De ieri ne aflăm în „Săptămîna Patimilor”, ce precedă sărbătoarea Paștelui, cu purificarea păcatelor și reîntoarcerea la credință. Pentru români, aceste zile au și o altă semnificație, una laică, ce vine să ilustreze starea de normalitate a celor mai mulți dintre noi: patimile unei vieți însoțită de dificultăți permanente și lipsită de orice perspectivă. Cum se cuvine să petrecem această săptămînă? Ce așteptați de la puternicii zilei?
Gică Condurat, 52 de ani, maistru: „Cum voi petrece această săptămînă? Prin a fi calm, bun și prin a-mi vedea de treabă. E săptămîna cînd trebuie să ne dăm seama că, înainte de toate, sîntem oameni. Dacă putem posti și merge la biserică e foarte bine. De la cei care conduc această țară nu putem aștepta nimic. Dacă n-au făcut nimic pentru noi pînă acum, credeți că vor face în această săptămînă. Doar la atît să se gîndească: dacă altcineva le vor lua locurile să nu ceară ce-am cerut și noi pînă acum”.
Constantin Condurat, 55 de ani, inginer: „Această săptămînă trebuie să o petrecem în cumpătare, fără excese și, ca întotdeauna, să nu facem rău aproapelui. Astea sînt lucrurile cele mai importante. De la conducători n-am ce să aștept. Nu au ce să ne ofere așa peste noapte”.
Vasile Țurcanu, 28 de ani, merceolog: „O voi petrece cuminte de tot, adică în liniște și pace, fără ceartă. Cum să nu?! Țin și post și e destul de ușor să o fac, mai ales acum cînd au apărut toate verdețurile. Guvernanții nu pot face prea multe într-o săptămînă. Poate să devină mai spirituali”.
Ana Lemnaru, 29 de ani, casnică: „Această săptămînă o voi petrece cu copiii, acasă. Cum altfel? Vom merge la biserică să ne împărtășim. De la conducătorii statului așteptăm să ne fie mai bine, măcar pentru copiii noștri, că pentru noi nu mai putem spera la nimic, nu cred că se mai poate”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns