Administratorul unic al societății Rafo Onești a convocat pentru astăzi, 9 septembrie (primul termen), adunarea generală a acționarilor pentru a le propune acestora majorarea de capital și modificarea actului constitutiv. Astfel, capitalul social ar urma să fie majorat cu suma maximă de 457,4 miliarde de lei, echivalentul a aproape 18,3 milioane de acțiuni. În acest fel, capitalul social al rafinăriei oneștene ar urma să ajungă la aproape 4.268 de miliarde de lei de la ceva mai mult de 3.810 miliarde de lei în prezent, iar societatea ar urma să înregistreze 170,7 milioane de acțiuni, cu o valoare nominală de 25.000 de lei.
Pentru menținerea cotei actuale de participare la capitalul social, acționarii ar trebui să subscrie proporțional la achiziționarea de acțiuni și, implicit, la majorarea capitalului. Astfel, acționarul principal, Balkan Petroleum, ar deține în continuare 48,9% din societate, adică aproape 84 de milioane de acțiuni în valoare de aproape 2.100 de miliarde de lei, în timp ce restul acționarilor ar avea, împreună, 51,1%. Modificarea actului constitutiv conform propunerilor făcute de acționarul unic l-ar aduce chiar pe acesta în imposibilitatea de a mai decide asupra majorării capitalului social, a reducerii capitalului social sau reîntregirii lui prin emiterea de noi acțiuni și de a aproba conversia acțiunilor dintr-o categorie în alta. Măsura ar putea fi una preventivă, în cazul în care actualul acționar majoritar ar pierde această poziție.
Rafinăria Onești este, în prezent, o societate privată, dar asupra formei de proprietate s-au făcut speculații după ce reprezentanții statului au negat dreptul companiei Balkan Petroleum la titlul de acționar principal, prin partea de 48,9% din capitalul social care s-ar afla în portofoliul său. Rafo a fost privatizată în 2001, iar Balkan Petroleum a devenit acționar în 2003, după ce a preluat cota din capitalul social de 48,9% de la unul dintre primii acționari, Canyon Servicos. În prezent, orice pas făcut de acest acționar trebuie pus în legătură cu intenția grupului de firme Tender de a prelua rafinăria prin fuziune cu Carom Onești, act cu care Autoritatea pentru Valorificarea Acțiunilor Statului – AVAS nu a fost de acord la prima propunere. Statul a preluat un pachet important de acțiuni de la Rafo în contul datoriilor la bugetul de stat, Rafo fiind datoare la stat, la începutul anului, cu circa 7.400 de miliarde de lei. (Petru DONE)
Lasă un răspuns