• Neculai Filipescu, vicepreședinte la Colegiul Medicilor din Bacău și membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean, acuză regizarea votului prin care membrii Consiliului au fost de acord să continue lucrările de la florăria „Geanina” • Colegiul a înaintat o nouă adresă Primăriei Bacău prin care informează instituția asupra acestui lucru și solicită implicarea Consiliului Județean în acest diferend, pentru că acesta administrează terenurile și clădirile unităților sanitare publice
Conflictul pe marginea florăriei „Geanina”, care macină lumea medicală din Spitalul Județean, este departe de a se încheia. După ce mai marii Colegiului Medicilor din Bacău au strîns peste 70 de semnături de la medici pentru a stopa lucrările de extindere a florăriei și au cerut sprijin Primăriei Bacău, situația este pe departe de a se liniști. De data aceasta, disensiunile au apărut între Colegiul Medicilor, reprezentat de medicul Neculai Filipescu, vicepreședinte în Colegiu și membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean, și conducerea Consiliului. Cazul florăriei a ținut capul de afiș a două ședințe ale Consiliului de Administrație al spitalului, în urma cărora membrii și-au dat, într-un final, acordul pentru continuarea lucrărilor. A existat totuși un singur vot împotrivă, cel al medicului Filipescu. „Noi am înaintat Primăriei Bacău o nouă adresă, prin care aducem completări la memoriul de luna trecută. Pe 22 iulie a avut loc o primă ședință în legătură cu această florărie, prin care s-a hotărît că acest litigiu este de competența Consiliului Județean, pentru că această instituție administrează terenurile și clădirile unităților sanitare publice. Pe 28 iulie s-a întrunit din nou consiliul pentru a discuta același caz, în condițiile în care, între timp, au apărut trei acte legislative importante ce trebuiau și ele discutate în ședință”, ne-a declarat medicul Neculai Filipescu. Nemulțumirea acestuia este cauzată de faptul că votul a fost regizat de președintele Consiliului de Administrație, Gheorghe Huluță, pentru ca membrii să voteze favorabil continuării lucrărilor la florărie. În noul memoriu înaintat de Colegiul Medicilor Primăriei se arată că, „deoarece, în mod evident, membrii consiliului de administrație au fost pregătiți în sensul susținerii extinderii lucrării, s-a regizat un vot secret, pe care subsemnatul (Neculai Filipescu, n.r.) l-am refuzat categoric, susținînd deschis poziția instituției pe care o reprezint împotriva acestei decizii. Ceilalți cinci membri au votat pentru”. În concluzie, Colegiul Medicilor consideră nul votul din Consiliul de Administrație, întrucît subiectul nu face parte din atribuțiile organului de conducere al spitalului. Noul memoriu către primărie arată și care sînt atribuțiile de drept ale Consiliului de Administrație.
„Membrii Consiliului nu sînt niște copii”
Gheorghe Huluță, președintele CA al Spitalului Județean, susține că nu s-a regizat nici un vot. „Se regiza dacă în ședință ar fi fost niște copii și nu niște oameni cu vechime și experiență, precum medicii Leonard Roșu, Cornelia Cojocaru sau directorul executiv de Buget Finanțe a Consiliului Județean, Olga Hăineală”, ne-a declarat Gheorghe Huluță. El mai spune că aceste două ședințe au fost organizate la solicitarea Primăriei și că la discuții a participat viceprimarul Neculai Onica și reprezentanții florăriei. Mai marele spitalului mai spune că membrii Consiliului au votat pentru continuarea lucrărilor la florărie în două situații. „Sînt două posibilități pe care le-am agreat. Ori lucrările să rămînă așa, ori să se extindă construcția cu condiția să fie modernizată. M-am interesat de statutul juridic al terenului și acesta este al omului. El vrea să facă o construcție modernă, cu termopan ca să nu mai expună toată marfa în fața spitalului. Nu se vor vinde cruci sau sicrie. În plus, spitalul ar avea de cîștigat dacă se ridică o clădire modernă, pentru că se cîștigă din spațiul de la intrarea în policlinica spitalului și nu ar mai arăta acolo ca la piață. Avizul nostru a fost de principiu”, mai spune Huluță. Acesta mai susține că a dorit ca votul să fie secret pentru că situația era destul de controversată și fiecare membru trebuia să voteze după propria lui conștiință.
Membrii CA nu se puteau opune
Dincolo de declarațiile președintelui Huluță, e destul de greu de crezut că el, doctorii Leonard Roșu și Cornelia Cojocaru ar fi putut vota împotriva extinderii florăriei „Geanina”, atît timp cît Huluță este coleg de partid cu Eugen Sicu, patronul florăriei, iar Roșu și Cojocaru și-a dat acordul încă de la început. Pe de altă parte, directoarea DSP a declarat cu cîtva timp în urmă că „fiecare persoană are dreptul să-și spună punctul de vedere și nu știu dacă acum putem întoarce roata, pentru a schimba niște lucruri vechi”. Cert e că scandalul iscat de extinderea florăriei „Geanina” e departe de a se fi încheiat, lucru recunoscut, de altfel, și de viceprimarul Nicolae Onica. Acesta a lăsat să se înțeleagă că avizul Consiliului de Administrație al spitalului este cu adevărat unul de principiu. „Nu am participat la ședința Consiliului de Administrație, ci doar la niște discuții preliminare. Le-am spus celor din Consiliu că legea este destul de permisivă, dar că trebuie ținut cont de reclamțiile venite de la cetățeni pe adresa Primăriei și de părerea medicilor, dar, din păcate, aceștia au votat politic. În ce ne privește, sîntem deciși să respectăm legea, dar și părerea cetățenilor și cea a medicilor, pentru că semnăturile a aproape 100 de medici valorează ceva”, a încheiat viceprimarul Onica. (Claudiu TĂNĂSESCU, Eduard CUCU)
Lasă un răspuns