Corul Armonia al Liceului de Arte „George Apostu” din Bacău a revenit în țară, la sfîrșitul săptămînii trecute, după un turneu de zece zile în regiunea Burgundia din centrul Franței. Aici are loc, de 29 de ani, una din cele mai importante întîlniri europene ale cîntului coral, în organizarea Asociației „Musique en Morvan” și a municipalității orașului Autun. A fost cu adevărat un regal al acestui gen muzical, nu doar pentru că festivalul de anul acesta a reunit peste trei sute de interpreți din zece țări, ci, mai ales, datorită extrem de valoroaselor repertorii abordate de împătimiții polifoniei vocale din Elveția și Franța, de corurile universităților din Filipine, Spania, China și Japonia, sau de corurile de copii din Rusia, Canada și România, toate laureate la cele mai mari concursuri de gen din lume.
Președintele festivalului, Marcel Corneloup, făcea precizarea că manifestarea are ca rațiune realizarea unui limbaj comun dedicat armoniei universale, în care interpreți din toată lumea să-și poată exprima sentimentele de fraternitate și dorința de a trăi în pace și bună înțelegere.
Manifestarea a cuprins peste 60 de spectacole programate în orașele din regiunea cunoscută nu numai ca leagăn al civilizației franceze moderne, cu impozante vestigii ale colonizării romane, dar mai ales prin vinurile sale renumite. Finalitatea repetițiilor comune, cu toate corurile invitate, a constituit-o montarea fastuoasă a primei opere polifonice aparținînd lui Claudio Monteverdi, Vespro della Beata Vergine, concert ce avea să fie prezentat într-o unică și grandioasă reprezentație în ultima zi a festivalului, în marea catedrală din Autun, în fața a peste 1500 de spectatori, sub conducerea muzicalã a lui Rene Falquet. Celebrul dirijor și compozitor elvețian s-a aflat, în vara anului trecut, în Bacău, unde a condus cursurile internaționale de dirijat organizate la Ateneu sub auspiciile asociației mondiale a corurilor A Coeur Joie.
Deși nu a fost un concurs, festivalul Muzicii din Morvan a dat participanților și spectatorilor posibilitatea de a compara nivelul actual al artei interpretatitive de grup. În clasamentul neoficial, tinerii băcăuani de sub bagheta excepționalului dirijor și aranjor Gheorghe Gozar, s-au aflat, fără îndoială, pe unul din locurile de vîrf. Excepþionalele voci ale sopranelor Silvia Năstac Florea, Gabriela Bârlă și Irina Tanase, dar și sonoritățile grave al partidei de bas (Daniel Mateianu, Gabriel Dumitrache și Lorin Ciobîcă. În imensele catedrale gotice, Ciocîrlia făcea semnul nemărginit al sufletului românesc.”Excepțional, magnific, superb”, au fost cuvintele cel mai des auzite la sfîrșitul recitalurilor. Dar am văzut și oameni cu ochii în lacrimi. (Val MĂNESCU)
Lasă un răspuns