De o bună bucată de vreme, comercianții Bacăului au scos din circulație moneda de 100 de lei prin refuzul de a o primi la plată sau de a o da ca rest. La mai toate ghișeele publice, aceeași sută se scade din nota de plată, ori se rotunjește la mie, după caz. Considerați normal ca subdiviziunea de bază a monedei naționale să fie 500 în loc de 1, 10, 100 de lei?
Maria Arvinte, 45 de ani, comerciant: „Eu lucrez în domeniul comerțului și țin să vă spun că nu am mai văzut monede de 100 de lei. Ce trece pste 500 se rotunnjește la o mie, iar, dacă e vorba de doar o sută de lei, dai produsul așa”.
Maria Boca, 38 de ani, confecționer: „De multe ori mi s-a întîmplat să nu pot cumpăra un produs oarecare pentru că nu aveam o sută de lei. Pe autobuze am mai văzut monedă de 100 de lei dîndu-se rest, dar, altfel, nu”.
Ștefan Jufă, 54 de ani, șofer: „Nu mi s-a întîmplat niciodată să nu mi se dea rest corect, nu am avut o astfel de ocazie prin care să nu mi se dea restul pînă la ultimul ban, dar ce valoare mai are astăzi moneda de o sută de lei? În general sînt prețuri fixe care nu te fac decît să ai bani exacți”.
Elena Găinaru, 45 de ani, producător agricol: „N-am decît acasă niște monede de 100 de lei cu care se joacă copii. Ce poți face azi cu ele? Pentru o sumă mai mare ai nevoie de o pungă de astfel de monede ca să poți lua ceva cu ele. Eu am văzut doar prețuri fixe la produse”.
Costel Oancea, 33 de ani, agricultor: „Suta e bună doar de șaibă, eventual de pus pe casă. Azi nu o vezi decît pe jos, probabil, arunată de trecători. Eu am văzut numai prețuri fixe prin magazine. Inclusiv eu, nu percep decît prețuri fixe. Nu am încredere în moneda și nici în economia națională. Toți banii ce-i scot din comerț îi schimb în valută: euro sau dolari. E mai sigur așa”.
Lucia Aron, 38 de ani, inginer: „În circulație nu am mai văzut moneda de 100 de lei, iar ceva oficial cum că a fost retrasă n-am auzit. Am cîteva acasă, dar cu ele fac copiii colecții. Nu mi s-a înîmplat niciodată să nu pot cumpăra un produs fără o sută de lei, ar fi chiar penibil”. (A consemnat Alina Tănăsescu)
Lasă un răspuns