• avocatul Vasile Agapie a cîștigat recursul înaintat la Curtea de Apel Bacău împotriva înlăturării sale din funcția de administrator judicar al societății Bere Lichior Mărgineni • în principiu, Agapie ar urma să fie repus în drepturile pe care le-a avut înainte de schimbarea sa din funcție
Avocatul Vasile Agapie, este, cel puțin pe hîrtie, pentru a doua oară administratorul judiciar al societății Bere Lichior Mărgineni. Asta după ce judecătorii de la Curtea de Apel Bacău au decis să admită recursul înaintat de Agapie, imediat după schimbarea lui de către judecătorul sindic, la cererea Direcției Generale a Finanțelor Publice. Acum, avocatul care a fost primul administrator judiciar, numit de același judecător sindic care l-a schimbat, ar urma să-și ia în primire funcția și să organizeze întrunirea creditorilor societății. La rîndul lor, aceștia vor decide însă dacă îl mențin în funcție pe Agapie sau cer, din nou, schimbarea lui și desemnarea altei societăți de administrare și lichidare care să preia frîiele fabricii de bere. Imediat după ce a fost schimbat din funcție, avocatul Vasile Agapie a făcut „un recurs de onoare” la Curtea de apel Bacău. „Pentru mine a fost un fel de recus la morală, pentru că am fost schimbat de judecător. Este nelegal acest lucru, pentru că
administratorul judiciar al unei firme nu poate fi schimbat decît de
Adunarea creditorilor, care nu fusese anunțată de către judecător.
Este drept că judecătorul sindic poate înlocui un administrator
judiciar în cazul în care constată abateri grave ale acestuia. Ori mie
nu mi s-a reproșat nimic. Tocmai de aceea, am considerat că este
un gest de onoare din partea mea să declar recurs”, ne-a declarat
Agapie. Iar judecătorii Curții de Apel Bacău i-au dat acestuia cîștig de cauză și i-au admis recursul.
De cîteva luni se tot schimbă administratorii judiciari
Prin noua răsturnare de situație, perindarea administratorilor judiciari în fruntea fabricii de bere băcăuane pare fără sfîrșit.
Vasile Agapie a fost numit administrator judiciar al fabricii de bere băcăuane pe 14 aprilie 2003, dată la care s-a declarat și starea de insolvență a societății. Cererea de declarare a reorganizării judiciare și a falimentului a fost înaintată de societatea Leopardo din Buhuși. Administratorul acestei firme, cetățeanul străin Yerdak Lokman, avea de recuperat o datorie de 1.263.829.095 de lei reprezentînd contravaloarea unor umbrele pentru terase și copertine. Cererea a fost depusă de Lokman pe 25 martie și a fost aprobată de judecătorii Secției comerciale a Tribunalului Bacău în ședința de pe 14 aprilie.
Pe 23 iunie, societatea Bere Lichior Mărgineni avea deja un alt administrator judiciar, societatea Mira Consulting din București. Firma bucureșteană de reorganizare și lichidare judiciară a fost numită la propunerea Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău. Printre motivele invocate de finanțiști ca fiind necesare pentru înlocuirea administratorului judiciar se numără acela că societatea Bere Lichior Mărgineni este una mare din punct de vedere fiscal, figurînd pe lista Ministerului Finanțelor drept „mare contribuabil”. „Făcînd corelație între mărimea societății, care are un patrimoniu evaluat la zeci de miliarde de lei și sute de angajați, și sarcinile ce-i revin administratorului am ajuns la concluzia că pentru administrarea acestei societăți este nevoie de o societate specializată în acest gen de activitate”, ne-a declarat la acea vreme Petru Hăineală, directorul DGFP. Un alt motiv invocat de finanțiști a fost acela că Vasile Agapie are practică mai mult de avocat decît de lichidator și că responsabilitățile ca administrator judiciar la Bere Lichior sînt mult prea complexe pentru a fi duse la capăt de avocatul care s-a trecut pe lista lichidatorilor în calitate de persoană fizică. În aceste condiții, judecătorii sindici au aprobat cererea DGFP și au numit în fruntea Bere Lichior Mărgineni societatea bucureșteană. La rîndul ei, și aceasta a fost contestată de creditorii care au datorii de recuperat de la Bere Lichior Mărgineni. Printre societățile care au contestat noul administrator judiciar și au cerut înlocuirea lui se află un birou vamal din Bacău, firma Leopardo din Buhuși, cea care a și obținut în instanță declararea stării de insolvență a fabricii băcăuane, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, precum și Asociația Acționarilor Minoritari din fabrica de bere. Aceștia din urmă au arătat că întreținerea a unui administrator judiciar care nu își are sediul în Bacău ar costa prea mult și cheltuielile nu se justifică atîta timp cît există societăți de lichidare cu practică îndelungată și în Bacău. Numai că firma Mira Consulting a rămas ca administrator judiciar, iar acum este nevoită să cedeze locul avocatului Agapie, cel desemnat inițial de judecătorul sindic. Dacă acesta își ca păstra însă locul, vor decide creditorii în prima adunare la care vor fi convocați. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns