Fostul lider politic al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, inculpat de genocid şi crime de război de justiţia internaţională şi căutat de aproape 13 ani, a fost arestat, au anunţat luni seara serviciile speciale sârbe.
‘Karadzic a fost localizat şi arestat în Serbia de forţele de securitate sârbe’, indica un comunicat oficial de la Belgrad. Radovan Karadzic a fost transferat la sediul Tribunalului pentru crime de război din Belgrad, în conformitate cu legea privind cooperarea cu instanţa de la Haga, nefiind însă specificate şi împrejurările arestării acestuia. Ulterior, el a fost audiat pe parcursul nopţii de un judecător de instrucţie de la Belgrad, care a anunţat că interogatoriul a fost încheiat şi că fostul lider al sârbilor din Bosnia poate fi predat Tribunalului Penal Internaţional /TPI/ pentru fosta Iugoslavie de la Haga.
În urma interogatoriului, avocatul lui Radovan Karadzic, Svetozar Vujakic, citat de agenţia Beta, a declarat că fostul lider politic al sârbilor din Bosnia ar fi declarat în timpul audierii că ‘a fost arestat vineri într-un autobuz la Belgrad, fiind apoi plasat într-o celulă de detenţie’. Avocatul a mai indicat că Radovan Karadzic, care ar fi calificat situaţia drept ‘o farsă’, ar fi făcut uz de dreptul său de a nu răspunde la anumite întrebări pe parcursul interogatoriului.
Câteva zeci de ultranaţionalişti, aparţinând mişcării Obraz, s-au adunat în faţa sediului tribunalului, pentru a protesta împotriva arestării lui Karadzic, dar ei au fost dispersaţi imediat de forţele de poliţie.
Arestarea lui Radovan Karadzic a fost salutată de preşedinţia franceză a Uniunii Europene, care a calificat momentul drept „o etapă importantă a aderării Serbiei la spaţiul comunitar”. ‘Această arestare, de mult timp aşteptată, arată clar dorinţa noului guvern de la Belgrad de a apropia Serbia de Uniunea Europeană, contribuind la pacea şi stabilitatea în Balcani’, a apreciat preşedintele francez Nicolas Sarkozy într-un comunicat citat de AFP.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat că arestarea lui Karadzic demonstrează hotărârea noului guvern sârb de a colabora pe deplin cu Tribunalul Penal Internaţional, apreciind că acest fapt va contribui la o reconciliere durabilă în Balcanii de Vest.
Casa Albă a felicitat guvernul Serbiei pentru capturarea lui Radovan Karadzic, subliniind că această arestare este un omagiu adus victimelor atrocităţilor din această ţară.
La rândul său, secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a salutat arestarea fostului lider politic al sârbilor bosniaci Radovan Karadzic, calificând acest pas drept ‘un moment istoric pentru victimele care au aşteptat 13 ani ca el să fie adus în faţa justiţiei’.
Fostul preşedinte al Republicii Srpska din timpul războiului din Bosnia, Radovan Karadzic, în vârstă de 63 de ani, a fost căutat mai bine de 12 ani de justiţia internaţională, fiind inculpat de Tribunalul Penal International (TPI) de genocid comis in timpul razboiului din Bosnia (1992 – 1995). Karadzic a fost condamnat în iulie 1995, după masacrarea a circa 8.000 de musulmani din enclava Srebrenica, în estul Bosniei.
Războiul din Bosnia s-a soldat cu cel puţin 100.000 de morti şi aproximativ 2,2 milioane de refugiaţi, ceea ce a însemnat aproape jumătate din populaţia ţării.
Arestarea lui Karadzic şi a altor persoane acuzate de crime de război a fost una dintre principalele condiţii impuse pentru apropierea Serbiei de Uniunea Europeană. Pe lângă Karadzic, în acest dosar mai sunt inculpaţi fostul şef al armatei sârbilor bosniaci, generalul Ratko Mladic, şi fostul lider al sârbilor din Croaţia, Goran Hadzic, ambii fiind căutaţi de Tribunalul Penal Internaţional.AGERPRES
Lasă un răspuns