Oferta locurilor de muncă sezoniere este, în acest moment al toamnei, deosebit de generoasă. În livezi, vii și plantații agricole este mare nevoie de culegători, iar posibilitățile de cîștig sînt mai mult decît atractive. Totuși, băcăuanii fără ocupație nu prea se înghesuie, preferînd să lenevească și să aștepte mana cerească. Ce motive credeți că au pentru a rata o astfel de șansă?
Carmen Munteanu, 33 de ani, muncitoare: „Este adevărat că sînt posibilități de muncă sezonieră, dar de cele mai multe ori clauzele contractuale nu sînt respectate, îți promit una iar la fața locului te lovești de cu totul alte condiții de muncă. E normal ca în acest caz să nu mai aibă un interes deosebit față de locurile de muncă sezoniere”.
Vasile Munteanu, 32 de ani, șofer: „Depinde de modul în care sînt respectate condițiile de muncă, pentru că de cele mai multe ori plata muncii depuse nu se mai face corespunzător, iar în muncile acestea sezoniere este vorba și de un efort fizic deosebit, pe care puțini sînt învățați să-l depună cu adevărat”.
Eliza Ionescu, 50 de ani, vînzătoare: „Mulți care ar fi interesați de o astfel de muncă nu sînt informați corespunzător, nu știu ce firme fac astfel de angajări, prea puțin merg la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru a se informa în acest sens, prea puțini își permit să cumpere un ziar în care se mai găsesc astfel de anunțuri. În primul rînd nu sînt informați, iar în al doilea rînd lumea, și în general tinerii, nu mai vor să muncească”.
Constantin Popa, 23 de ani, producător agricol: „Nu mai vrea lumea să muncească, acesta este un motiv principal. Preferă să stea la colț de stradă și să fure de la un biet pensionar decît să facă o muncă sezonieră, unde trebuie să depună un mare efort fizic. Eu sînt producător agricol și de multe ori am nevoie de ajutor la munca cîmpului, dar vă spun sincer că nimeni nu se oferă să muncească cinstitit”. (A consemnat Alina TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns