• 11 posturi de medici școlari din toate orașele județului nu sînt ocupate în acest moment • scoase la concurs din primele zile ale anului, posturile vacante nu fac cu ochiul medicilor fără loc de muncă • în Buhuși nu există nici un medic școlar, iar în Dărmănești, un medic de familie are jumătate de normă la cabinetele școlare
Moartea în timpul unei ore de curs a elevului în vîrstă de 13 ani din Buhuși a scos la iveală într-un mod tragic încă unul din neajunsurile acute din rețeaua medicală. Puse pe tapet doar atunci cînd un episod de toxiinfecție alimentară lovește în mijlocul unui colectiv de elevi cu abonament la cantina școlii, ori cînd hepatita se răspîndește ca fulgerul printre elevii aceleiași unități de învățămînt, sau numai cînd trebuie depistați păduchii și rîia, cadrele medicale din cabinetele școlare își desfășoară activitatea într-un cvasianonimat. Deloc căutate de tinerii absolvenți, posturile de medici din cabinetele școlare sînt însă o ofertă permanent neocupată pe piața de muncă din sectorul sanitar.
În acest moment, în rețeaua de medicină școlară lipsesc 11 specialiști, iar posturile scoase la concurs de la începutul lunii ianuarie sînt parcă urmărite de ghinion. „Pentru cele 35 de posturi de medicină generală scoase la concurs la începutul anului și în care intră și locurile vacante de medici școlari s-au înscris numai 19 candidați. Cîți dintre aceștia vor opta pentru locurile de muncă din cabinetele școlare nu vom ști decît după susținerea examenului, care va avea loc pe 29 ianuarie. Chiar dacă toți candidații vor trece cu bine examenul, tot nu vor putea ocupa posturile libere”, ne-a declarat doctorul Cornelia Cojocaru, director al Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Bacău.
Lipsa medicilor școlari este resimțită în toate orașele județului. În Buhuși și Dărmănești nu există în prezent nici un medic școlar. „Buhuși a rămas descoperit în luna decembrie a anului trecut cînd medicul școlar a ieșit la pensie. La Dărmănești există un post de doctor, dar pentru că nu este ocupat, munca o face un medic de familie care figurează cu jumătate de normă și la cabinetul școlar”, a continuat doctorița Cojocaru.
Potrivit normelor în vigoare impuse de Ministerul Sănătății pentru medicina școlară, un medic ar trebui să aibă în grijă între 2.000 și 2.500 de elevi. În realitate, însă, în județul Bacău, cei aproape 64.000 de elevi din mediul urban sînt în grija a 20 de medici. Cu alte cuvinte, fiecare dintre doctori are pe mîini sănătatea a peste 3.000 de elevi. În zona rurală, lucrurile stau mult mai rău. Nu există cabinete școlare pentru că noțiunea aceasta nu este specificată în norme, iar locul medicului școlar este luat de cel al doctorului de familie. La Bacău, de exemplu, mai este nevoie de patru medici școlari, la Onești și Moinești de doi, la fel ca și la Buhuși. Doar la Comănești venirea a încă unui medic școlar ar face ca normativele ministerului să fie respectate întocmai.
Cabinetele școlare nu sînt locuri de muncă care să-i atragă pe absolvenții de Medicină, nici ca salariu, nici ca dotare. Cu un salariu de pînă la trei milioane de lei și cu un cabinet în care nu există decît un stetoscop, un tensiometru, un cîntar și trusa pentru consultul gîtului, doctorii nu își doresc să lucreze în aceste locuri. „Medicii școlari nu pot face decît imunizări, triaje și controale epidemiologice, iar intervenția într-un caz cum a fost cel al elevului de la Buhuși le depășește competențele. Pentru astfel de situații este nevoie și de aparatură, care nu este prevăzută în dotarea acestora. Dotarea cabinetelor școlare este în sarcina spitalelor pe raza cărora funcționează respectivele școli”, a mai spus directoarea DSP.
Dacă o situație ca cea din ora de chimie de la Buhuși poate rămîne singulară mulți zeci de ani de acum încolo, o altă problemă se poate ivi în orice moment: moartea unui elev în timpul orei de sport. Potrivit unui ordin comun al ministerelor Învățămîntului și Sănătății din anul 2000, toți elevii ar trebui să prezinte la început de an o adeverință medicală care să stabilească dacă elevul este perfect sănătos, și deci poate face orele de sport. „Nici pînă acum nu știm cine trebuie să verifice în amănunt starea de sănătate a copiilor care fac ore de sport. Dacă acest lucru va fi pus în sarcina medicinii sportive, situația este mai îngrijorătoare decît cea a medicilor școlari. În tot județul nu există decît un medic sportiv, dar și acela este pensionar”, a spus în încheiere directoarea DSP. Cum și singura variantă de rezolvare a crizei de medici din școli prin angajarea pe perioadă temporar vacantă a unor doctori este imposibil de realizat la Bacău, deoarece nici un medic nu a făcut cerere în acest sens la DSP, sănătatea elevilor din anumite școli va rămîne la voia întîmplării. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns