• municipiul Bacău este localitatea unde au fost făcute cele mai mari cheltuieli din județ pentru organizarea referendumului
După mobilizarea generală care a avut loc la nivelul întregului județ în vederea organizării referendumului pentru modificarea Constituției, autoritățile locale își suflecă mînecile și încep analizele contabile. Se fac adunări și scăderi pentru a vedea cît și cum s-a cheltuit din bugetele locale pentru aducerea electoratului în fața urnelor. Cu un buget inițial de u miliard și jumătate de lei municipiul Bacău s-a situat, din start, în topul localităților din județ dispuse să cheltuiască cei mai mulți bani pentru organizarea referendumului. Avînd la dispoziție un buget generos, autoritățile locale și-au pus la bătaie toată imaginația pentru a-i convinge pe oameni să iasă din casă și să vină la vot. S-au făcut afișe, s-au tipărit pliante, s-au atîrnat banere publicitare, ba chiar s-a organizat și o tombolă care a avut drept miză 73 de televizoare color, cîte unul pentru fiecare secție de votare. „În total, la referendum s-a cheltuit un miliard de lei. Suma reprezintă strict contribuția Consiliului Local, în afară de banii primiți de la Guvern pentru cheltuielile administrative”, ne-a declarat ieri viceprimarul Dragoș Benea.
În municipiul Onești, al doilea ca mărime din județ, din bugetul local au fost alocați aproximativ 200 de milioane de lei pentru organizarea referendumului. Directorul economic din cadrul Primăriei Onești, Nicolae Găbureanu, ne-a declarat că, din acești bani s-au tipărit afișe și pliante informative și au fost achiziționate materiale în vederea amenajării secțiilor de votare. „În ceea ce ne privește, noi nu am cheltuit mai nimic. Am folosit toate materialele pe care le-am avut de la alegerile trecute, iar cele cîteva hîrtii care au fost tipărite la primărie pentru informare au fost considerate cheltuieli curente. Din bugetul local nu a fost alocat un leu pentru organizarea referendumului” spune Aneta Gură, secretarul primăriei Comănești. Tot cam la fel au stat lucrurile și la Dărmănești și Tîrgu Ocna, unde cheltuielile în vederea organizării referendumului nu au depășit cîteva milioane de lei. Cu toate că în aceste localități s-a cheltuit extrem de puțin în comparație cu municipiul Bacău, prezența la vot a fost sensibil mai mare. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns