Carențele funcționării sistemului asigurărilor de sănătate se adîncesc tot mai mult, punînd sub semnul întrebării capacitatea instituțiilor abilitate de a gestiona domeniul după reguli de performanță. Înmulțirea numărului deceselor în rîndul persoanelor vîrstnice și suferinde constituie tot atîtea argumente în acest sens. Viața românului nu mai are preț, cu toate că protejarea ei este un drept constituțional. Cine se face vinovat? Ce măsuri credeți că ar trebui aplicate și împotriva cui? Iată răspunsurile băcăuanilor:
Aurel Ciobanu, 65 de ani, pensionar: „E revoltător ce s-a întîmplat ieri cu bietul bătrîn. Am ajuns noi pensionarii să murim cu rețeta în mînă?! Lipsa medicamentelor, a rețetelor și mai ales a banilor este principala cauză a acestui incident. Sistemul care se ocupă de sănătate este cel vinovat, pentru că nu s-a făcut nimic și ce era s-a dus de rîpă. Trebuie să pună cineva piciorul în prag, să nu mai moară oamenii pe stradă cu rețeta în buzunar. Am muncit 50 de ani și după o viață de muncă mi se poate întîmpla și mie la fel, că nu am bani pentru medicamente”.
Aura Cernat, 48 de ani, șomeră: „Nu este normal să se întîmple așa ceva. Trebuie luate măsuri urgente de îmbunătățire a sistemului, că altfel nu se mai poate. E posibil ca acestui om să i se facă rău de căldură, să îl fi lăsat inima, dar dacă avea bani și își lua medicamentele necesare nu se ajungea aici. Eu sînt șomeră și nu am nici un venit. Am nevoie de medicamente, fata la fel, dar ce să facem?”
Nela Sărăcuțu, 42 de ani, muncitoare: „Nu am auzit de cazul cetățeanului decedat, dar mi se pare un lucru foarte dureros. Asta e țara în care trăim, de am ajuns să murim cu rețetele în buzunar și să nu avem bani pentu medicamente. Toate sînt foarte scumpe, impozitele, taxele, întreținerea, hrana costă. De unde să mai ai bani și pentru medicamente, dacă, Doamne ferește!, te îmbolnăvești?”
Diana Țubucanu, 24 de ani, studentă: „Problema nu cred că o constituie atît lipsa medicamentelor, ci cea a banilor. Dacă oamenii ar fi plătiți corespunzător muncii prestate și efortului depus, ar avea bani să își cumpere medicamentele, chiar și fără rețete compensate. În situația de acum cred că ar trebui să se acorde rețete compensate în tot anul și să se lărgească spectrul persoanelor care pot beneficia de rețete gratuite”.
A consemnat Claudiu TĂNĂSESCU
Lasă un răspuns