Ingrediente: 800 g pește, 100 g franzelă, 1/4 l lapte, 30 stafide, 50 g zahăr, 120 g ceapă, 100 ml ulei, foaie de dafin, piper, 1/2 lămîie, pulbere de tarhon cu cimbru, sare, un ou.
Mod de preparare: Se alege o știucă proaspătă, se curăță de solzi, apoi se crestează în jurul capului și se trage pielea. Cînd s-a ajuns la coadă se taie pe dinauntru în așa fel ca pielea să rămînă împreună cu coada. Se curăță pielea scoasă de resturile de carne care nu s-au desprins. Aripioarele și coada se tund puțin cu foarfeca. Se curăță toată carnea de pe șira spinării, se adaugă cea curățată de pe piele, se amestecă cu ceapă călită (fără să se rumenească), pîinea înmuiată în lapte, sare, piper, după gust. Se trece totul prin mașina de tocat, se mai adaugă un ou bătut, zahăr, sare, piper pisat, după gust și stafidele. Se amestecă bine și cu compoziția respectivă se umple pielea de știucă, care se coase apoi la gît și eventual în locurile în care se rupe. Știuca se unge cu ulei, se presară ușor cu făină și se așează ușor într-o tava lungă cât ea, se toarnă ulei peste ea și se introduce la cuptor cu focul potrivit. În timpul friptului se stropește peștele cu ulei din tavă, în care s-au adaugat 2-3 linguri de vin sau apă. Cînd s-a rumenit frumos, se scoate din tavă, se pune pe un platou oval, se taie felii, punînd capul la locul lui. Se servește tăiată felii, cu diferite salate, după gust. Poftă bună!
Lasă un răspuns