură sînt ficțiune. Era să o rup atunci definitiv cu lectura, mărturisește profesorul Puiu. În Facultate am frecventat Cenaclul «Mihai Eminescu», condus de Virgil Cuțitaru, iar mai tîrziu, între 1977-1979, în timp ce eram șef de secție la Mașini Unelte, am condus «Cenaclul Artelor» din Bacău”, ne-a povestit prorectorul Puiu.
Perioada literară din Bacău a avut de altfel și momente amuzante pentru tînărul poet. „Erau multe voci care susțineau că sînt jucător de fotbal și activez formal la fabrică. Nu se știa că sînt și coordonatorul unui cenaclu literar”, ne-a povestit el. Deși avea un talent deosebit, fiind premiat de două ori cu premiul „Nicolae Labiș”, de o comisie de literați printre care se aflau scriitori de talia unui Augustin Buzura, profesorul Puiu nu a continuat pe drumul slovelor scrise. A publicat, însă, imediat după 1990, în „Glasul Moldovei”, poezii dedicate Basarabiei și Bucovinei. Chiar dacă a avut un mare succes în urmă cu 30 de ani, Vasile Puiu a refuzat să „scoată volumul de debut ori volume de convenție”.
„Mi-am urmat meseria, dar am păstrat poeziei o părticică din suflet, mergînd actualmente pe drumul cercetării științifice. Sper ca, în momentul cînd vor ieși de sub teascul tiparului trei dintre lucrările mele de specialitate să pot edita și primul volum de versuri”, ne-a mărturisit prorectorul Puiu. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns