Fața orașului Bacău s-a schimbat mult în ultimele decenii. Fostele administrații au distrus fără resentimente clădirile vechi, care dădeau personalitate tîrgului lui Bacovia. În locul clădirilor de patrimoniu au apărut imobile noi, luxoase, însă multe dintre ele de un gust îndoielnic. Combinația dintre vechi și nou, dintre clasă și kitsch fac din Bacău un oraș al contrastelor. Cea mai bună dovadă că Bacăul nu mai are nimic din farmecul marilor orașe este că turiștii sau cei aflați în tranzit pe la noi nu prea au ce să vadă. Dumneavoastră, ca locuitori ai Bacăului, cum vedeți orașul? Ce părere aveți despre arhitectura clădirilor existente? Opiniile băcăuanilor, în următorul sondaj stradal:
Adina Nedelcu, 20 de ani, vînzătoare: „Nu locuiesc în acest oraș. Sînt venită în vizită la cineva. Am mai fost acum cîțiva ani și, de atunci și pînă acum s-au construit multe; aspectul orașului s-a schimbat mult. Mie îmi place Bacăul, este un oraș curat, iar din punct de vedere arhitectural e plăcut”.
Gabriel Borsan, 21 de ani, mecanic auto: „Nu știu ce să vă spun. Oricum, e un oraș mult mai frumos decît altele, prin care am fost. Nu sînt locuitor al acestui oraș, sînt doar în trecere și, recunosc, nici nu-l știu foarte bine, dar în zonele prin care am trecut mi-a plăcut”.
Radu Crețu, 20 de ani, electrician: „Ce pot să spun decît că e frumos. Îmi place Bacăul, doar că unele blocuri vechi stau să se dărîme și acelea trebuie reconstruite”.
Liviu Năstase, 37 de ani, electrician: „Clădirile vechi ar trebui să rămînă, să fie renovate și restaurate. Mă refer, bineînțeles, la cele care merită să se investească în ele, care au o istorie. De exemplu, Teatrul de păpuși trebuie dărîmat. Nu se mai poate face nimic din el și nici arhitectura acestuia nu este ceva deosebit. Păcat că nu s-a avut grijă ca clădirile vechi, cu o arhitectură frumoasă, să fie păstrate. Niciodată nu vom putea compara, din punct de vedere arhitectural, Bacăul cu, să spunem, Tîrgul Mureș”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns