• peste 50 de salariați demisionari au luat cu asalt firma Sonoma pentru a-și cere salariile restante • foștii lucrători spun că demisiile le-au fost respinse • conducerea fabricii reproșează oamenilor că ar fi plecat luînd cu ei și obiecte din dotare • în urma unui control al inspecției muncii, noul patron al celor care-au lucrat la Sonoma acuză fostul angajator de concurență neloială
Mai mult de 50 de foști salariați, majoritatea femei, au luat cu asalt, ieri dimineață, porțile fabricii de confecții SC Sonoma SA din nordul municipiului, pentru a-și ridica salariile pe luna aprilie, încă neacordate de unitate. Într-o atmosferă destul de tensionată, oamenii acuzau la unison conducerea unității că nu vrea să-i lase să părăsească fabrica: „Am hotărît, mai mulți dintre noi, să ne schimbăm locul de muncă, dar foștii șefi se împotrivesc și în vreo două rînduri n-au vrut deloc să ne primească pentru clarificarea situației. Acum am venit să cerem banii de luna trecută, fiindcă avem și noi copii de crescut”, ne-au declarat oamenii, revoltați. „Mi-am dat demisia pe 4 mai și am venit săptămîna trecută să văd ce mai e de rezolvat, dar nu m-au primit”, ne-a spus A.M., una dintre angajatele demisionare. „După ce am anunțat că voi pleca, au vrut să mă promoveze, doar ca să rămîn. Am plecat, totuși, și acum nu vor să-mi dea banii restanți”, ne-a povestit și L.N. „Pe 3 mai li s-a spus celor care plecau să nu mai calce în fabrică, pentru a nu-i «corupe» și pe alții. Iar cînd ne-am îmbulzit mai tîrziu să ne luăm banii, au chemat jandarmii”, a precizat B.D., o altă muncitoare din mulțime.
Întrebat despre acuzele aduse societății pe care o administrează, italianul Cesare Taiocchi a răspuns cu acuze. „Pe 10 mai au plecat brusc din fabrică vreo 70 de muncitori, fără a-și da demisia și luînd cu ei diverse obiecte de inventar. Dispariția personalului în număr atît de mare a produs, firește, o perturbare a activității de producție. Și, deoarece oamenii n-au răspuns înștiințării trimise imediat și prin care le ceream să se prezinte pentru lichidarea și completarea inventarului, am considerat de cuviință să anunțăm Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) și să blocăm salariile restante pînă la clarificarea lucrurilor, potrivit legii. Deoarece acestor persoane nu li s-au desfăcut încă contractele de muncă, ei sînt considerați în continuare angajați și au și drepturi, dar și obligații”, a comentat el.
Nu de aceeași părere pare a fi italianul Bruno Autuori, noul patron al celor plecați de la Sonoma. Fost angajat și el la cunoscuta fabrică de confecții, Bruno Autuori a decis la un moment dat să-și deschidă propria linie de producție. A reușit acest lucru în prima parte a lui 2004: „După ce am pregătit fabrica, am dat anunț de angajare la ziar. Însă foarte mulți au venit de la vechiul meu loc de muncă. Sînt oameni pe care-i cunosc și cu care am avut o bună colaborare. Iar legea le dă dreptul să aleagă locul de muncă și suma pentru care lucrează”, ne-a povestit el.
La nici o săptămînă de la începerea lucrului, mica fabrică de confecții a lui Bruno Autuori, SC Sport Line Fashion SRL, a fost vizitată, tot ieri dimineață, de inspectorii muncii, sesizați recent de conducerea Sonoma. Echipa ITM, condusă de inspectorul-șef Ion Barbu, nu a descoperit muncă la negru, contrar bănuielilor. A găsit însă unele nereguli în sfera sănătății și securității muncii, sancționînd completarea necorespunzătoare a fișelor de protecția muncii cu o amendă de 25 de milioane de lei.
„Era normal să nu avem chiar totul în regulă de la început. Vom plăti amenda și vom merge înainte. Controlul în sine mi se pare totuși tendențios, mai ales că la plecarea din Sonoma am fost «prevenit» că voi avea probleme dacă-mi deschid fabrică. De altfel, nu sunt singurul care pățește așa ceva. Cineva se crede stăpîn peste industria confecțiilor din Bacău”, a comentat Bruno Autuori.
Cît despre muncitorii care-au migrat brusc la noua unitate, ei par să se simtă deja bine aici. „La Sonoma, atmosfera în colectiv era mai puțin plăcută. Aici e chiar ok, am mai lucrat cu patronul, iar condițiile sunt destul de bune”, s-a exprimat M.C. „Noul salariu este mai mare, iar programul mai lejer”, ne-a spus și G.G. În plus, potrivit declarațiilor lui Bruno Autuori, muncitorii au fost deja plătiți pentru prima săptămînă de muncă, iar pentru vizita medicală a adus un medic din banii proprii.
Dincolo de incidentul de la Sonoma și de conflictul surd care mocnește între două unități concurente, una cu 2.000 de angajați și tradiție, cealaltă cu doar 90 de angajați și nou-venită pe piață, rămîne totuși realitatea apariției unor noi locuri de muncă și a unei diversități comerciale ce nu pot fi decît benefice pentru Bacău. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns