Relu Auras si-a gasit linistea. Si-a gasit-o departe de casa, tocmai in Maroc. „M-am obisnuit cu plecarile. In plus, cu lumea araba am facut cunostinta vreo patru ani, atunci cind am antrenat nationala Tunisiei, si n-au fost probleme de adaptare”, spune antrenorul bacauan. Desi pentru prima luna, Relu Auras si-a stabilit domiciliul la Rabat, de vreo trei saptamini, fostul tehnician al lotului de box al României s-a mutat intr-un luxos apartament din Casablanca. Pentru ca s-a saturat de singuratate, Auras si-a adus linga el si familia. „Initial, oficialii federatiei marocane mi-au pus la dispozitie o casa foarte mare. Am refuzat oferta lor pentru ca nu aveam ce face cu atitea camere. Am ales apartamentul pentru ca e si aproape de sala unde ne antrenam”, spune Relu Auras, care se plimba pe strazile din Casablanca la volanul unei Honda Jazz, „nou nouta”, pusa la dispozitie de federatia de specialitate.
Asaltat de televiziuni
Vreme de o saptamina, la Casablanca s-a desfasurat puternicul turneu international de box, „Mohamed V”, un turneu la care ar fi trebuit sa participe si nationala de box a României. Din pacate, oficialii de la Bucuresti au declinat in ultimul moment invitatia marocanilor. In lipsa României, Europa a fost reprezentata la aceasta competitie de Franta si Ungaria. Cum era de asteptat, reprezentativa Marocului a dominat intrecerea de la Casablanca. Meciurile s-au disputat intr-o sala imensa, de zece mii de locuri, in fata unor suporteri marocani fanatici. Atunci cind in ring urcau marocanii, cei din tribuna isi incepeau recitalul. Pe toata durata intrecerii, Relu Auras a fost supervizor. El a urmarit toate meciurile din apropierea ringului, notindu-si in permanenta cite ceva. „N-am vrut sa vin la colt. I-am lasat pe antrenorii marocani sa faca lucrul asta pentru ca am vrut sa vad cum stau lucrurile in acest moment”, spune Relu Auras, directorul tehnic al reprezentativei de box a Marocului. In ultimele zile ale turneului, Relu Auras a fost asaltat de televiziunile marocane, pentru interviuri. Bun cunoscator al limbii franceze, a doua limba oficiala a Marocului, Relu Auras a raspuns cu usurinta intrebarilor. La final, s-a pozat cu toata lumea.
Marocanii isi spun „Oras”
Dupa ce s-a incheiat turneul, boxerii si staff-ul tehnic al reprezentativei Marocului au primit onorurile cuvenite. Ministrul Sportului, o doamna prezentabila, trecuta de 45 de ani, a felicitat boxerii si antrenorii, oprindu-se citeva secunde in fata antrenorului bacauan Relu Auras, cu care s-a intretinut citeva minute. „Oras, Oras” (in loc de Auras), au strigat cei din tribune pentru citeva momente, semn ca bacauanul i-a cucerit deja pe marocani, desi se afla aici de putin timp. Sala s-a golit in citeva minute. Auras si unul din colaboratorii sau au plecat in oras, pentru citeva ore de petrecanie. „Le-am dat liber boxerilor citeva zile. Ne vom intilni saptamina viitoare, (nr. in aceasta saptamina) pentru citeva antrenamente, dupa care ne vom deplasa la Constanta, la turneul
Contraste „made in Casablanca”
In Casablanca, circulatia e la voia intimplarii. Cei mai afectati sunt pietonii. Pentru ei nu sunt semafoare si nici treceri de pietoni. Daca esti european, iti trebuie citeva zile sa te adaptezi la stilul lor de condus. „E un haos total aici. Mi-a fost greu la inceput. Acum, am invatat regula lor. Fereste-l pe cel din fata”, spune Relu Auras. Strazile, moderne ce-i drept, sunt impinzite cu politisti. La fiecare 500 de metri e cel putin un politist. Amabili si foarte zimbitori, oamenii in uniforma supravegheaza traficul din Casablanca, unul mult mai aerisit decit cel din Bucuresti. Preturile de aici sunt apropiate cu cele din România. La fel si salariile. Insa, marocanii stiu sa-si vinda marfa. In bazar, totul se negociaza. Poti sa obtii un produs si la jumatate din pretul cerut initial. In Casablanca, ca in mai toate marile orase din Maroc, contrastele sunt la ele acasa. Orasul vechi („Medina”), pastreaza casele vechi si modeste ale marocanilor cu venituri mici. In rest, Casablanca e o adevarata metropola europeana, cu bulevarde largi si luminoase, cu blocuri noi si magazine luxoase. Parcarile sunt gratuite, sau aproape gratuite, fiind administrate de oameni care isi cistiga efectiv existenta din banii primiti de la cei care-i parcheaza masinele in astfel de locuri. Cu 2-3 dirhami (60-70 de bani românesti), poti lasa masina oriunde, chiar si in zona zero a orasului.
(Cristi SAVA)
Lasă un răspuns