Astăzi, tinerii de pretutindeni, sărbătoresc „Ziua Îndrăgostiților” sau, în expresia ei împrumutată, „Valentine’s Day”, apărută și pe la noi abia în ultimii ani. Ce știți despre această tradiție occidentală? Dar despre sărbătoarea „Dragobetelui”, proprie românilor? Considerați că este normal ca tradițiilor autohtone să le ia locul obiceiuri străine, care nu au nimic în comun cu spiritul poporului nostru?
Ioana Kirilă, 17 ani, elevă: „Sigur că știu. Este «Ziua Îndrăgostiților». Această zi trebuie să ne-o petrecem alături de iubit sau iubită. Îndrăgostiții își fac cadouri sau tot felul de surprize. Sărbătoarea românilor este „Dragobetele”. Tot ce are legătură cu sărbătorile preluate din afară este mai bun. În special pe tineri îi atrag aceste zile, aceste sărbători”.
Ștefan Tomiță, 16 ani, elev: „Mă tem că nu știu. A, da, este „Valentine’s Day”. Dragobetele? Nu am mai auzit pînă acum de această sărbătoare. Nu sînt împotriva sărbătorilor pe care le-am preluat din afara țării, dar normal ar fi să fie ținute, în mod special, ale noastre. Astea sînt cele mai importante”.
Tiberiu Racec, 40 de ani, inginer: „Sfîntul Valentin este, nu? Sărbătoarea noastră, a românilor, este Dragobetele. Nu știu ce să zic, cred că amîndouă sînt importante”.
Mariana Tacaia, 45 de ani, dactilografă: „Azi vom sărbători «Ziua Îndrăgostiților» și «Dragobetele». Nu contează care-i mai importantă. Principalul este să intrăm și noi în rînd cu lumea; nu așa se zice?”
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns