• sătenii care nu și-au primit pădurile i-au mai dat un termen de grație primarului pînă după Paște
Sătenii din Palanca, localitatea unde au mai rămas de pus în posesie a pădurilor peste 100 de oameni, sînt din ce în ce mai porniți împotriva autorităților care, în opinia lor, ar tegiversa retrocedarea. Ei cer ca Parchetul Național Anticorupție să se implice și să verifice dosarele de retrocedare și mai ales persoanele cărora le-au fost aprobate suprafețele de păduri. Oamenii spun că viceprimarul Constantin Spanache a verificat care dintre foștii proprietari a decedat și nu mai are urmași, a făcut cerere în numele lor și, în calitate de membru al comisiei locale de retrocedare, a făcut demersuri să fie aprobate aceste cereri și a intrat în posesia unor suprafețe de pădure care nu i se cuveneau. Sătenii susțin că primarul Dumitru Sebeștin a știut de toate aceste lucruri și nu a luat nici o măsură pentru a stopa ilegalitățile, pentru că a avut și el de cîștigat.
„Viceprimarul și primarul au venit cu sacoșele de bani de la Harghita după ce-a vîndut vicele 30 de hectare de pădure și primarul nouă, la un afacerist din Lunca de Sus. Au uns și consilieri că să nu transpire nimic și așa se face că noi am rămas pe dinafară”, au spus oamenii. „Să vină PNA și să verifice dosarele de retrocedare. Dar și suprafețele de pădure cumpărate de patronul de la Libertas, de ginerele primarului Lalu Cioltoș, de Ciloc de la Lunca de Sus unde au vîndut primarul și vicele păduri. Iar comisia locală să măsoare din nou toate suprafețele”, ne-au spus Gheorghe Ponciș și Dumitru Botezatu. „De la începutul lunii martie de cînd tot venim la primărie, nu s-a rezolvat nimic. Abia astăzi am încheiat un fel de proces verbal ca să nu se mai taie din pădurile care ar urma să fie date oamenilor. Cică s-ar fi renunțat la contractul acela cu firma austriacă, dar acum pădurarii își trimit acolo, în parcelele acelea prietenii și cunoștințele și taie la brazi ca-n varză. Dacă le zici ceva se iau cu topoarele după tine, iar pădurarii zic că nu pot fi în zece locuri deodată”, ne-a mai spus un alt sătean pe care îl cheamă tot Gheorghe Ponciș. „Eu am 24 de ani și nu am nici mamă, nici tată. Mi se cuvine un hectar jumătate de pădure. Măcar un hectar de pădure să văd și eu și să mă așez la rostul meu. Stau lîngă pădurea statului și mă uit la cei care vin și taie chiar din parcelele pe care ni le-ar da nouă. Le-am și spus de cîteva ori și mi-au zis să mă duc dracului, că doar nu m-a făcut mama pădurar peste noapte, să port de gijă pădurilor”, ne-a spus și Cătălin Barbălată.
Autoritățile neagă acuzele
Conducerea primăriei Palanca spune că acuzele oamenilor nu sînt întemeiate. Viceprimarul susține că oamenii îi poartă pică pentru faptul că tatăl lui a avut mulți frați și așa au luat pădure mai multă decît alții. „Bunicul a avut opt copii, trei mai trăiesc și restul au murit. Pentru ei am avut chiar eu procură să mă ocup de treaba asta că doar nu era să vină urmașii de prin Slobozia, atîta vreme cît eu locuiesc aici”, ne-a spus viceprimarul. Nici în privința ginerelui său, Spanache nu vede nici un motiv de suspiciune. „Are, într-adevăr, o firmă care se ocupă de exploatarea lemnului. Este om de afaceri, dar printre protestatari sînt și alții care au gatere și au văzut ei că ginerele meu a ajuns mai bine. Concurența, ce să-i faci!”, a găsit explicația viceprimarul. El spune că sătenii care îl acuză de ilegaliți fac doar speculații și poartă ranchiună conducerii primăriei de cînd figurează pe lista cu persoanele care au ocupat abuziv teren din proprietatea statului. „Gheoghe Ponciș de exemplu este în pragul de a refuza al treilea amaplasament. Prima dată a avut pădure neumbaltă de om și destul de aproape de calea de acces. A doua oară a avut pădure mai puțin calitativă ca prima dată dar, era mai aproape de drum. Din cîte am auzit eu și acum are de gînd să refuze amplasamentul. Păi eu ce pot să mai cred?”, a întrebat viceprimarul.
Primarul Dumitru Sebeștin spune că nu se mai contrazice cu oamenii pentru că s-ar alimenta tensiunile și mai mult. El vrea doar să vadă rezolvate odată toată situația și să se liniștească spiritele. „Lasă să trag eu bobîrnacele de la oameni dar să se rezolve. Au fost cei de la silvic și au verificat situațiile scriptice. Numai pe această bază au ajuns la concluzia că se impune o corectură și vor mai da suplimentar încă 18 hectare de pădure. După sărbătorile de Paște vor merge și pe teren. Ei vor să vadă și care este situația celor 204 hectare care sînt în discuție, dacă oamenii au motive să le refuze”, spune Dumitru Sebeștin. El nu a putut să precizeze o dată cînd se preconizează punerea în posesie a sătenilor și le cere acestora să aibă răbdare pentru ca cei de la Direcția Silvică să- poată face și verificările pe teren. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns