Cultura nu se dobîndește doar prin lectura unor opere, ci și prin „răsfoirea” revistelor de cultură, care sînt o tradiție (ca de exemplu revista „Convorbiri literare”, al cărei mentor a fost Titu Maiorescu. Revista a reușit să se impună polemizînd în probleme de limbă, istorie, drept, literatură și, ulterior, de filozofie). Aceleași coordonate, dar și alte domenii sînt atributele revistei băcăuane de cultură – „13 PLUS”, aflată în al șaselea an de apariție. Numărul din decembrie publică nume consacrate – Elena Bostan, Veronica Stănilă Moisoiu, Sergiu Șerban -, dar și elevi debutanți, care învață la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” – Horea Sibișteanu și Mădălina Oprișan. Păcat, însă, că acești debutanți nu au o continuitate în apariții și se (vor) pierde pe parcurs. Cu toate acestea, Horea Sibișteanu ne-a declarat că intenționează să scoată un volum de povestiri, ca, ulterior, să apară pe piața cu un roman.
Un articol foarte interesant este cel al lui Dan Darie – „Manipularea prin publicitate” – o continuare a articolului din luna noiembrie. Această revistă îi poate ajuta pe tinerii cititori și la dezvoltarea unui limbaj armonios, dar le poate fi de folos și la rezolvarea temelor. Pe adulți îi poate ajuta să cunoască mai bine sau să își reamintească sufletul de adoloscent.
Revista mai surprinde, pe lîngă tema inedită a unor articole – „EuROtînarul”, „Miturile omului modern” -, și prin unele poze ale unor picturi valoroase: „Carul cu boi” al lui Grigorescu, „Tătăroaicele” lui Tonitza, sau „Anemonele” lui Ștefan Luchian. Acest număr mai conține o fotografie document cu Agatha Bîrsescu și actorul Gheorghe Radu. (Andreea ROȘCAN)
Lasă un răspuns