Anul extrem de secetos și politicile falimentare promovate de toate guvernările post – decembriste au cauzat criza grîului și scumpirea pîinii. Peste numai cîteva zile, aceasta ne va costa cu 11% mai mult. Cheltuim mai mult sau mîncăm mai puțin?, iată dilema omului cu venituri modeste. Despre impactul asupra nivelului de trai provocat de această reașezare de costuri, băcăuanii sînt categorici: dezastru!
Neculai Cucu, 60 de ani, pensionar: „Nu am să am încotro; dintr-o pîine de 450 de grame voi mînca o dată 250 de grame și restul la o altă masă. Este clar că voi mînca mai puțină pîine. Dacă ar fi doar pîinea…, dar mai sînt și alte cheltuieli. S-a ajuns în această situație pentru că se fac importuri ca să se scadă prețul grîului din țară și să-și mai scoată și ei un ban”.
Roxana Țăpuc, 25 de ani, asistent manager: „Sinceră să fiu, pe mine nu mă afectează foarte mult scumpirea pîinii, pentru că nu mănînc foarte multă. Cum v-am spus, pentru mine nu e o problemă dar pentru cei care au o situație financiară nu tocmai bună, pentru cei cu familii numeroase și cu mulți copii sînt convinsă că nu le va fi deloc ușor, din păcate”.
Georgeta Croitoru, 47 de ani, pensionară: „Pîinea va rămîne în continuare un aliment de bază. Chiar dacă se scumpește sau se ieftinește tot atîta pîine vom cumpăra și vom mînca. Spuneți-mi dumneavoastră: dacă îmi cere copilul, la masă, o felie de pîine în plus, pot să-i spun că nu-i dau, sau că nu am? Asta n-am să fac niciodată!”
Florin Popa, 35 de ani, electronist: „Din păcate, ne-am obișnuit să consumăm multă pîine. Ăsta-i poporul român, n-avem ce face. La început toată lumea comentează aceste scumpiri, toți se enervează, dar după scurt timp ne obișnuim și mergem în continuare, cumpărăm pîine ca și pînă acum”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns