Astăzi, creștinii bisericii de Răsărit prăzmuiesc sărbătoarea celor 40 de sfinți martiri. Conform tradiției, gospodinele pregătesc, în această zi, mucenici, în amintirea jertfei ostașilor ce s-au sacrificat pentru credință, dar și 40 de pahare cu vin roșu, ce simbolizează sîngele vărsat de aceștia. Ce alte obiceiuri populare legate de această sărbătoare mai cunoașteți? Ce fel de „sfinți” pregătesc femeile din Moldova și cele din Muntenia?
Paraschiva Ghiba, 65 de ani, pensionară: „Sînt cei 40 de mucenici și sărbătoarea este în cinstea lor. Cum se fac sfinții? Păi, femeile din Muntenia am auzit că îi fierb, iar noi, moldovencele, îi coacem la cuptor sau în rolă, după care îi ungem cu miere de albine și presărăm nucă pe deasupra”.
Elena Chiper, 66 de ani, pensionară: „Mîine sînt „Sfinții”. Pentru această sărbătoare se pregătesc sfinți și 40 de pahare de vin. Sfinții se fac din aluat, în formă de 8, se coc la cuptor, se ung cu miere și se tăvălesc în nucă măcinată. Pe timpuri, știu că se beau 40 de pahare de țuică. Acum se bea vin, pentru că-i mai ieftin”.
Viorel Stanciu, 53 de ani, constructor: „Mîine sînt sfinții mucenici. Se merge la biserică, se fac sfinți și se beau 44 de pahare cu ce ai prin casă. La noi, în Moldova, știe toată lumea cum se fac. În alte părți, nu știu sigur dacă în Muntenia, am înțeles că se fac sfințișori mici, se însiropează și se mănîncă cu lingura”.
Andrei Herțanu, 17 ani, elev: „Mîine, de 9 martie? Păi, dacă azi e Ziua Femeii, atunci mîine e Ziua bărbatului. Știu că mîine se fac cadouri la bărbați. De Ziua Sfinților am auzit. Nu știu cum se fac sfinții”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns