• o femeie i-a dat foc grajdului concubinului său pentru că bărbatul nu voia să-i dea din animalele care pretinde ea că i se cuvin • ea riscă o pedeapsă cuprinsă între trei și 15 ani de închisoare
Liniștea locuitorilor satului Nănești, din comuna Parincea, a fost spulberată sîmbătă noaptea de vîlvătaia care a izbucnit în curtea locuinței lui Ion Furdui, de 43 de ani. Casa lui Furdui este oarecum izolată de restul gospodăriilor, undeva pe un deal, astfel că flăcările au putut fi observate de la cîțiva kilometri. Imediat, în sat s-a dat alarma și oamenii au sărit, cu mic, cu mare, să stingă focul. „Era pe la 11 noaptea, cînd am auzit cîinele lătrînd. Am ieșit din casă și am văzut o umbră alergînd în noapte, în timp ce din spatele grajdului țîșneau flăcările”, ne-a declarat Furdui. În primele momente, nimeni nu se gîndea de la ce a izbucnit incendiul. Înarmați cu găleți cu apă și cu sape, sătenii au reușit în aproximativ o oră să lichideze focul și să salveze animalele, mai puțin grajdul, în care a ars cam o tonă de fîn. Cînd din incendiu nu au mai rămas decît niște firicele de fum, polițiștii și proprietarul au încercat să descopere ce anume a dus la producerea acestuia.
Un papuc de-al Emiliei Antică, de 32 de ani, fosta concubină a lui Ion, a făcut-o pe femeie primul suspect al declanșării incendiului. Duminică, ea a fost chemată la postul de poliție din comună, unde a recunoscut în fața plutonierului adjutant Ion Silion, că ea a fost cea care a pus focul, intenționat. „Emilia Antică ne-a declarat în scris că recunoaște că a incendiat grajdul lui Furdui, pentru ca să se răzbune pe el, deoarece, după ce s-au despărțit, el nu voia să-i dea doi porci, care pretinde ea că i-ar aparține. Pe numele femeii am întocmit dosar penal pentru distrugere, faptă ce se pedepsește cu închisoarea de la trei la 15 ani”, ne-a spus șeful postului de poliție din Parincea.
Ion Furdui spune că a trăit în concubinaj trei ani cu Emilia Antică, pînă acum două săptămîni, cînd femeia l-a părăsit. „Cînd a venit la mine, avea doar cîteva haine, pe care însă le-a luat cînd a plecat. După aceea, m-am întîlnit cu ea și mi-a spus că mai vrea și doi purcei, însă eu nu am vrut să îi dau, pentru că nu erau ai ei”, spune Furdui. Lumea din sat spune că Emilia ar fi amenințat mai de mult că vrea să-i dea foc casei fostului său concubin, însă nimeni nu a luat-o în seamă. Acum, femeia s-a adăpostit la o cunoștința de-a ei din comună, în timp ce Ion Furdui stă cu ochi-n patru și cu frica-n sîn ca nu cumva fosta lui concubină să apuce să-și ducă la îndeplinire și planul de a-i da foc la casă.
Pentru polițiștii din Parincea, acesta este cel de-al doilea dosar penal pe care-l întocmesc în ultimele două luni sub acuzația de distrugere. În seara de 23 mai, la orele 20.00, Ionel Bugaciu, de 29 de ani, din Mileștii de Sus, s-a certat cu tatăl său, Gheorghe, după care a dat foc unui depozit de furaje, în care au ars cinci tone de lucernă și fîn, cinci metri cubi scîndură și o tonă de coceni. Prejudiciul a fost de 20 de milioane de lei. Dosarul a ajuns deja în instanță.
Un singur piroman a fost arestat pînă acum
Singurul piroman care a fost arestat în acest an este Vasile Andrieș, de 41 de ani, din cartierul băcăuan Șerbănești. La începutul acestei luni, el a incendiat două locuințe și un adăpost de animale, după care s-a ascuns într-o livadă. Prejudiciul estimat în cele trei cazuri de incendiere depășește o jumătate de miliard de lei. Cazul lui Andrieș nu este unul singular în această lună. În noaptea de 12 spre 13 iulie, Ion Goagă, în vîrstă de 75 de ani, din comuna Gura Văii, a avut o cădere psihică, în timpul cărei și-a adunat hainele în mijlocul casei și le-a dat foc. Deși pompierii militari din Onești au intervenit cu două autospeciale, ei nu au mai putut salva mare lucru din locuința compusă din trei camere și nici din bunurile din interior, estimate la 20 de milioane de lei. Un alt caz, aproape similar, s-a petrecut a doua zi, dis-de-dimineață, în apartamentul lui Ion Strat, de 53 de ani, de pe strada Cornișa 1 din municipiul Bacău. Aflat sub influența băuturilor alcoolice, proprietarul și-a dat foc singur la apartament, cu tot cu bunurile din interior. Pagubele estimate de pompieri se ridică la 50 de milioane de lei. Cel de-al treilea piroman este Marinică Cherecheș, de 39 de ani, din Berești-Tazlău. În noaptea de 15 iulie, după o ceartă cu nevasta, Marinică a ieșit în curte, unde a dat foc unei căpițe cu lucernă. Din fericire, focul a fost stins de vecini, înainte ca acesta să se extindă spre locuință, astfel că prejudiciul s-a ridicat doar la vreo trei milioane de lei, reprezentînd contravaloarea celor cinci tone de lucernă mistuite de flăcări.
Chiar dacă nu de același „calibru”, piromanii au acționat în județul Bacău și în celelalte luni ale acestui an. Primul caz s-a înregistrat pe data de 13 februarie, la locuința lui Gheorghe Botezatu, din comuna Motoșeni. Pompierii militari din Podu Turcului s-au chinuit mai bine de o oră să stingă focul, în urma căruia 130 de metri pătrați de acoperiș s-au făcut scrum. Pompierii au stabilit că vinovată de producerea pagubei de 80 de milioane de lei este Angelica Ciubotaru, de 31 de ani, fosta soție a lui Botezatu, care a dat foc la casă pentru că era geloasă pe cel de care se despărțise. În dimineața de 29 martie, la Măgirești, focul a mistuit complet grajdul lui Lascu Neculai. De această dată, autorul incendiului este chiar fiul proprietarului, care, beat fiind, s-a supărat și a dat foc la grajd. Tot un fiu supărat este autorul incendiului de pe data de 13 mai, din Comănești. Tot la beție, Florin Arghir a început să se certe cu mama lui, după care s-a urcat în podul grajdului, căruia i-a dat foc. În incendiu au ars 75 metri pătrați de acoperiș, o tonă de furaje și pereții bucătăriei de vară. Pagubele au fost estimate la 50 de milioane de lei.
După cum se poate observa, toate cazurile de incendiere intenționată s-au produs fie în urma consumului de băuturi alcoolice în exces, fie s-au datorat unei boli psihice de care sufereau unii piromani. Oricum, majoritatea dintre ei s-au ales cu dosare penale, iar în timpul anchetei urmează să fie supuși unei expertize psihiatrice, necesare medicilor să constate dacă autorii au sau nu discernămînt pentru faptele săvîrșite. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns