– judetul Bacau are rezultate foarte slabe la Concursul de Titularizare din 16 iulie – un singur zece, patru lucrari anulate, sute de note sub 7 – 13 candidati pentru un profesor titular de limba româna n-au reusit sa inchege o teza de nota 5 – multi candidati au venit „la plesneala” la concurs, sa-si incerce norocul in invatamint
Rezultatele din judetul Bacau la Concursul National de Titularizare de anul acesta sint alarmante. Zeci de absolventi de studii superioare sau de colegii pedagogice, care aspirau la un post de titular in invatamintul preuniversitar bacauan, au luat note sub 5, Alte sute, cu note intre si 5 si 6.99, vor preda probabil ca suplinitori elevilor din mediul rural. Din 1.274 de candidati, doar unul singur a obtinut nota zece. La Arte plastice, de exemplu, din 14 candidati, opt au obtinut note sub 5 si doar doi au luat nota titularizabila 7. La disciplina educatie fizica si sport, din 101 candidati, 54 au luat note peste 7, in conditiile in care la aceasta disciplina exista 70 de locuri titularizabile. Din 160 de educatoare care au sustinut examenul din 16 iulie, doar 89 au obtinut note titularizabile, in timp ce exista 96 de locuri disponibile. Si la limba româna sint mai putini candidati cu note peste 7 (73), decit posturi titularizabile (88). Treisprezece aspiranti la un post de profesor titular la aceasta disciplina au facut teze mai slabe de nota 5.00. Din 206 de invatatori, numai 89 au avut teze peste 7, insa numai 54 de posturi sint titularizabile la aceasta disciplina.
„Toti trebuiau sa ia minim 8”
In timp ce unii candidati se pling de notele mici, altii spun ca nimeni nu trebuia sa ia note sub 7. „Dupa cum au fost facute subiectele, cred ca toti ar fi trebuit sa ia minim 8. Eu am dat si in 2005 la Iasi, care e judet pilot, si pot spune ca subiectele de anul acesta din Bacau au fost mult mai usoare”, a declarat Anca Mirila, absolventa in 2005, cu doi ani ca experienta ca suplinitor, candidata la un post de limba engleza in Onesti si notata cu 7,55 dupa examenul din 16 iulie 2008. „La disciplinele de baza sint rezultate relativ bune. Se observa un dezinteres la limbile straine. Doar 15 din 77 au luat note peste 7. Pentru cunoscatorii de limba engleza, invatamintul nu reprezinta o mprioritate. Sint multi, la toate disciplinele, care vin pentru prima data la acest concurs, sa-si incerce norocul, sa vada ce inseamna un astfel de examen. Dar concursul e concurs, de aceea sint si note mici”, a subliniat Cosntantin Nastac, inspector scolar responsabil cu Managementul Resurselor Umane. Numai in citeva ore, ieri, la sediul Inspectoratului Scolar Judetean Bacau s-au adunat 100 de contestatii, cele mai multe fiind la limba româna, engleza si invatatori.
Un singur zece si patru lucrari anulate
Singurul candidat cu lucrare de zece din judet este Cristian Scripcaru, inscris la disciplina religie romano – catolica. „La Religie catolica toti candidatii au luat note de la 7 in sus. In fiecare an la aceasta disciplina sint rezultate mai bune decit la religie ortodoxa”, a precizat inspectorul scolar Constantin Nastac. La polul opus, patru din lucrarile inscrise in concurs au fost anulate de profesori corectori de la universitatile iesene. Cei patru candidati pe un post de titular la limba engleza si-au scris numele pe teza, in afara coltului sigilat. „Au avut de facut un proiect didactic unde aveau de trecut un nume. Ei si l-au trecut pe al lor. Au facut contestatie. Dar noi am vorbit si la minister si lucrarile ramin anulate. Metodologia de concurs scrie clar ca nu au voie sa-si scrie numele pe lucrare intr-un loc vizibil inainte de deschiderea tezei”, a conchis Nastac. Candidatii mai pot depune contestatii pina pe 23 iulie, inclusiv.
Lenutza Vatafu a zis
SUNT REVOLTATA , domnule Nastac !! In loc s-o ”invitatzi ” pe actuala d-naRaluca -Elena Fl…A ( fosta B……n) la supravegheat , trebuia sa ia concursul de Titularizare…Din tonul dvs si familiaritatea intrebarii dvs( Cine mai este in sala de la Colegiul ”…”? Raspuns:NIMENI ,DOAR EU !) am intzeles ca nu i-a fost greu sa ”stea” detasata atatzi ani fara sa fi fost testata asa cum este legal !!!Oare cat va ”sta” la GENERALA la care a aterizat dupa ce a trecut perioada legala de pre tranferari??Chiar asa de fraieri ne credetzi???Pana cand va batetzi joc de noi ,profesorii??? Ce pazitzi,domnule Ovidiu C. ???Vretzi presa pe chelie???
Ionut Cernat a zis
Programa pt.titularizare la Religie catolica nu se compara cu cea de la Religie ortodoxa.Daca cercetam cu atentie ambele programe,vom observa ca ortodocsii au avut de invatat din 9 materii,pe cand catolicii numai din 4.Domnule inspector Nastac,va rugam sa nu catalogati candidatii la religie ortodoxa ca fiind mai slabi decat cei de la religie catolica,pt.ca dv habar nu aveti ce vorbiti.Dv.comparati niste rezultate,dar nu stiti CUM s-a ajuns la ele.
Marian a zis
Mi se pare o stupiditate sa existe concurs daca numarul candidatilor este mai mic decat cel al posturilor .
Aceste asa-zise concursuri nu verifica abilitatea candidatilor de a preda , ci le verifica pur si simplu capacitatea de a …memora, de a invata pe dinafara .
Stiti ce inseamna concurs in Occident : un test tip grila pe calculator , nu sa scrii pe o hartie alba tot ceea ce –uneori fara sa intelegi – ai fost in stare sa inveti pe dinafara .
Nu sunt convins ca la un asemenea gen de concurs cel care a luat 8 e mai valoros si mai bun ca dascal decat cel care a luat 5 dar nu are o memorie asa buna. Catre ce vrem sa mergem ? Ramanem la invatamantul bazat pe memorizare aberanta ? Sau vrem sa mergem inainte spre un invatamant modern, formativ, bazat pe intelegere, cunoastere si comunicare ? Pana cand asemenea gen de concurs – gen „dl. Vucea” – va mai fi un criteriu de evaluare a valorii oamenilor ? Am intrat deja in Europa, oameni buni.
Intr-o Europa in care criteriile dupa care e apreciat un om au la baza alte criterii, nu memorizarea unor informatii .
Razvan a zis
Bravo domnule Scripcaru!Felicitari pentru nota primita!astfel dovediti ca sunteti cel mai bun profesor de religie catolica din judetul Bacau si unul dintre cei mai buni din tara.
catre Marian a zis
Pe cine intereseaza cum e in Europa ??!! Ne place doar sa ne miscam in mocirla noastra mioritica !!!
N-am vazut pe nimeni care sa vrea o schimbare radicala , ci doar o grija disperata in pastrarea fotoliilor caldute ! Se va termina curand si cu liberalii…si vor veni altii cu aceeasi unica preocupare !
De 10 (ZECE)... ani!!! a zis
Multumim pentru aprecirile facute de domnul Nastac. A omis insa sa spuna cate catedre titularizabile de Religie romano-catolica a scos la concurs. Sunt cateva scoli si licee in Bacau si Onesti care adunate chiar si cate trei (avand in vedere situatia speciala a cultului catolic in scoala: grupe de cate 15 la liceu si 10 la scoli generale, adunati de prin toate clasele si cautand mereu o clasa libera…) ar putea fi scoase la titularizare pentru ca numarul de ore s-a mentinut si se mentine de 10 (ZECE) ani. De ce nu s-au scos??? Cine stie raspunsul sa strige: BINGOOOOOO!!! Oricum, putea lua omu ala si 11 tot aia era! Nu are ce face cu nota. Felicitari tuturor celor care au promovat concursul si la mai mare!
11 a zis
poate aveti voi catolicii oameni de 10,dar ce folos?nu aveti catedre si ce e mai frumos,sunteti si minoritari…ha,ha,ha!
elena a zis
Doamna sau domnisoara ziarista ar trebuie sa se documenteze inainte de a-si intitula articolul astfel. Daca ar fi comparat rezultatele de la titularizarea 2008 cu cele din 2007, 2006, 2005 si nu numai, ar fi observat ca acum sunt mult mai multe note bune si foarte bune si mai putine sub 5 in comparatie cu ceilalti ani. Acest lucru nu inseamna ca ce cei ce au fost examinati au vreo scuza pentru faptul ca nu au reusit sa obtina macar nota 5.
Titlul articolului are un efect aproape socant auspra cititorului nespecializat.
Ionut a zis
Lasati domnilor si doamnelor vinovatii de la ISJ. E adevarat ca au si ei bube in cap. Dar RUSINE pentru cei care ai dat examen si nu au fost in stare sa ia o nota de trecere amarata. As face un amendament la Legea Invatamantului ca cei respinsi la examen sa nu mai aiba dreptul de a se prezenta la un alt examen minim 5 ani. Daca la al doilea examen iar note proaste, 10 ani interdictie si ..tot asa. Cand nu se vor mai prezenta la examene toti idiotii, repetentii si restantierii facultatilor? Rusine pentru invatamantul romanesc sa aiba in randurile sale asa oameni incompetenti. La munca cu voi. Cei care si-au luat examenele de titularizare acum trandavesc si stau cu burta la soare intr-un loc asigurat si caldut. Nu mai spunem de retarzii si nebunii din scoli…
Marian a zis
Mda, e limpede ca unii gandesc inca la fel ca acum 25 de ani. Apropo de parerea ante-opinentului . Deci pentru dumnealor examenul inseamna sa scrii pe o hartie alba ceea ce ai invatat pe dinafara. Buuun. Apropo insa de o alta referire la…”idiotii si repetentii”..sa stiti ca nu intotdeauna se confunda cele 2 categorii. Intre cei distinsi cu premiul Nobel, de exemplu, cam 70 % din ei au fost studenti din…”ultima treime”, ca sa zic asa.
Probabil ca nu erau genul care sa „ia cu brio” un „examen” unde trebuia sa scrii pe foi ce-ai memorat pe dinafara.
Sa stiti ca nici tipul ala..Einstein NU a fost un student chiar…foarte bun. Nota la „memorare” nu este deloc relevanta intr-un sistem modern de invatamant.
Pogo a zis
Marian, asa o fi cum zici, ca nota nu e relevanta. Dar atunci avem o problema: la titularizarea de anul acesta s-au prezentat sute de genii!!! Mai vorbim cind o sa ai copii, si o sa „invete” cu unul care nu stie mai multe ca el. Nu ti-e clar, ca in majoritatea cazurilor, sau, hai, macar in jumatate din cazuri, invatamintul e ultima sansa pt oricare?
PROF PENSIONAR REVOLTAT a zis
Catzi dintre” criticii” de mai sus atzi dat atatea examene cate da un tanar pentru a ajunge profesor + definitivatul+ gradul 2 + gradul 1 + testari la perfectzionari ( care in ceausism se faceau din 5 in 5 ani ,OBLIGATORIU !!!)???
Daca ar fi dat examene , acum ar sti ca este imposibil sa stii perfect toata materia!!! Ar mai sti ca se intampla DES sa-tzi pice ceea ce chiar nu tz-a ”intrat” bine in cap sau ceva ce nu-tzi place deloc…EI BINE ,MIE CHIAR MI S-AU INTAMPLAT !!! De exemplu,domnule IONUTZ( nu prea pari ”domn” dar nu vreau s,. fiindcaa -tzi spun altfel…)daca dintre scriitorii romani itzi pica in bilet SADOVEANU care nu-tzi place sau din care ai citit mai putzin ,vei primi o nota mai mica ; pot sa te cataloghez drept ”IDIOT”si REPETENT”? Daca in loc de Sadoveanu ai de prezentat o tema eminesciana si stii versuri DAR mai ales ii place si examinatorului opera eminesciana ,deodata nu mai esti ” idiot nici repetent” esti pur si simplu GENIAL !!! Daca ai fi facut ceva ”carte” ai intzelege si m-ai crede! Si inca ceva : daca ai fi cadru didactic ai sti ca nu se merge in clasa fara a-tzi revedea niste date despre un scriitor de ex .fiindca de la un an la altul se uita asa cum si o gospodina uita o retzeta culinara ( pentru PASTE sauCRACIUN) pe care o prepara rar ..Aici tzi ”-am vorbit civilizat desi comentariul nr 9 al dumitale nu”merita”nici citit…Mi-am pierdut vremea in sperantza ca persoane de ”’valoarea ”’ dumitale vor intzelege ca profesorul trebuie respectat si pentru ceea ce a invatzat , catzi ani a invatzat si pentru ca lucreaza in niste conditzii pe care d-ta nu vrei sa le” vezi” desi la tv si in presa au fost prezentate aproape zilnic !!!Du-te d-ta si presteaza munca de calitate cu elevii de azi si cu salariul actual!!! Daca te-as intalni tzi-as vorbi pe ”’limba ”’dumitale…
Parintzilor cu copii geniali a zis
Daca atzi avea la Titularizare un subiect care nu se preda la clasa – de exemplu la limbi moderne nu se mai preda literatura DAR la examene se cere–credetzi ca atzi reusi sa-l prezentatzi pe orice scriitor astfel incat sa luatzi note care sa-i multzumeasca pe profesorii universitari??? Sau poate nu stiatzi ca tezele viitorilor titulari se corecteaza laUniv . din IASI???
Ei bine, universitarii cand ne predau materia de examen au pe catedra cursul pe care cel mai adesea il citesc deci nu il prezinta liber…Fiecare universitar isi preda ”bucatzica” lui iar candidatul trebuie sa stie materia predata de mai multzi ; unul e specialist in literatura Evului Mediu ,altul in cea a secolului 19 ,etc iar eu trebuie sa stiu toate secolele ceea ce este enorm!!! DE ADAUGAT ca mai este si un subiect de gramatica; acesta in clasa il predau cat de simplu posibil ca sa ma intzeleaga copiii iar laTitularizare trebuie sa-l stiu asa cum il vrea universitarul- corector fiindca altfel ma arde la nota!!
Ar trebui sa-l citam peEminescu ;”De vorbitzi ma fac ca n-aud….”( Criticilor mei) fiindca e greu sa-l convingi pe NEA cutare de niste lucruri pe care nu le poate intzelege ,mai bine si-ar vedea de bubele sale!!
Ionut a zis
Multumesc domnului „profesor revoltat” pentru aprecierile facute. Domnule, eu tocmai, luam apararea profesorilor in varsta hiduiti de unii dintre noii „licentiati” ai facultatilor de profil care doresc un post in invatamant pe motiv ca nu mai ies la pensie si nu lasa locul tinerilor. In fine mi-a placut de „POGO” in comentariul 11. Sute de „geniali”. Ai observat perfect domnule POGO. Acesti „geniali” de 2 lei ii vor invata pe copii nostrii carte. Si inca ceva domnule profesor pensionat, limba in care mi-ai vorbi .. adica, probabil a invatamantului si eu am vorbit-o de mult timp. Dar nu mi-a mai placut sa stau sa nu fac nimic la catedra ci am preferat sa ma bat intr-un mediu de afaceri bancar puternic si dinamic. Asa ca putem vorbi in limba dumitale cat vrei dar dumneata in limba mea actuala..nu prea cred.