Eugen VERMAN
Noii mei prieteni – Cornel Șova și Costel Munteanu, primul patron, al doilea vînzător – de la un popular și bine cunoscut magazin de legume și fructe din marea piață a Bacăului, mă invită să cumpăr un bostan turcesc. „Luați-l și n-o să vă pară rău… Nu numai că e ieftin, dar are o mie și una de calități… Mai ales la cuptor… Sau mălai…” Cum spuneam, magazinul e cunoscut și apreciat. Mărfuri din cele mai diverse își așteaptă clienții. Între aceste mărfuri – dacă le pot spune așa – și cîțiva bostani turcești. Nu știu de ce le spune „turcești”, și nici convivii mei nu pot să-mi spună cu precizie. „Probabil că se trag din Turcia…” Îmi zic, în sinea mea, că gestul contează. Mai ales că, prin toată piața asta mare, n-am mai văzut astfel de… marfă. În timp ce cîntăresc unul din ochi, se apropie un ins. Roșu tare la față, nebărbierit, îmbrăcat cam cum se îmbracă oamenii la țară – aveam să aflu că-i din Ciuturești, comuna Secuieni – omul mă întreabă dacă vreau, sau nu, să cumpăr. Și mă îndeamnă și el, aidoma amicilor mei, să nu plec cu mîna goală. „Ascultați ce vă zic eu… Îs tare buni… Eu, de pe pămîntul meu am recoltat, astă-toamnă, vreo patruzeci de bostani dintr-aiștia. Acu’, aproape i-am terminat. La două seri, coc unul în cuptor. Îl tai felii, felii, îi scot sîmburii și-l coc în cuptor. E mană dumnezeiască… Simt cum întineresc mîncînd…” Îl privesc mai cu atenție, are omul vreo șaptezeci de ani, dar arată zdravăn… Îmi mai spune că are semințe de două categorii: una care dă bostani „mai zemoși”, și una care dă bostani „mai uscați”. Acum, mai zice el, caută și altceva. Poate ăsta o fi acel altceva… Oricum, omul se vede că e cunoscător în materie de bostani și mă gîndesc că n-ar fi rău să cumpăr și eu… Dar mai întîi îmi trebuie o anume… documentare, așa că din cărțile de specialitate pe care le am în bibliotecă mai aflu că bostanii ăștia au o mulțime de proprietăți: nutritiv, sedativ, răcoritor, emolient, pectoral, laxativ, diuretic… Și că sînt indicați în: astenii, infecții urinare, insuficiență renală, hemoroizi, dispepsii, enterite, dizenterie, constipație, afecțiuni cardiace, insomnii, diabet. Și mai aflu că pot fi consumați și cruzi, amestecați cu aperitive, în supe, înăbușiți, apoi transformați în sucuri, la cuptor sau semințele – acestea de la bostanii galbeni… Așa că mă grăbesc și plec la magazinul domnului Cornel Șova…
Lasă un răspuns