Olimpiada de la Atena a adus în atenția opiniei publice din România sporturi care aproape au fost uitate. Dacă despre fotbaliști se vorbește în fiecare zi, la orice jurnal și în orice ziar, despre canotaj, haltere, scrimă sau tenis de masă abia se aude. Cu toate astea, la Olimpiada de la Atena, medaliile de aur cîștigate de canotori, atleți și gimnaști i-au făcut pe români mîndri de compatrioții lor. Îi iubesc, însă, doar o dată la patru ani. Campionii intră iarăși într-un con de umbră, pînă la viitoarea olimpiadă. Și unde mai pui că nu doar popularitatea, ci și banii cîștigați sînt la fel de diferite. Dacă fotbaliștii cîștigă sume enorme, campionii olimpici obțin pentru o medalie de aur doar 50.000 de euro. Cum văd băcăuanii această situație, cine ar trebui să schimbe ceva, care sînt opiniile lor despre această inechitate?! Iată ce a scos la iveală ancheta noastră stradală:
Felicia Ciubotaru, 27 de ani, casnică: „La cît muncesc acești sportivi, acești bani mi se par tare puțini. Să fie mai bine plătiți pentru că n-ar trebui să muncească degeaba. În plus, reprezintă România la aceste Jocuri Olimpice și ar trebui să ne mîndrim cu ei”.
Gabriela Prisacaru, 37 de ani, muncitoare: „Am făcut și eu sport de performanță la viața mea și știu foarte bine cît de multe antrenamente se fac pentru a fi întradevăr pregătit pentru astfel de concursuri. E normal să fie plătiți cu 50.000 de euro pentru medalie. Ținînd cont că participă la multe concursuri pe parcursul anului, eu cred că e potrivită această sumă. Din păcate, de sportivi se vorbește mai puțin, pe primul plan fiind politica, viața socială și pe urmă celelalte”.
Ramona Stoian, 23 de ani, casnică: „Banii sînt pe deplin meritați. Pentru noi, oamenii de rînd, 50.000 de euro sînt bani mulți, pe cînd pentru ei nu. Trebuie să ne gîndim cît timp se antrenează pentru o olimpiadă, cîte echipamente le trebuie pentru un astfel de concurs. Nu, nu sînt mulți, din contra”.
Cătălin Dragomir, 20 de ani, muncitor: „50.000 de euro sînt bani mulți, dar nu suficienți pentru un sportiv care obține rezultate atît de bune la Jocurile Olimpice. Trebuie să ne gîndim cît de mult muncesc ca să obțină un astfel de rezultat – zi de zi, ani de zile la rînd. După părerea mea, sînt puțini”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns