• Ciulama de ciuperci
Ingrediente: un kg ciuperci, o ceașcă de ulei, cinci cepe mari, o
căpățînă de usturoi, două linguri de făină, o ceașcă de apă, o
legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, sare, piper, două foi
de dafin.
Mod de preparare: Se spală ciupercile, se taie felii și se fierb. Într-o cratiță se călește ceapa în ulei, adăugîndu-se de la început o jumătate de ceașcă de apă. Cînd ceapa devine gălbuie, se adaugă făina, se amestecă încontinuu și se toarnă cîte puțină apă, pînă se obține un sos de consistență potrivită. Se pune usturoiul tăiat mărunt, sarea, piperul, foile de dafin și ciupercile. Se lasă la foc mic încă cinci minute, mestecînd să nu se lipească. La sfîrșit se adaugă verdeața.
• Macaroane cu măsline
Ingrediente: o ceașcă de măsline negre, o ceapă tocată, o jumătate de ceașcă de ulei, un ardei verde, o jumătate de kg de roșii decojite și tăiate felii mici, o jumătate de ceașcă de vin alb, sare, piper, o jumătate de kg de melcișori sau tăieței lați, verdeață.
Mod de preparare: Se scot sîmburii măslinelor, se pun în apa rece,
se fierb cinci minute și se strecoară. Se călește ceapa în ulei pînă se rumenește. Se adaugă apoi ardeiul și roșiile. Sosul obținut se fierbe 15 minute. Se adaugă sarea și piperul. Către sfîrșit se pun și măslinele. Macaroanele se fierb în apa cu sare și se strecoară. Se răstoarnă pe platou și se garnisesc cu sosul de măsline. Se servesc fierbinți.
• Macaroane cu ciuperci
Ingrediente: 500 gr. macaroane, 500 gr. ciuperci, o jumătate de ceașcă de ulei, două căpățîni de usturoi pisat, o ceapă tocată mărunt, un pahar de vin alb, o lingură de făină, două linguri de margarină, 100 gr. mazăre, pătrunjel.
Mod de preparare: Se spală ciupercile, se taie felii și se pun într-o
cratiță cu uleiul, usturoiul și pătrunjelul. Se fierb pînă scad bine. Se adaugă vinul, sarea, mazărea și se lasă acoperite, la foc mic, încă 30 de minute. Separat, se fierb macaroanele și se strecoară. Se așează pe platou, se toarnă deasupra margarina topită și apoi sosul de ciuperci.
• Morcovi orientali
Ingrediente (pentru patru persoane): patru legături de morcovi fragezi (mai mici), opt cepe mici, zece căței de usturoi, patru linguri de margarină, două linguri de chimen, sare, piper, o linguriță zahăr, o lingură ulei.
Mod de preparare: Se curăță morcovii și se taie în două pe lung. Se
curăță ceapa și usturoiul. Ceapa se taie rondele, iar usturoiul se lasă întreg. Se încinge untul și se călesc morcovii, circa cinci minute, după care se adaugă și cățeii de usturoi. Se mai lasă cinci minute să se călească și apoi se toarnă deasupra cinci linguri de apă și chimenul. Se sărează, se piperează și se lasă să fiarbă înăbușit, cu capac, la foc mic, alte cinci minute. Se scurg bine morcovii și usturoiul și se pun la prăjit în ulei, la foc iute, împreună cu rondelele de ceapă. Legumele se consumă reci sau calde.
• Pîine cu chimen și măsline
Ingrediente: 30 g drojdie, o linguriță zahăr, 300 ml apă călduță, 500 gr. făină, 80 ml ulei de măsline, o linguriță sare, două lingurițe de chimen, 300 gr. măsline negre fără sîmburi.
Mod de preparare: Se amestecă drojdia și zahărul cu o parte din apă și se lasă zece minute să se odihnească. Se pune făina într-un castron și se face o gropiță în care se toarnă drojdia. Se amestecă ușor cu puțină făină, se acoperă vasul și se lasă să stea încă 15 minute. Se amestecă încet maiaua cu restul de făină, încorporîndu- se și două treimi din cantitatea de ulei și sare. Se frămîntă pînă ce aluatul nu se mai lipeste. Se formează o „pîine”, se unge cu restul de ulei, se acoperă cu un ștergar umed și se lasă să dospească, pînă ce își dublează volumul (circa o oră și jumătate). Se lovește aluatul ca să iasă bulele de aer și se frămîntă din nou, adăugînd chimenul și măslinele tocate mărunt. Se formează din nou o pîine, se acoperă cu ștergarul ud și se lasă o oră la cald. Se încinge cuptorul. Se pune pîinea pe o tavă înfăinată și se coace 45 de minute. Se lasă să se răcească după care se poate tăia în felii.
Salate de post
• Salata de morcovi: 400 de grame de morcovi; 1 măr; zeama de la
o lămîine; 2-3 linguri de suc de portocale; coaja de la o lămîie și o
portocală. Se curăță și se dau pe răzătoare morcovii și mărul și se
amestecă cu celelalte ingrediente. Se ține la frigider.
• Salata de conopidă: o conopidă de mărime medie: 2-3 linguri de
maioneză de post; 2-3 căței de usturoi pisat; pătrunjel tocat; sare și
piper după gust. Se spală bine conopida, se pune la fiert în apă cu
sare. Se scurge și se lasă să se răcească. Între timp se pisează
usturoiul, care se adaugă peste conopida fiartă și se amestecă cu
maioneza. Se potrivește de sare și piper și se adaugă apoi
patrunjelul tocat.
• Icre de post: o ceașcă de griș, trei cești de suc dulce de roșii; două-trei cepe; o ceașcă de ulei; sare și piper. Sucul de roșii se pune la foc mic să clocotească. Se adaugă în ploaie grișul, se amestecă pînă ce grișul se umflă. Se ia de pe foc și se lasă să se răcorească. Se adaugă puțin cîte puțin uleiul, frecîndu-se cu lingura de lemn sau cu mixerul pînă se încorporează tot uleiul. La sfîrșit se adaugă, după gust, ceapa fin tocată, sarea și piperul.
• Maioneză de post: o căpățînă de țelină, un cartof mare fiert sau o
ceașcă de fasole boabe; o ceașcă de ulei; zeama de la o lămîie;
două lingurițe de muștar; două linguri de apă foarte rece. Se curăță
țelina și se fierbe bine în apa cu sare. După ce se răcește, se
pasează într-un castron, amestecîndu-se cu o lingură de lemn sau
cu mixerul, se adaugă puțin cîte puțin uleiul, zeama de lămîie și
muștarul. Pe parcurs se adaugă și cîte puțină apă rece.
Sosuri
• Sos alb: în trei linguri de margarină topită se pun trei linguri de făină. Se amestecă încontinuu, la foc mic, pînă cînd făina capătă
culoare gălbuie. Se adaugă sare, piper și o jumătate de ceașcă de
apă (poate fi folosit și sucul rămas de la fiertul zarzavaturilor). Se
fierbe sosul încă cinci minute. Se adaugă o linguriță de margarină și
o linguriță de zeamă de lămîie. Se mai fierbe încă cinci minute,
mestecînd să nu se prindă. Se obține o jumătate de ceașcă de sos.
• Sos picant: într-o oală se pun: o jumătate de ceașcă de oțet de vin, o jumătate de lingură de piper pisat și cinci boabe de piper verde (facultativ). Se lasă să fiarbă pînă rămîne numai jumătate din cantitatea de oțet. Se adaugă o ceașcă de apă și o lingură de bulion. Se lasă zece minute să fiarbă. Se adaugă puțin cîte puțin o lingură de margarină și apoi o lingură de faină. Se amestecă și nu se mai lasă să fiarbă. Se obține aproximativ o ceașcă de sos.
Dulciuri
• Halva de griș
Ingrediente: un pahar de margarină sau ulei, un pahar de griș, două
pahare de zahăr, patru pahare de apă, o ceașcă de nucă tăiată în
bucăți mici, esență de migdale amare. Mod de preparare: se fierbe zahărul în apă, pînă capătă consistență de sirop. Se înfierbîntă margarina și se adaugă grișul. Se amestecă folosind o lingură de lemn. Se adaugă, cu grijă, siropul, nuca și esența de migdale. Se amestecă pînă se observă că halvaua se desprinde singură de pe pereții cratiței. Se ia de pe foc, se acoperă cu un prosop și se lasă să se umfle grișul. Se răstoarnă în platou și se pudrează cu scorțișoară.
• Tartă cu mere
Ingrediente: o foaie de aluat fraged (congelat, se găsește în
comerț), un kg de mere, 160 gr. zahăr, două linguri de făină, 50 gr. stafide, 60 ml. rom, 100 gr. zahăr pudră, 100 gr. migdale măcinate; 200 de grame de margarină.
Mod de preparare: Se înmoaie stafidele în romul călduț și se lasă să
se umfle. Se curăță merele, se taie felii și se pun la călit împreună cu două-trei linguri de margarină sau ulei, la foc mic, amestecîndu-se din cînd în cînd. Cînd sînt moi, se zdrobesc cu furculița, se adaugă stafidele și romul și se amestecă bine. Se întinde aluatul într-o formă de tartă și se toarnă deasupra merele cu stafidele. Se topește restul de margarină și se amestecă împreună cu făina, zahărul pudră și migdalele măcinate. Se întinde crema astfel obținută peste umplutura de mere și se bagă tarta la cuptorul bine încins (210 grade C). Se coace 40 de minute. Cînd e gata, se lasă să se odihnească puțin înainte de a o răsturna. Se servește călduță. (E.S.)
Lasă un răspuns